Το Κολωνάκι ακριβότερο και από τη Νέα Υόρκη

Ποιος να το πίστευε ότι οι κάτοικοι της Ψωροκώσταινας που τη δεκαετία του ΄50 ζούσε με αποφόρια της αμερικανικής βοήθειας τα οποία έφταναν σε τσουβάλια στα προαύλια των εκκλησιών, σήμερα συμφέρει να πεταχτούν ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο για να αγοράσουν ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά και ηλεκτρονικά σε τιμή ακόμη χαμηλότερη και απ΄ ό,τι τα αγοράζουν στα Πατήσια.

Γιατί αν μιλήσουμε για το Κολωνάκι, όσο κι αν κλάψουν οι έμποροι για τις συμφορές που τους βρήκαν δεν θα τους λυπηθεί κανείς όταν φτάσει στο ταμείο. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλες οι διαφορές στις τιμές ορισμένων προϊόντων, που καλύπτουν και το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων και το κόστος της διαμονής στο εξωτερικό για ψώνια. Όλα αυτά ισχύουν βέβαια για όσους ακόμη μπορούν να καταναλώνουν. Για τα νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας- και είναι πολλά- οι λέξεις διακοπές και ψώνια ακούγονται σαν ανέκδοτα.

ΓΙ΄ ΑΥΤΟΥΣ πάντως υπάρχει μια πρώτη αχτίδα φωτός μέσα στη μαυρίλα της οικονομικής κρίσης. Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μειώνονται ραγδαία από την αρχή του 2009, ενώ έως τον Ιούνιο κάποιοι βλέπουν το ευρω-επιτόκιο να πέφτει ακόμη και στο 1% από 2,5% που είναι σήμερα. Αυτό είναι μια μεγάλη ανάσα για τους δανειολήπτες, οι δόσεις των οποίων- για στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες- έχουν πετάξει στα ύψη!

ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ τώρα ο θρυλούμενος ανασχηματισμός κινδυνεύει να γίνει φάρσα καθώς η λίστα των αμετακίνητων υπουργών μεγαλώνει καθημερινά, ενώ από χθες προστέθηκε σ΄ αυτήν και ο γραμματέας του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτης που οι φήμες θέλουν να παραμένει στη Ρηγίλλης. Εάν πάντως ο Πρωθυπουργός κινηθεί σύμφωνα με τις φήμες, ίσως είναι καλύτερα να αφήσει τον ανασχηματισμό για μιαν άλλη φορά…

ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ο πόλεμος του ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ που μαίνεται καιρό τώρα, χθες κλιμακώθηκε. Ο Περισσός γύρισε την πλάτη στον κ. Γιώργο Παπανδρέου που ζήτησε κοινή δράση των κομμάτων της Αριστεράς. Τι μάθαμε από αυτό; Η μάχη μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, όποτε και να γίνουν αυτές, θα είναι περισσότερο σκληρή από κάθε άλλη φορά για την προσέλκυση των αναποφάσιστων αριστερών ψηφοφόρων.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “