«Δεν πάω πουθενά. Εδώ θα μείνω»

Ένας ακόμη… απαραίτητος υπουργός στην κυβέρνηση Καραμανλή προστέθηκε από χθες, κάνοντας όλο και πιο δύσκολο το παζλ του περιβόητου ανασχηματισμού, αφού έφθασαν τα 6 τα κεντρικά πρόσωπα που φέρονται ως αμετακίνητα από τις θέσεις που κατέχουν σήμερα.

Στον κατάλογο με τον Γιώργο Σουφλιά, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Γιώργο Αλογοσκούφη, τον Προκοπή Παυλόπουλο και τον Άρη Σπηλιωτόπουλο προστέθηκε νέος αμετακίνητος, ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο υπουργός Παιδείας- όπως πολλοί στη Ν.Δ. επιμένουν- δεν φεύγει από το υπουργείο παρ΄ ότι βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα για δύο πολιτικά και επικοινωνιακά ολισθήματα που διέπραξε αμέσως μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου: την μια μέρα πήγε στα μπουζούκια και την άλλη στο γήπεδο ενώ έβραζε η Ελλάδα από τις αντιδράσεις.

Ο υπουργός Παιδείας χθες συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και πήρε το πράσινο φως ώστε αμέσως μετά τις γιορτές να ανοίξει δημόσιο διάλογο για την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αυτό θα είναι το πρώτο θέμα με το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση αμέσως μετά τις γιορτές. «Ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε τη γενικευμένη αντίδραση στην Παιδεία, να σταματήσουν οι καταλήψεις και να πέσουν οι τόνοι είναι να ανοίξουμε διάλογο για ένα κρίσιμο ζήτημα. Μπορεί να καταφέρουμε με τις εισαγωγικές εξετάσεις- ένα θέμα που καίει όλες τις ελληνικές οικογένειες- να αλλάξουμε την ατζέντα. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια να παίζουμε άμυνα» λέει κορυφαίος υπουργός, ο οποίος εκτιμά ότι ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος έχει κάνει την προετοιμασία γι΄ αυτόν τον διάλογο, είναι μάλλον απίθανο να μετακινηθεί από τη θέση του υπουργού.

Δελφίνος 
Είναι γνωστό ότι ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης ανήκει στον σκληρό πυρήνα των καραμανλικών της νεώτερης γενιάς με ισχυρούς φίλους και προσβάσεις στον κομματικό μηχανισμό. Ορισμένα στελέχη της γενιάς του υποστηρίζουν μάλιστα ότι ο υπουργός Παιδείας έχει ηγετικές φιλοδοξίες και είναι πιθανό να παίξει ρόλο τη μεθεπόμενη μέρα. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί παλιός του φίλος από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ, ότι μετά την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, όταν έρθει η ώρα των σημερινών σαραντάρηδων να διεκδικήσουν την ηγεσία, ο Στυλιανίδης- εάν έχει παραμείνει στη σκηνή- θα είναι ισχυρός παίκτης. Σε κάθε περίπτωση- όπως λένε κυβερνητικά στελέχη- ο υπουργός Παιδείας αισθάνεται ασφαλής στον υπουργικό θώκο. Είναι ενδεικτικό μάλιστα- προσθέτουν- ότι στις εορταστικές κάρτες που απέστειλε γράφει: «Το 2009 η Παιδεία δυναμώνει τους Έλληνες, η Παιδεία αλλάζει την Ελλάδα». Άσπονδοι φίλοι του υπουργού που ανήκουν στη γενιά του έσπευσαν χθες να σημειώσουν σε δημοσιογράφους ότι «υπουργός προαναγγέλλει τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία μέσα από τις εορταστικές κάρτες και προεξοφλεί μάλιστα ότι αυτές τις αλλαγές θα τις κάνει ο ίδιος».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ: ΑΛΛΑΓΗ ΑΤΖΕΝΤΑΣ

Το Μαξίμου επιχειρεί να σταματήσει τη γενικευμένη αντίδραση στην Παιδεία ανοίγοντας θέμα αλλαγής του τρόπου εισαγωγής σε ΑΕΙ- ΤΕΙ

«Καλύτερα να αφήσει τα πράγματα ως έχουν»

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΜΑΚΡΥΣ γίνεται ο κατάλογος των απαραίτητων υπουργών, γεγονός που δυσκολεύει τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές. Τα πράγματα σήμερα έχουν ως εξής: Ο Γιώργος Σουφλιάς επειδή είναι ιστορικό στέλεχος δεν μπορεί να φύγει από το ΠΕΧΩΔΕ χωρίς τη θέλησή του. Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι το πρόσωπο-κλειδί της κυβέρνησης και το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού. Η Ντόρα Μπακογιάννη σε λίγο αναλαμβάνει την προεδρία του ΟΑΣΕ και δεν επιθυμεί να αφήσει αυτή την ώρα το υπουργείο Εξωτερικών. Η απομάκρυνση του Γιώργου Αλογοσκούφη από το υπουργείο Οικονομίας θα είναι κίνηση υψηλού ρίσκου εν μέσω της κρίσης. Όσο για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο σε λίγο θα κληθεί να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη κρίση του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια και όπως ο ίδιος δήλωσε στα «ΝΕΑ» δεν σκοπεύει «να αποδράσει από τα δύσκολα».

«Εάν ο Πρωθυπουργός άρχισε να γράφει τη νέα κυβέρνηση με αυτές τις παραδοχές, καλύτερα να μην κάνει ανασχηματισμό καθόλου», τονίζει κομματικό στέλεχος με εμπειρία και προσθέτει: «Καλύτερα να αφήσει τα πράγματα ως έχουν και να αλλάξει μόνο τους υπουργούς που έχουν σχέση με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου- τους λεγόμενους “Βατοπεδινούς”. Θα είναι μικρότερο το κόστος που θα έχει από το εάν κάνει ανασχηματισμό με… απαραίτητους».

Καλά πληροφορημένες πηγές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι όλες οι πληροφορίες αυτής της περιόδου, για πρόσωπα που μένουν και άλλα που φεύγουν, δεν προέρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου. «Ο Πρωθυπουργός δεν έχει διαβεβαιώσει κανέναν ότι θα μείνει στη θέση του, όπως επίσης δεν έχει πει και σε κανέναν ότι θα φύγει, ενώ δεν έχει καν αποκαλύψει πότε σχεδιάζει να κάνει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, λέει στέλεχος της Ν.Δ. που συμπληρώνει ότι «τα σενάρια για ανασχηματισμό είναι επιθυμίες υπουργών και βουλευτών».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “