Χρειάζεται «κυβέρνηση αδιάφθορων»

«Κυβέρνηση αδιάφθορων», δηλαδή στελεχών που είναι υπεράνω πάσης υποψίας, ζητά η κ. Μαριέττα Γιαννάκου προκειμένου να αναστραφεί το κακό κλίμα που υπάρχει για τη Ν.Δ.

Η πρώην υπουργός με τη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ»- η οποία θα προκαλέσει συζητήσεις και σχόλιαδηλώνει παρούσα στις εξελίξεις και τοποθετείται χωρίς να μασάει τα λόγια της σε όλα τα κρίσιμα θέματα που έχουν ανάψει φωτιές στο πολιτικό σκηνικό. «Η κυβέρνηση πρέπει και οφείλει να εξαντλήσει τη θεσμική τετραετία και να καλέσει κόμματα και φορείς της κοινωνίας σε διάλογο με στόχο να δημιουργηθεί σχέδιο σωτηρίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν». Η κ. Γιαννάκου ετοιμάζεται να δώσει ξανά τη μάχη στην Α΄ Αθηνών και όλοι εντός και εκτός της Ν.Δ. προεξοφλούν την άνετη εκλογή της. Όταν όμως ερωτάται εάν αισθάνεται ότι στις προηγούμενες εκλογές την πρόδωσαν κάποιοι από το κόμμα της στο θέμα του βιβλίου της Ιστορίας, απαντά χωρίς δισταγμό: «Δεν αισθάνομαι απλώς, το ξέρω».

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΗΝ «ΠΡΟΔΩΣΑΝ»

Δεν αισθάνομαι απλώς, το ξέρω. Ξέρω όμως επίσης ότι στην πολιτική πρέπει νασέβεται κανείς το Σύνταγμα και τους νόμους, θέτοντας έτσι το συμφέρον των πολιτώνυπεράνω του προσωπικού του. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσειςόπου το δίκαιο και το σωστόέρχεται σε σύγκρουση με διάφορα συμφέροντα τα οποία με λαϊκίστικες προσεγγίσειςπαρασύρουν περιστασιακά τον λαό.

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Βασιλική Γκαγκούση 
Αγαπητή κ. Γιαννάκου, επειδή πάντα έχετε το θάρρος της γνώμη σας, πείτε αυτή η κινητοποίηση έχει τα χαρακτηριστικά εξέγερσης της νέας γενιάς ή πρόκειται για επεισόδια από «ακραία στοιχεία» όπως είπε ο Πρωθυπουργός; 
Η συγκεκριμένη κινητοποίηση πέραν της αφορμής, που ήταν ο θάνατος ενός παιδιού από το όπλο αστυνομικού οργάνου, χαρακτηρίστηκε από τις φοβερές καταστροφές που προκάλεσαν σε πολλές πόλεις, κυρίως όμως στην Αθήνα, ετερόκλητα στοιχεία, χωρίς να προβληθεί κανένα κοινωνικό αίτημα. Είναι κατανοητός ο θυμός των μαθητών, αλλά η οργανωμένη μέσα σε ελάχιστο χρόνο κάθοδος και η διάλυση του κέντρου της Αθήνας δεν είναι στο σύνολό της αυθόρμητη εξέγερση των νέων. Κατά τ΄ άλλα, προσωπικά δεν αγνοώ το γεγονός ότι υπάρχουν λόγοι αντικειμενικοί, που δημιουργούν συνθήκες πιεστικές για τους νέους μας, που μειώνουν τις προσδοκίες και στενεύουν τα περιθώρια των φιλοδοξιών τους. Τα προβλήματα όμως αυτά δεν λύνονται με βία, αλλά με διαφορετικές πολιτικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει, που πολλές φορές φαίνονται επίπονες για τους πολίτες, σκληρές, μπορούν όμως να φέρουν μακροπρόθεσμα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γιάννης Γεωργουσόπουλος 
Η αμυντική στάση της Αστυνομίας τα πρώτα 24ωρα ήταν λαθεμένη επιλογή;

Η Αστυνομία ασφαλώς δεν μπορεί να είναι επιθετικό όργανο. Είναι σώμα προστασίας των πολιτών και της κοινωνικής ειρήνης έναντι της δραστηριότητας εγκληματικών και ακραίων στοιχείων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Αστυνομία υπήρξε σε κάποιον βαθμό θεατής, προφανώς κατόπιν πολιτικών εντολών. Η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή δεν έχει ακόμη κριθεί, αλλά είναι βέβαιο ότι θα κριθεί σύντομα από τα πράγματα. Και πάντως οι αστυνομικοί είναι επίσης Έλληνες πολίτες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως υπάλληλοι του κράτους, που υποτίθεται ότι υπηρετεί τον ελληνικό λαό. Η προσπάθεια να δημιουργηθεί μίσος εναντίον της Αστυνομίας, με όπλο ένα οριστικά ξεπερασμένο παρελθόν, δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας.

Κώστας Αντωνιάδης 
Επιθυμείτε να επιστρέψετε στην κυβέρνηση στον επερχόμενο ανασχηματισμό; 
Αυτό που επιθυμώ είναι να δω την κυβέρνηση να ανταποκρίνεται στο δύσκολο έργο της σε μια δυσχερή διεθνή συγκυρία με πιο αποτελεσματικό τρόπο, ανεξάρτητα από τη δική μου παρουσία ή όχι σε αυτή.

Γιώργος Τσακνιάς 
Ο διάδοχός σας στο υπουργείο Παιδείας συνεχίζει την πολιτική σας ή την ακυρώνει στην πράξη; 
Η πολιτική μου στο υπουργείο Παιδείας υπήρξε προϊόν μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, με επίκεντρο την ανταπόκριση της ελληνικής εκπαίδευσης στα καλύτερα ευρωπαϊκά πρότυπα και αντιστοιχούσε στο πρόγραμμα με το οποίο η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές το 2004. Είναι προφανές ότι η πολιτική αυτή οφείλει να συνεχιστεί και δεν έχω λόγους να πιστεύω ότι αυτό δεν συμβαίνει.

Ιωάννα Πετροπούλου 
Το Βατοπέδι ή η οικονομική κρίση τραυμάτισε περισσότερο την κυβέρνηση; 
Σαφέστατα η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, διότι άλλωστε ήταν ένα σκάνδαλο που προκλήθηκε από ενέργειες της Πολιτείας, ενώ η διεθνής οικονομική κρίση ήρθε απέξω και δεν είχε ευθύνη γι΄ αυτό η ελληνική κυβέρνηση.

Κωνσταντίνα Τσακνίδου 
Θα είστε πάλι υποψήφια στην Α΄ Αθήνας;

Αυτή είναι η πρόθεσή μου.

Άλλωστε μετά τις εκλογές του 2007 όταν δεν εξελέγην, ένας τεράστιος αριθμός πολιτών της Α΄ Αθηνών έδειξε την αγάπη του και τη λύπη του για το γεγονός και ένας άλλος μεγάλος αριθμός τη μετάνοιά του γιατί έκαναν το λάθος να μη με ψηφίσουν. Ίσως σε αυτή την υπόθεση το πιο συγκινητικό ήταν οι επιστολές ανθρώπων από άλλες περιφέρειες, που δήλωναν ότι αν υποψιάζονταν ότι οι Αθηναίοι θα συμπεριφέρονταν έτσι στις εκλογές, θα είχαν μεταφέρει τα δικαιώματά τους στην Α΄ Αθηνών για να με ψηφίσουν. Μαρία Αντωνίου 
Αισθάνεστε ότι στις προηγούμενες εκλογές κάποιοι από την παράταξή σας σάς «πρόδωσαν» και μιλάω για το περίφημο βιβλίο της Ιστορίας.

Δεν αισθάνομαι απλώς, το ξέρω. Ξέρω όμως επίσης ότι στην πολιτική πρέπει να σέβεται κανείς το Σύνταγμα και τους νόμους, θέτοντας έτσι το συμφέρον των πολιτών υπεράνω του προσωπικού του. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις όπου το δίκαιο και το σωστό έρχεται σε σύγκρουση με διάφορα συμφέροντα τα οποία με λαϊκίστικες προσεγγίσεις παρασύρουν περιστασιακά τον λαό. Αλίμονο αν οι σοβαροί πολιτικοί άγονταν και φέρονταν από τέτοιες συλλογιστικές.

Γιώργος Πετρόπουλος 
Με μια καθυστερημένη συγγνώμη για το Βατοπέδι και έναν ανασχηματισμό μπορεί ο κ. Κ. Καραμανλής 
να σταματήσει την κατηφόρα της Ν.Δ.;

Σημασία έχει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του να ανταποκριθούν πάση θυσία στην εντολή που πήραν από τον ελληνικό λαό τον Σεπτέμβριο του 2007 και να αποδείξουν εμπράκτως ότι η συγγνώμη σημαίνει και διαφορετική πορεία. Το ποια θα είναι η επίπτωση στις δημοσκοπήσεις από μια τέτοια στροφή, μένει να το δούμε. Και πάντως σε στιγμές δύσκολες για τη χώρα σημασία έχουν τρία πράγματα: η αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα με τον πιο ανώδυνο για το μέλλον της χώρας τρόπο, η επίδειξη μιας απολύτως αδιάφθορης συμπεριφοράς από τα κυβερνητικά στελέχη και η τήρηση όλων των θεσμικών προϋποθέσεων για την εκτέλεση της λαϊκής εντολής. Βασίλης Γιαννόπουλος 
Η οικονομική κρίση πιστεύετε ότι θα διευρυνθεί και θα προκαλέσει νέες κοινωνικές εντάσεις ή θα περάσει από τη χώρα μας ξώφαλτσα;

Δεν υπάρχουν ξώφαλτσες ε θα έχει επιπτώσεις και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι η συμμετοχή όλων στο μέτρο που τους αναλογεί, στην προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες. Και σε μια τέτοια στιγμή είναι ανάγκη να συμβάλουμε όλοι με αυτοπειθαρχία και με όλες μας τις δυνάμεις όχι για το καλό της συγκεκριμένης κυβέρνησης, αλλά της χώρας στη διαχρονική της πορεία. Εξυπακούεται ότι η κυβέρνηση οφείλει στην άσκηση της οικονομικής της πολιτικής να αποδώσει τα βάρη ανάλογα με τις πραγματικές δυνατότητες καθενός.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “