Ευρωδάνεια στα μπατιράκια της ΟΝΕ

Οι αφελείς στην κυβέρνηση που διακινούσαν εκτιμήσεις του τύπου, ότι η οικονομική κρίση θα περάσει ξώφαλτσα από τη χώρα μας και δήθεν η παραοικονομία θα σώσει την Ελλάδα, δεν δικαιώθηκαν.

Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν ήδη περάσει την κόκκινη γραμμή και στις Βρυξέλλες χτύπησε συναγερμός για να μην κλονιστεί η ευρωζώνη. Έτσι συγκροτείται μηχανισμός στήριξης των οικονομιών των δύο χωρών, οι οποίες μπαίνουν σε αυστηρή κηδεμονία. Τι σημαίνει αυτό; Πιθανότατα η χώρα θα γλιτώσει τη μεγάλη κατηφόρα που θα την οδηγήσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι πολίτες όμως θα κάνουν χρόνια να δουν φως στο τούνελ. Τα σοκ που θα υποστούν οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες μετά τις γιορτές θα είναι αλλεπάλληλα και οι φόβοι για κλιμάκωση της αντίδρασης από όλο και μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού είναι ορατοί.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ μπροστά στις εξελίξεις που παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας εμφανίζεται αδύναμη να διαχειριστεί τη μεγάλη κρίση. Τα εσωτερικά της προβλήματα την έχουν αποδυναμώσει με αποτέλεσμα- όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- να μην την εμπιστεύονται οι πολίτες αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Χθες ο Πρωθυπουργός επιχείρησε από το βήμα της Βουλής να συσπειρώσει τους βουλευτές, τα στελέχη και τους οπαδούς του εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να μετακυλίσει στην αντιπολίτευση τις ευθύνες για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα. Ο κ. Γ. Παπανδρέου ωστόσο κάλεσε σε συνάντηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να διαμορφώσουν κοινή δράση ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, επικρίνοντας όσους κάνουν τέτοιες προτάσεις για να εξυπηρετήσουν, όπως είπε, «ιδιοτελή συμφέροντα». ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ παρεμβαίνει κ. Μαριέττα Γιαννάκου και με συνέντευξή της στα «ΝΕΑ», δηλώνει ότι για να αλλάξει το κλίμα χρειάζεται «κυβέρνηση αδιάφθορων» ενώ ταυτόχρονα προτείνει συναίνεση κομμάτων και φορέων για τη διαμόρφωση σχεδίου αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

ΠΑΝΤΩΣ οι υπουργοί και οι υφυπουργοί εμφανίζονται να μην κατανοούν τα προβλήματα τα οποία θα έχουν να αντιμετωπίσουν μετά τις γιορτές. Έτσι πλέκουν και διακινούν νυχθημερόν σενάρια ανασχηματισμού τοποθετώντας εαυτούς και αλλήλλους σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Όσο για τους βουλευτές της Ν.Δ., όλοι προσδοκούν να βρεθούν σε υπουργικό θώκο ενώ κάποιοι άρχισαν να στέλνουν μηνύματα στο Μαξίμου ότι αυτήν τη φορά θεωρούν δεδομένη την υπουργοποίησή τους.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “