Υπουργοί με το κινητό στο χέρι

Με το κινητό στο αυτί θα παραμείνουν όλοι οι κορυφαίοιυπουργοί την περίοδο των γιορτών περιμένοντας ένα τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού που θα διερευνήσει τις προθέσεις τους για τον ανασχηματισμό. 
Και αυτό γιατί μέχρι αυτή την ώρα ο κ. Κ. Καραμανλής έχει αποφύγει συστηματικά οποιαδήποτε συζήτηση με οποιονδήποτε υπουργό για την επόμενη ημέρα, ενώ ο φόβος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες διαπερνά όλη την κομματική και κυβερνητική πυραμίδα. «Οι πρόωρες εκλογές εάν γίνουν δεν θα είναι επιλογή μας. Θα αναγκαστούμε να τις κάνουμε εάν χαθεί πλήρως ο έλεγχος από ένα τυχαίο γεγονός», λέει κορυφαίος υπουργός ο οποίος την τελευταία περίοδο δεν κρύβει την απαισιοδοξία του, καθώς φοβάται ότι οι εξελίξεις στην οικονομία μετά τις γιορτές θα πάρουν τη μορφή ντόμινο.

Σε αναμμένα κάρβουνα. Πάντως, αυτή την ώρα Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Σουφλιάς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Προκόπης Παυλόπουλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιώργος Αλογοσκούφης και Άρης Σπηλιωτοπουλος, δεν γνωρίζουν το πολιτικό τους μέλλον. Στην πραγματικότητα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και ετοιμάζονται να περάσουν τα πιο γκρίζα Χριστούγεννα της τελευταίας 5ετίας μέσα σε κλίμα πλήρους ανασφάλειας. «Όποιος πει ότι έχει μιλήσει μαζί του ο Καραμανλής για τον ανασχηματισμό και πολύ περισσότερο ότι τον ρώτησε για ποιο υπουργείο επιθυμεί να αναλάβει, λέει ψέματα», τονίζει κορυφαίο στέλεχος που μπαινοβγαίνει συχνά στο Μέγαρο Μαξίμου. Και συνεχίζει: «Αυτή την περίοδο ο Πρωθυπουργός είναι μόνος με τον εαυτό του. Ξέρει ότι αυτός ο ανασχηματισμός είναι η τελευταία ευκαιρία μήπως βελτιωθεί το κλίμα πριν αναγκαστεί από τις συνθήκες να οδηγηθεί στις κάλπες. Ε, το μόνο όπλο που του απέμεινε θα το χρησιμοποιήσει αφού σκεφτεί μόνος λειτουργώντας με το ένστικτό του».

Φόβοι πως οι εξελίξεις στην οικονομία μετά τις γιορτές θα πάρουν τη μορφή ντόμινο

Δεν έχουν ιδέα. Ο συνομιλητής του Πρωθυπουργού είναι απολύτως ακριβής γιατί πράγματι όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί εξομολογούνται στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ότι δεν έχουν ιδέα τι σκοπεύει να κάνει ο Πρωθυπουργός. Αυτός είναι και ο λόγος που στέλνουν… τηλεγραφήματα με διαρροές προς τα ΜΜΕ για τις επιθυμίες τους. Ο Γιώργος Σουφλιάς επιθυμεί να παραμείνει στο ΠΕΧΩΔΕ, η Ντόρα Μπακογιάννη στο Εξωτερικών, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο Τουριστικής Ανάπυξης, ενώ αντίθετα ο Βαγγέλης Μεϊμαρακης θέλει να φύγει από το Άμυνας και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από το Υγείας. «Αυτές είναι οι επιθυμίες των υπουργών, όμως σ΄ αυτό τον κρίσιμο ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός δεν έχει την πολυτέλεια ούτε να κάνει χατίρια ούτε να κρατήσει ισορροπίες με τους υπουργούς του», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. Και υπενθυμίζει ότι «όποιος αρνηθεί τον ρόλο που θα του αναθέσει ο κ. Καραμανλής θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κομματική βάση, η οποία κινείται με την ελπίδα μιας πιθανής ανάκαμψης μετά τον ανασχηματισμό».

Χρειάζονται ανατροπές. Όλοι συμφωνούν στη Ν.Δ. ότι εάν αυτός ο ανασχηματισμός δεν έχει ανατροπές θα είναι μια φούσκα που αντί να διευκολύνει τα πράγματα θα τα κάνει χειρότερα, καθώς ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί επιθέσεις από κάθε κατεύθυνση για «ατολμία και άγνοια της πραγματικής κατάστασης». Σε κάθε περίπτωση τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Καραμανλής δεν δείχνει να συμμερίζεται τις εισηγήσεις για ανασχηματισμό αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα. Τονίζουν μάλιστα ότι αυτό σηματοδοτείται και από δύο κινήσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας αναχώρησε για τη Γερμανία, επομένως είναι αδύνατον να ορκιστεί νέα κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα. Η δεύτερη κίνηση είναι ότι το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Β. Αντώναρος έχει προσκαλέσει σε εορταστικό γεύμα τους πολιτικούς συντάκτες. Είναι η ώρα που θα ανακοίνωνε τον ανασχηματισμό εάν ο κ. Κ. Καραμανλής είχε αποφασίσει να κλείσει το θέμα πριν από τις γιορτές.

Αλογοσκούφης και Μεϊμαράκης κρατούν τα κλειδιά του ανασχηματισμού

Τα κλειδιά του ανασχηματισμού για διαφορετικούς και γνωστούς λόγους ο καθένας τα κρατούν δύο πρόσωπα: ο Βαγγέλης Μεϊμαρακης και ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Στελέχη και κομματική βάση με ανακούφιση θα ήθελαν τον Μεϊμαρακη σε ρόλο πανίσχυρου γραμματέα και άτυπου συντονιστή του κυβερνητικού έργου δίπλα στον Πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα οι περισσότεροι στη Ν.Δ.- ακόμη και αυτοί που συμφωνούν με τις επιλογές του- θα ήθελαν τον Γιώργο Αλογοσκούφη σε ένα άλλο υπουργείο. «Η μετακίνησή του θα σηματοδοτήσει την πολυσυζητημένη φιλολαϊκή στροφή της κυβέρνησης τουλάχιστον σε επίπεδο ψυχολογίας, γιατί πρακτικά τα περιθώρια για παροχές έχουν στενέψει απελπιστικά», λέει συνάδελφος του κ. Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος παράλληλα παραδέχεται ότι ο «πάγκος» της Ν.Δ. είναι μικρός και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κ. Καραμανλής για την πλήρωση της θέσης του υπουργού Οικονομίας σε περίπτωση μετακίνησης Αλογοσκούφη είναι μεγάλες.

Λάδι στη φωτιά έριξε ο Χατζηγάκης

Την κατάργηση του ασύλου προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης κατά την προκλητική, όπως σχολίαζαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σχεδόν «εξίσωσε» τον φόνο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου «με όσα βίαια και έκτροπα ακολούθησαν», τα οποία χαρακτήρισε ως «εγκλήματα κατά της κοινωνίας», ενώ χρησιμοποίησε ως παράδειγμα διαφορετικής αντιμετώπισης παρόμοιων λυπηρών γεγονότων την εν ψυχρώ δολοφονία του 29χρονου Βραζιλιάνου Ντε Μενέζες το καλοκαίρι του 2005 από αστυνομικούς στο μετρό του Λονδίνου, όταν τον πυροβόλησαν επτά φορές στο κεφάλι γιατί δεν γύρισε όταν του ζήτησαν να σταματήσει για έλεγχο. «Επρόκειτο για έναν άδικο θάνατο. Ήταν μια υπόθεση που συγκλόνισε τον κόσμο, ωστόσο δεν βγήκε κανείς κουκουλοφόρος στη Μεγάλη Βρετανία να καταστρέψει τις περιουσίες του κόσμου» υπογράμμισε ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας επίκαιρη την υπόθεση.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Χατζηγάκης, επικαλούμενος στη συνέχεια δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν» στις 13 Δεκεμβρίου, υπογράμμισε πως ενώ η αστυνομία αναγνώρισε έξι τραγικά λάθη στην επιχείρηση των Βρετανών αστυνομικών, οι δύο αστυνομικοί επέστρεψαν στα καθήκοντά τους έχοντας το δικαίωμα χρήσης όπλου.

Ο υπουργός επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα του ασύλου, λέγοντας ότι «πολλοί έχουν μετατρέψει το άσυλο ιδεών σε ορμητήριο παρανομίας». Επίσης υπογράμμισε ότι το κράτος οφείλει να επιβάλλει τον νόμο και τόνισε πως «η κουκούλα δεν είναι ιδεολογία».

Επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά εναντίον του προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου εξαπέλυσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. «Ζείτε στον πλανήτη ΠΑΣΟΚ, όπως λέει και το site σας κ. Παπανδρέου. Ελάτε στον πλανήτη Γη» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος παράλληλα έσπευσε να διαψεύσει τις προβλέψεις του Κ. Σημίτη ότι η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να προσφύγει για δανεισμό στο ΔΝΤ.

Στον υπουργό Οικονομικών απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος επέκρινε σφόδρα τον υπουργό που- όπως υπενθύμισε- «τον Ιούνιο είχε δηλώσει ο ίδιος πως πιάσαμε πάτο».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “