Μαύρα σύννεφα για Καραμανλή

Χτυπάει η καμπάνα για τον Πρωθυπουργό καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση μέσα και έξω από τη χώρα παίρνουν τη μορφή ντόμινο. Για πρώτη φορά υπουργοί με μισόλογα, κορυφαία στελέχη και βουλευτές πιο ανοιχτά, αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ο κ. Καραμανλής τις μεγάλες κρίσεις- με αποκορύφωμα την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη.

Παράλληλα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πρωτοφανής είναι η ανησυχία και η αναστάτωση για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Κάτι που φάνηκε και από τις χθεσινές επαφές του κ. Καραμανλή με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Αυτό το πολύ κακό κλίμα αποτυπώνεται στις πρώτες σελίδες των μεγάλων ξένων εφημερίδων, ενώ όλα τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά δίκτυα σε συνεχείς ανταποκρίσεις περιγράφουν με πολύ σκληρά σχόλια και επικριτικές αναφορές την έκρηξη βίας και την παντελή απουσία του ελληνικού κράτους. Το κλίμα για την κυβέρνηση βάρυνε ακόμη περισσότερο μετά τη διαπίστωση ότι τα επιτόκια με τα οποία θα μπορεί να δανείζεται η Ελλάδα έχουν εκτοξευτεί

ΠΟΛΛΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΡΟΕΞΟΦΛΟΥΝ

μεγάλη ήττα στις εκλογές και κάνουν έκκληση στον Πρωθυπουργό να πάρει ρίσκο ώστε να συγκρατήσει την οργή των οπαδών της Ν.Δ.

στα ύψη. Αυτό σημαίνει- όπως έλεγαν οικονομικοί αναλυτές- ότι οι ξένες αγορές δεν έχουν εμπιστοσύνη στο Ελληνικό Δημόσιο και παίρνουν τα μέτρα τους.

Ομολογία αποτυχίας 
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ήδη γεμάτο από το Βατοπεδι ποτήρι της οργής για τα στελέχη της Ν.Δ. ήταν οι καταστροφές, οι λεηλασίες και η αναταραχή που συνεχίζονται επί πέντε συνεχείς ημέρες και έχουν προκαλέσει μεγάλη οικονομική και κοινωνική καταστροφή, ενώ έχουν διασύρει τη χώρα διεθνώς. «Έχουμε αποτύχει στην αντιμετώπιση όλων των μεγάλων κρίσεων που προέκυψαν στα 5 χρόνια που κυβερνάμε τη χώρα», λέει κορυφαίος υπουργός και υπενθυμίζει: «Η αρχή έγινε με το Σινούκ, ακολούθησαν οι Πακιστανοί, οι υποκλοπές, οι κουμπάροι, τα ομόλογα, τα καρτέλ, οι μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της χώρας με δεκάδες νεκρούς, ο Ζαχόπουλος, το Βατοπέδι και τώρα η παράλυση του κράτους απέναντι στους κουκουλοφόρους».

«Μας έδωσαν τις ευκαιρίες» 
Άλλος υπουργός που έχει την ίδια άποψη επισημαίνει ότι οι πολίτες έδωσαν μεγάλες ευκαιρίες στην κυβέρνηση, εμπιστεύτηκαν τον κ. Κ. Καραμανλή και επέδειξαν τεράστια ανοχή. «Έπειτα από κάθε αποτυχία μάς έδιναν ακόμη μια ευκαιρία. Άλλοτε μας έλεγαν άπειρους, άλλοτε ερασιτέχνες, αλλά οι περισσότεροι πίστευαν ότι έχουμε καλές προθέσεις. Είχαμε επίσης – μέχρι και την περίοδο των ομολόγων- το μεγάλο όπλο ότι είμαστε το κόμμα που θα πατάξει τη διαφθορά και ότι τα στελέχη μας είναι “καθαρά”. Τώρα τα όπλα μας έχουν καεί ένα προς ένα ενώ από τη συνέντευξη της Θεσσαλονίκης και μετά ο Πρωθυπουργός έπαψε να είναι στο απυρόβλητο».

Οι υπουργοί σχεδόν στο σύνολό τουςοι αισιόδοξοι είναι ελάχιστοι- προεξοφλούν μεγάλη ήττα του κόμματος στις εκλογές και απευθύνουν εκκλήσεις στον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε γενναίες κινήσεις και να πάρει ρίσκο έστω αυτή την ύστατη ώρα ώστε να συγκρατήσει την οργή των οπαδών της παράταξης. Αλλά και η χθεσινή αναφορά του κ. Γ. Σουφλιά στην ακραία αντίδραση χιλιάδων νέων δέχεται πολλές ερμηνείες. «Είναι ανάγκη», είπε, «να γίνει μια ενδελεχής και αντικειμενική μελέτη για τα αίτιά της».

Πυρά κατά Πρωθυπουργού 
Το κλίμα είναι ακόμη χειρότερο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος καθώς οι βουλευτές ρίχνουν πυρά ομαδόν εναντίον του Πρωθυπουργού και του Πρ. Παυλόπουλου που βρίσκεται τώρα στο μάτι του κυκλώνα, αλλά και όσων υπουργών έχουν διαχειριστεί τις μεγάλες κυβερνητικές κρίσεις. Ορισμένοι βουλευτές όπως η Φ. Πατριανάκου και ο Μ. Βαρβιτσιώτης, οι οποίοι μάλιστα ανήκουν στο καραμανλικό μπλοκ, μιλούν δημόσια για λάθη, ευθύνες και λαθεμένες εκτιμήσεις.

Η κυρίαρχη αντίληψη ωστόσο των βουλευτών είναι ότι ο κ. Καραμανλής από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε Πρωθυπουργός δεν δημιούργησε ένα σύστημα εξουσίας που θα λειτουργεί ως «ομάδα δειχείρισης κρίσεων». «Τις τρεις τελευταίες ημέρες επιχείρησε πράγματι ο κ. Καραμανλής να λειτουργήσει συλλογικά. Συγκαλεί κάθε ημέρα την Κυβερνητική Επιτροπή με όλα τα κεντρικά στελέχη και λαμβάνονται συλλογικές αποφάσεις. Τώρα όμως είναι αργά», λέει κορυφαίος υπουργός, «διότι δεν υπάρχει αντίληψη κοινής δράσης αφού επί 5 χρόνια αυτή η κυβέρνηση δεν λειτούργησε συλλογικά. Ο καθένας είχε το βιολί του».

«Υπάρχει ελπίδα» 
Παρά τη μεγάλη δυσφορία που υπάρχει πλέον για τις επιλογές του κ. Κ. Καραμανλή, σήμερα βρίσκονται όλοι στη Ν.Δ. με τα μάτια στραμμένα στις Βρυξέλλες- εκεί όπου αναμένεται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο Πρωθυπουργός μετά τη Συνοδό Κορυφής να αναφερθεί στα όσα συμβαίνουν στη χώρα. «Ακόμη υπάρχει η ελπίδα σε πολλούς από μας ότι μπορεί να βρει τον παλιό του εαυτό και να μιλήσει με τέτοιο τρόπο που θα αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές των οπαδών μας», λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος.

Οι λίγοι αισιόδοξοι που υπάρχουν στον κυβερνητικό στρατόπεδο με πρώτο τον κ. Π. Παυλόπουλο εκτιμούν ότι υπάρχει ακόμη και τώρα δυνατότητα για αναστροφή του κλίματος παρ΄ ότι περιμένουν ότι στις επόμενες δημοσκοπήσεις θα καταγραφεί η νέα οργή των ψηφοφόρων και η ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει ακόμη περισσότερο.

● Άλλο ρεπορτάζ για τα ακριβά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Ελληνικό Δημόσιο στην Οικονομία (σελ. 54-55) 
Ερωτηματικά Ευρωπαίων για τα επεισόδια στην Ελλάδα
, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ , ΑΠΟΣΤΟΛΗ , Διονύσης Νασόπουλος 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ με τα ερωτήματα και την αμηχανία των Ευρωπαίων ηγετών για την κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα, βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες ο Κ. Καραμανλής. Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ρώτησε τον Πρωθυπουργό εάν η κλιμάκωση των επεισοδίων συνδέεται με τη διεθνή οικονομική κρίση, ενώ την έκπληξή τους για τις εικόνες που μεταδίδονταν από τη χώρα μας εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Βολές κατά του ΣΥΝ 
Μετά τη Σύνοδο του ΕΛΚ, μάλιστα, ο κ. Καραμανλής δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μετέφερε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή.

Η κυβέρνηση, πάντως, αναζητεί πολιτική διέξοδο και «άλλοθι» για την πρωτοφανή ένταση των αντιδράσεων, μέσα από τη στοχοποίηση του Συνασπισμού, αλλά και επίσημες διαρροές ότι υπήρχε συντονισμός πίσω από τα μεγάλα επεισόδια που έγιναν σχεδόν σε όλη τη χώρα. Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές εξαπέλυαν χθες βολές κατά του ΣΥΝ, κατηγορώντας τον ότι επιδιώκει την κλιμάκωση των καταλήψεων στα σχολεία. «Δεν φοβόμαστε τους μαθητές, παρά τις εκκλήσεις για καταλήψεις από την πλευρά του Συνασπισμού», έλεγε με έμφαση χθες κυβερνητικός παράγοντας που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος παράγοντας, μάλιστα, απέδιδε στον ΣΥΝ τη διακίνηση στα σχολεία προπαγανδιστικού φυλλαδίου υπέρ των καταλήψεων. Δίνοντας μία πρόγευση της στάσης που θα κρατήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός (στη συνέντευξη Τύπου με τη λήξη της Συνόδου Κορυφής), συνεργάτες του Πρωθυπουργού επέμειναν ότι τα πρωτοφανή επεισόδια ήταν, κατά βάση, αποτέλεσμα της «καταστροφικής μανίας συγκεκριμένης ομάδας που κινήθηκε συντονισμένα» και δεν πρέπει να αποδοθούν σε κάποιο «κοινωνικό φαινόμενο». Στο μεταξύ, η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών ενέκρινε χθες το λεγόμενο «πακέτο Μπαρόζο» για αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, μέσω του οποίου, ως γνωστόν, η χώρα μας προσβλέπει σε μια οικονομική ενίσχυση μόλις 400 εκατ. ευρώ (με προκαταβολές κονδυλίων από το Δ΄ ΚΠΣ).

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “