Οι καλές εκπτώσεις στην κρίση φαίνονται

Δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς οικονομικά για να καταλάβει ότι η εφαρμογή του παλιού εμπορικού κανόνα που λέει «η φτήνια τρώει τον παρά» είναι τώρα περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ.

Oι έμποροι και οι μικροί επιχειρηματίες, που τα τελευταία χρόνια με πρόσχημα το ευρώ κάθε τρεις και λίγο στρογγυλοποιούσαν τις τιμές προς τα πάνω, τώρα ετοιμάζονται για μειώσεις που θα φτάνουν μέχρι και 20%. Όχι πως αυτές οι εκπτώσεις θα λύσουν το πρόβλημα, μπορεί ωστόσο να προσελκύσουν κάποιους καταναλωτές οι οποίοι περνούν δύσκολες μέρες λόγω της κρίσης. Παράλληλα, χαραμάδα φωτός στο βάθος του τούνελ αφήνουν και κάποιες τράπεζες καθώς μιλούν για μειώσεις επιτοκίων το επόμενο εξάμηνο.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ελπίδας για τους οικονομικά ασθενέστερους άνοιξε και ο Πρωθυπουργός. Μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο είπε μεν ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τον προϋπολογισμό, αλλά εμφανίστηκε ανοιχτός σε προτάσεις και μέτρα που θα ενισχύσουν όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Σήμερα μάλιστα η Κομισιόν αναμένεται να ανάψει πράσινο φως για πρόσθετες εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, που θα μπορούν να επενδυθούν σε υποδομές.

ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ του Βατοπεδίου η εμφάνιση του κ. Π. Ψωμιάδη και όσα είπε για «παράγκες» και «κυκλώματα» έριξαν λάδι στη φωτιά, που ήδη είχε ανάψει μία ημέρα νωρίτερα ο κ. Εφραίμ με την παρουσία του στη Βουλή. Η γεμάτη αιχμές επιστολή που έστειλε χθες στον εισαγγελέα ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Μαρκογιαννάκης είναι ενδεικτική του μεγάλου εκνευρισμού που έχει προκληθεί στη Ν.Δ. Φαίνεται ότι ο μοναχισμός δεν βοήθησε τον ηγούμενο να συμπεριφερθεί σεμνά και ταπεινά ενώπιον των εκπροσώπων του λαού σε μια χώρα που, αν μη τι άλλο, τον φιλοξενεί 20 χρόνια και του προσέφερε δόξα και τιμές.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ η Άγκυρα σκληραίνει τη στάση της και με τις προκλήσεις της σχετικά με τις πετρελαϊκές έρευνες εντός της οικονομικής ζώνης της Κύπρου και μηδενίζει ουσιαστικά την όποια δυναμική των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Το θέμα θα συζητηθεί με τον κ. Καραμανλή κατά τη σημερινή επίσκεψη στην Αθήνα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “