Η αγορά στην κατάψυξη

Το ντόμινο ξεκίνησε. Οι πολίτες προγραμματίζουν περικοπές στην κατανάλωσή τους για όσο κρατήσει η οικονομική κρίση. Η αγορά πάγωσε, οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν, οι μεγάλες κλυδωνίζονται, οι απολύσεις άρχισαν και πάει λέγοντας.

Όσο για την οικοδομή, έχει ήδη μπει στην κατάψυξη και οι κατασκευαστές προχωρούν σε εκπτώσεις πάνω από 20% για να προσελκύσουν αγοραστές. Και πάλι όμως οι αγοραστές είναι σπάνιοι γιατί στα δάνεια το «πάρτε κόσμε» τελείωσε και τα χρήματα δίνονται πλέον με το σταγονόμετρο για την προστασία και των τραπεζών και των καταναλωτών ώστε να μη συμβεί ό,τι συνέβη στην Αμερική.

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ μέσα σε αυτό το ασφυκτικό κλίμα- μετά και την απόφαση των τραπεζών να μη δώσουν φέτος εορτοδάνεια- ζητούν να αρχίσουν οι εκπτώσεις από την 1η Ιανουαρίου. Μια κίνηση που προφανώς δεν θα σώσει την αγορά, ενδεχομένως όμως να ζεστάνει κάπως τα ταμεία των εμπόρων και να σώσουν τη δουλειά τους κάποιοι εργαζόμενοι.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ η κυβέρνηση συνεχίζει να ταλανίζεται από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ενώ ο κ. Αλογοσκούφης, κινούμενος στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν του κ. Μπράουν στη Βρετανία (μείωση του ΦΠΑ κατά 2,5%), επιμένει στο μικρό καλάθι για τους πολίτες. Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να εξοργίζουν στελέχη της Ν.Δ. που φτάνουν να μιλούν με σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση στις κομματικές συνάξεις, όπως συνέβη χθες στο Υπόλοιπο Αττικής, όπου η Ντόρα Μπακογιάννη αναγκάστηκε να μιλήσει για «λάθη, παραλείψεις, καβαλημένα καλάμια και καρεκλοκένταυρους». Παρά τις προσπάθειες ωστόσο των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. να τονώσουν την κομματική βάση, η συσπείρωση του κόμματος είναι περισσότερο χαμηλή από κάθε άλλη φορά και η διαφορά της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ έφθασε τις 4,5 μονάδες.

ΣΗΜΕΡΑ είναι μια κρίσιμη μέρα για την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Έχουν κληθεί να καταθέσουν οι πρωταγωνιστές, ο ηγούμενος Εφραίμ και ο συνεργάτης του μοναχός Αρσένιος, οι οποίοι είναι πιθανόν να αποφύγουν τη δοκιμασία της ανάκρισης και να καταθέσουν τις απόψεις τους με υπόμνημα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “