Λουκέτα και απολύσεις με θεατή τον Καραμανλή

Όσοι είχαν πιστέψει το παραμύθι ότι στη χώρα μας η κρίση θα περάσει ξώφαλτσα, γιατί δήθεν ο… θεός της Ελλάδας είναι μεγάλος και η παραοικονομία ακόμη μεγαλύτερη, έπεσαν έξω.

Oι εξελίξεις παίρνουν πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας και οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη. Ήδη έχουν μπει τα πρώτα λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σε λίγο κάθε σπίτι θα έχει τουλάχιστον έναν άνεργο. Οι ειδικοί λένε ότι την επόμενη διετία άλλοι 123.000 άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους. Μεγάλος κατήφορος αναμένεται σε τομείς της αγοράς: κατασκευαστές, έμποροι αυτοκινήτων, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τράπεζες.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, πάντως, μέχρι στιγμής δείχνει να είναι θεατής των εξελίξεων. Εγκλωβισμένη στη δίνη του Βατοπεδίου δείχνει σαν να μην έχει καταλάβει τι πρόκειται να συμβεί στους προσεχείς μήνες. Ο Πρωθυπουργός μιλώντας χθες στους βουλευτές του έστησε σκηνικό εκλογών με προειδοποιήσεις και διλήμματα του τύπου ότι δεν σκοπεύει να τινάξει την… μπάνκα στον αέρα κάτω από πίεση για παροχές. Με άλλα λόγια, υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής Αλογοσκούφη, προκαλώντας και πάλι αντιδράσεις από βουλευτές της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς, που ζητούν εδώ και τώρα αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Κι ενώ η κυβέρνηση παραμένει προσκολλημένη στην αυστηρή λιτότητα, η Κομισιόν ανάβει πράσινο φως για ένα πακέτο 130 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών από την κρίση.

ΟΣΟ ΓΙΑ το Βατοπέδι, η Εξεταστική Επιτροπή ολοκληρώνει τις εργασίες της σε λιγότερο από έναν μήνα και οι λογαριασμοί Εφραίμ παραμένουν στο σκοτάδι. Το θέμα προκάλεσε θύελλα χτες μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα μάλιστα καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει το άνοιγμα των λογαριασμών από τις 5 Νοεμβρίου. Ο διάδοχος του Γ. Ζορμπά στην Αρχή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος δεν δείχνει μέχρι τώρα διατεθειμένος να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει πολιτικά και επικοινωνιακά με έντεχνο τρόπο επισκέψεις σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσώπων του υποκόσμου της Θεσσαλονίκης, που πρωταγωνιστούν στους εκβιασμούς, για να πετύχει συμψηφισμούς. Χθες βρέθηκε στο στόχαστρο ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη Ρηγίλλης μιλούν τώρα ανοιχτά για σκευωρία που έχει στηθεί κατά του Πρωθυπουργού, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη Ν.Δ. για προβοκάτσια.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “