Περνάμε δύσκολες στιγμές

Για «λάσπη, συκοφαντίες και αθλιότητες» που στρέφονται κατάτου Πρωθυπουργού κάνει λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Πρ.
Παυλόπουλος με αφορμή την πολύκροτη κατάθεση τηςδικηγόρου Τ. Σωτηροπούλου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, την οποία αμφισβητούν ανοιχτά τα κυβερνητικά στελέχη.

Την ίδια ώρα επιχειρεί να τονώσει το ηθικό των ψηφοφόρων του κόμματος λέγοντας ότι είναι στο χέρι της Ν.Δ. να αναστρέψει γρήγορα το βαρύ κλίμα που υπάρχει εις βάρος της, ενώ προαγγέλλει- χωρίς όμως να λέει κάτι συγκεκριμένο- ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει «ασπίδα προστασίας για τους δανειολήπτες και τους μικροεπιχειρηματίες».

Όσο για τον Καποδίστρια Νο 2 που προέβλεπε νέα συνένωση των δήμων δηλώνει ότι παγώνει μέχρι νεωτέρας. Λόγω της οικονομικής κρίσης είναι αδύνατον να βρεθούν οι πόροι που χρειάζονται γι΄ αυτό το εγχείρημα.

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟΥ 2004 ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση υπήρξε απόλυτα συνεπής μ΄ εκείνο που είχε εξαγγείλειπροεκλογικά και έβαλε τέλος στην ομηρεία περίπου 33.000 συμβασιούχων. Από εκεί και μετά, για όσους δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις δόθηκε η μεγαλύτερη δυνατή μοριοδότηση, σε ποσοστό 50%, η οποία ισχύειγια όλες τις θέσεις τακτικού προσωπικού που προκηρύσσονται ώς το τέλος του2010 και, μάλιστα, χωρίς ν΄ απαιτείται να πρόκειται για απασχόληση στο ίδιο ακριβώςαντικείμενο. Και αυτή είναι η πιο δίκαιη, αποτελεσματική και σύμφωνη με το Σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο λύση.

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Γιώργος Τζίβρας 
Πότε επιτέλους θα δούμε σ΄ αυτό τον τόπο πολιτικό να λογοδοτεί στην τακτική δικαιοσύνηεπειδή παρανόμησε;

Και κάτι ακόμα. Είναι έντιμο και θεμιτό τα πολιτικά πρόσωπα που κατέχουν θώκους και αξιώματα να τα χρησιμοποιούν για ίδιο πλουτισμό;

Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη- και το έχει αποδείξει άλλωστε- να μην αφήσει τίποτα που να μην το φέρει στο φως, σε όλη του την έκταση. Επί των ημερών της κυβέρνησης Καραμανλή, η Δικαιοσύνη κάνει ανεπηρέαστη τη δουλειά της σε σειρά υποθέσεων που αφορούν και πολιτικά, υπό την ευρεία του όρου έννοια, πρόσωπα. Και αναμένουμε τα πορίσματά της, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην κρίση της. Και μια που πολύς λόγος γίνεται γι΄ αυτό, να θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ερευνούσε ως κυβέρνηση τα έργα και τις ημέρες του; Τι φοβόταν και οδήγησε συγκεκριμένες σκοτεινές υποθέσεις σε παραγραφή;

Λαμπρόπουλος Μάριος 
Είστε υπερήφανος για τις παρεμβάσεις σας στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού απο το ΑΣΕΠ (συνέντευξη κ.λπ.) και τη συνεπακόλουθη απαξίωσή του;

Όλες οι προσπάθειές μας, από την πρώτη θητεία μας στο υπουργείο Εσωτερικών, κατέτειναν και κατατείνουν στο να θωρακίσουμε το ΑΣΕΠ. Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, το ΑΣΕΠ ήταν απαξιωμένο και αποδυναμωμένο. Η δημιουργία, άλλωστε, από το ΠΑΣΟΚ στρατιών συμβασιούχων αποδεικνύει περίτρανα την περιθωριοποίησή του. Σήμερα και τον μικρότερο αριθμό κενών οργανικών θέσεων έχει στο εσωτερικό του και τις εφαρμογές της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αξιοποιεί για να διευκολύνει το έργο του και όλες τις βελτιώσεις που έγιναν στο θεσμικό του πλαίσιο τις προωθήσαμε, σε συνεννόηση με το ίδιο το ΑΣΕΠ, πράγμα που δεν συνέβαινε ώς τότε. Όσο για την καθιέρωση της συνέντευξης, στην οποία αναφέρεσθε, θα ήθελα να σας επισημάνω- γιατί η παραπληροφόρηση στον τομέα αυτό, ιδίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ήταν και είναι πρωτοφανής- ότι η παροχή της δυνατότητας αξιολόγησης της προσωπικότητας του υποψηφίου, ώστε να είναι αυτός αποτελεσματικός στην υπηρεσία του, αποτελεί μια αναγκαιότητα την οποία είχαν επισημάνει και το ΑΣΕΠ και ο Συνήγορος του Πολίτη σε σχετικές συζητήσεις στη Βουλή.

Γιακουμάκης Σπύρος 
Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που ψηφίστηκε η τροπολογία για την καύση των νεκρών. Τι περιμένετε για να εφαρμόσετε τον νόμο; Η παροχή της δυνατότητας για προαιρετική καύση των νεκρών συνιστά εκπλήρωση της δέσμευσης της κυβέρνησης Καραμανλή, Επειδή όμως πρόκειται για πρωτόγνωρο εγχείρημα, υπήρχαν σοβαρές εκκρεμότητες που έπρεπε να αντιμετωπισθούν (χωροταξικά ζητήματα, οριοθετήσεις κ.λπ.). Τελικά τα καταφέραμε και το εκτελεστικό προεδρικό διάταγμα είναι πλέον έτοιμο. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολλούς δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αθηναίων. Πάντως αυτή η κυβέρνηση προχώρησε και σ΄ αυτό το θέμα, πράγμα που δεν είχε κάνει άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν.

Ντουρντούνης Κωνσταντίνος 
Τελικά, θα προχωρήσει ο Καποδίστριας Νο2;

Αυτή την εβδομάδα θα έχω συνάντηση με το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, πριν από το ετήσιο τακτικό της Συνέδριο, ώστε να εκτιμήσουμε τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, ιδίως μετά την κλιμάκωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Γιατί θα πρέπει να συναποφασίσουμε με την ΚΕΔΚΕ συνεκτιμώντας όλα τα νέα δεδομένα, προκειμένου να φθάσουμε σε μία επιτυχημένη και βιώσιμη διοικητική μεταρρύθμιση. Αυτό προϋποθέτει, όπως πάντοτε τόνιζα και τονίζω, να τεθούν προηγουμένως οι σταθερές οικονομικές αντηρίδες για να μη δούμε πάλι τις ανεφάρμοστες μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος, οι οποίες ξέρουμε πού οδήγησαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Άρα, πρώτα οι αναγκαίοι πόροι και ύστερα η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης.

Σαπουτζόγλου Γιάννης 
Μιλάτε διαρκώς για ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων. Όμως δεν βλέπουμε πρακτικά μέτρα. Πότε θα τα ανακοινώσετε αυτά;

Έχουμε ξεκάθαρη εικόνα των οικονομικών μας δυνατοτήτων και δεν παίζουμε με τα συμφέροντα και το μέλλον του τόπου. Επιλέξαμε την ουσιαστική στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων με ρεαλισμό και κοινωνική ευαισθησία. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, ενεργοποιήσαμε το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, με πρώτο βήμα το επίδομα θέρμανσης σε όσους το έχουν ανάγκη, δημιουργούμε ασπίδα προστασίας για τους δανειολήπτες και τους μικροεπιχειρηματίες και ανακοινώσαμε ειδικά μέτρα στήριξης για τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους ανέργους που πλήττονται από την κρίση.

Καπογιάννης Δημήτριος 
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν άνετη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Μήπως είναι αργά νααναστρέψετε το κλίμα;

Σέβομαι τις δημοσκοπήσεις. Περνάμε, υπό τη σημερινή μάλιστα συγκυρία, μια δύσκολη περίοδο. Όπως όμως και άλλοτε έχουμε αποδείξει, στο χέρι μας είναι ν΄ αναστρέψουμε γρήγορα το κλίμα. Γι΄ αυτό συνεχίζουμε, με πρώτο παράδειγμα εκείνο του Πρωθυπουργού, να δουλεύουμε και να προσπαθούμε πρωτίστως να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα του πολίτη, έχοντας να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και τις επιπτώσεις από τη μεγαλύτερη, όπως τόνισα, κρίση που έζησε η παγκόσμια οικονομία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Βασιλακόπουλος Σπύρος 
Η εκτίμησή σας είναι ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει αμέσως μετά τον προϋπολογισμό ή τον Ιανουάριο;

Με ρωτάτε για ένα θέμα το οποίο ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Όπως έχω ξαναπεί, δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου να κάνω εκτιμήσεις ή υποδείξεις για πράγματα που δεν είναι δική μου δουλειά. Σέβομαι στο ακέραιο και το κύρος και τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού.

Πετρακόπουλος Κωνσταντίνος 
Τι λέτε για την κατάθεση της δικηγόρου κ. Σωτηροπούλου, η οποία ενέπλεξε τον Πρωθυπουργόστην υπόθεση του Βατοπεδίου;

Τα όλο θέμα της Μονής Βατοπεδίου, που έχει τις βαθιές ρίζες του επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ερευνούν η Δικαιοσύνη και η Εξεταστική Επιτροπή. Δεν προκαταλαμβάνω τίποτε. Δεν μπορώ όμως, ειδικά, για το ερώτημα που μου τίθεται, να μην τονίσω το μέγεθος της συκοφαντίας και της πολιτικής αθλιότητας που στρέφεται εναντίον του Πρωθυπουργού. Ας όψονται και αυτοί που λασπολογούν και όποιοι κρύβονται πίσω τους. Τους πρέπει η κοινή περιφρόνηση. Με λυπεί όμως βαθύτατα η άκριτη υιοθέτηση τέτοιων αθλιοτήτων από μερίδα στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και λέω τούτο μόνο τελειώνοντας: Όποιος πολιτεύεται με όπλα τη συκοφαντία και τη λασπολογία, γελοιοποιείται, τελικά, στα μάτια της κοινωνίας και αποδεικνύει ότι δεν είναι άξιος να φιλοδοξεί να κυβερνήσει τον τόπο.

Κορμικιάρης Πέτρος 
Τι θα κάνετε για τους συμβασιούχους έργου και ορισμένου χρόνου του 2004 και μετά;

Στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση υπήρξε απόλυτα συνεπής μ΄ εκείνο που είχε εξαγγείλει προεκλογικά και έβαλε τέλος στην ομηρεία περίπου 33.000 συμβασιούχων. Από εκεί και μετά, για όσους δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις δόθηκε η μεγαλύτερη δυνατή μοριοδότηση, σε ποσοστό 50%, η οποία ισχύει για όλες τις θέσεις τακτικού προσωπικού που προκηρύσσονται ώς το τέλος του 2010 και μάλιστα χωρίς ν΄ απαιτείται να πρόκειται για απασχόληση στο ίδιο ακριβώς αντικείμενο. Και αυτή είναι η πιο δίκαιη, αποτελεσματική και σύμφωνη με το Σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο λύση. Γιατί, όπως είναι γνωστό, το άρθρο 103 του Συντάγματος, όπως μάλιστα ερμηνεύθηκε απ΄ όλα τα δικαστήρια μετά την Αναθεώρηση του 2001, δεν επιτρέπει πλέον καμία αυτόματη μετατροπή συμβάσεων. Και όσοι λένε το αντίθετο, μετέρχονται ένα επικίνδυνο εμπόριο ελπίδων εις βάρος των συμβασιούχων.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “