Τα παίζει όλα με τον ανασχηματισμό

ε δύο ημερομηνίες έχει σημειώσει στην ατζέντα του τη λέξη SΟS ο Πρωθυπουργός. Είναι η Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου και η Τετάρτη 7 Ιανουαρίου.
Αυτές είναι οι πιθανότερες ημέρες της ανακοίνωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος καθώς ο κ. Καραμανλής έχει καταλήξει ότι ο ανασχηματισμός, που θα συνοδευτεί με παροχές, είναι τοτελευταίο του όπλο.

Η ασφυκτική πίεση που φθάνει στο Μέγαρο Μαξίμου για άμεση αντικατάσταση του Γιώργου Αλογοσκούφη δεν αφήνει πλέον περιθώρια για άλλες αναβολές του ανασχηματισμού. Ακόμη και οι φίλοι του υπουργού έχουν προσχωρήσει στην άποψη ότι η αλλαγή του Γιώργου Αλογοσκούφη είναι η τελευταία προσπάθεια για αλλαγή κλίματος καθώς αυτό θα στείλει το μήνυμα για φιλολαϊκή στροφή παρ΄ ότι, όπως εξηγούν, «ο υπουργός Οικονομίας υπηρέτησε με συνέπεια την οικονομική πολιτική που αποφάσισε η κυβέρνηση».

Πέντε πρόσωπα συμβουλεύεται ο Πρωθυπουργός αυτήν την περίοδο και όλοι ανήκουν στην παλιά φρουρά η οποία έχει μπει εδώ και 15 ημέρες στην πρώτη γραμμή. Πρόκειται για τον Δημήτρη Σιούφα- ο οποίος ήταν και παραμένει ο πιο έμπιστος συνομιλητής του-, τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Γιώργο Σουφλιά, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την Ντόρα Μπακογιάννη. Κανείς απ΄ αυτούς ωστόσο δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει ο Καραμανλής. Όλοι πάντως έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι: «Θα κάνει κάτι εντυπωσιακό. Δεν θα πάει με σταυρωμένα τα χέρια στην ήττα. Θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το κλίμα και να πάρει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων», λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που εκτιμά ότι παιχνίδι γδεν έχει ακόμη χαθεί.

Αντίθετεςεισηγήσεις. Οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί αυτόν τον καιρό ο κ. Καραμανλής είναι πολλές και εκ διαμέτρου αντίθετες. Η πιο σοβαρή πάντως- την οποία επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο και ζυγίζει τα συν και τα πλην- είναι θεαματική, καθώς προβλέπει την αμοιβαία μετάθεση του Σταύρου Δήμα με τον Γιώργο Αλογοσκούφη. Οι εισηγητές αυτού σχεδίου εκτιμούν ότι ο σημερινός επίτροπος έχει δύο πλεονεκτήματα. Διαθέτει κύρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φιλολαϊκό προφίλ στο εσωτερικό της χώρας. Επομένως μπορεί να συμβολίσει τη στροφή στην οικονομική πολιτική ώστε να δώσει χρόνο στον Πρωθυπουργό να κινηθεί.

Το αρνητικό μιας τέτοιας εξέλιξης, λένε κυβερνητικά στελέχη, είναι η κακή σχέση του επιτρόπου με τον κ. Γιώργο Σουφλιά. Ο υπουργός Περιβάλλοντος εάν εκφράσει διαφωνία με το εγχείρημα- με μία από τις γνωστές υπαινικτικές δηλώσεις του- μπορεί να το ακυρώσει. Σ΄ αυτό υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι ο κ. Γ. Σουφλιάς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την τοποθέτηση Σ. Δήμα διότι εάν ήθελε να γίνει ίδιος υπουργός Οικονομίας ο κ. Καραμανλής θα συμφωνούσε χωρίς δεύτερη κουβέντα. Η ταυτόχρονη τοποθέτηση τώρα του κ. Αλογοσκούφη στη θέση του επιτρόπου θα έχει επίσης- όπως λένε κυβερνητικά στελέχη- συμβολισμό. Θα δείχνει ότι ο κ. Καραμανλής δεν έστειλε σπίτι του έναν έμπιστο συνεργάτη του κάτω από πίεση που δέχεται. Αντίθετα, τον τοποθέτησε σε μια σημαντική θέση εκτός Ελλάδος η οποία συνάδει και με το προφίλ του.

Η δεύτερη θυσία που ετοιμάζεται να κάνει ο κ. Καραμανλής- με στόχο πάντα την αλλαγή κλίματος- αφορά έναν στενό του φίλο, τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χ. Φώλια. «Είναι γεγονός ότι ο κ. Φώλιας δεν έχει αντιπάθειες, είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων που αποφεύγει την προβολή. Είναι όμως θύμα της πολύ κακής συγκυρίας», λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και προσθέτει: «Μετά τον Ιανουάριο όλες οι προβλέψεις λένε ότι η αγορά θα παγώσει. Χρειάζονται λοιπόν κινήσεις και νέες συμφωνίες με τους επιχειρηματίες και τους εμπόρους που θα πείθουν τους πολίτες ότι κάτι αλλάζει». Ο κ. Χ. Φώλιας ακούγεται και για τη θέση του επιτρόπου στην περίπτωση που κ. Γ. Αλογοσκούφης δεν επιθυμεί τη μετακίνησή του στις Βρυξέλλες.

Εξελίξεις στο Υγείας. Οι πιθανοί διάδοχοι του κ. Φώλια είναι ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος (που επιθυμεί τη μετακίνηση του από το υπουργείο Υγείας) και ο κ. Αντώνης Σαμαράς, που θεωρείται βέβαιο από πολλούς στη Ν.Δ. ότι αυτήν την φορά θα μπει στην κυβέρνηση. Άλλο υπουργείο στο οποίο είναι πιθανό να τοποθετηθεί ο κ. Σαμαράς είναι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όσο για τη μετακίνησή του κ. Δ. Αβραμόπουλου, υπάρχουν και αντίθετες απόψεις. Αρκετοί στη Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι με το επικοινωνιακό ταμπεραμέντο του κρατά εκτός επικαιρότητας τα μεγάλα προβλήματα της Υγείας.

Στο πακέτο των αλλαγών μια ακόμη κίνηση πιθανότατα θα είναι η επιστροφή του κ. Β. Μεϊμαράκη στο κόμμα και η είσοδος του Ελ. Ζαγορίτη στην κυβέρνηση. «Εάν αυτό γίνει, ο Βαγγέλης θα πάει στο κόμμα αλλά με ευρύτερες αρμοδιότητες στη χάραξη πολιτικής και στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου», λέει κορυφαίος υπουργός και τονίζει: «Σ΄ αυτήν τη συγκυρία ο κ. Μεϊμαράκης είναι απαραίτητο να βρεθεί στην πρώτη γραμμή και να γίνει ο Λαλιώτης της Ν.Δ.».

Η Μαριέττα ξανά στην κυβέρνηση

O ανασχηματισμός που προγραμματίζεται- σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι αυτήν την ώρα- είτε λίγο πριν είτε λίγο μετά τις γιορτές, θα είναι κυρίως ανασχηματισμός του ευρύτερου οικονομικού επιτελείου.

Έτσι φαίνεται να παραμένουν στις θέσεις τους ο Προκόπης Παυλόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Σουφλιάς. Είναι πιθανή επίσης η υπουργοποίηση της κ. Μαριέττας Γιαννάκου η οποία έχει επιστρέψει ενεργά στην πολιτική σκηνή και ετοιμάζεται ώστε να είναι ξανά υποψήφια στις προσεχείς εκλογές. Ο Πρωθυπουργός έχει δεχθεί πολλές εισηγήσεις για την υπουργοποίησή της και εμφανίζεται θετικός σε μια τέτοια εξέλιξη, εφ΄ όσον και η ίδια αυτήν την ώρα το επιθυμεί. Δυο προτάσεις που έχουν πέσει το τραπέζι στο Μαξίμου για την πρώην υπουργό: Να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού και ο κ. Μ. Λιάπης να μεταφερθεί στο Άμυνας ή να αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα ιδρύσει. Συνεργάτες της κ. Γιαννάκου πάντως λένε ότι η ίδια δεν έχει αποφασίσει εάν θα ήθελε να συμμετέχει στην κυβέρνηση διότι προτεραιότητά της είναι η επανεκλογή της στην Α΄ περιφέρεια της Αθήνας.

Μετά τον ανασχηματισμό, όπως λέει κορυφαίος υπουργός, «κυβέρνηση και κόμμα θα τεθούν σε κατάσταση συναγερμού με πολιτική και επικοινωνιακή αντεπίθεση. Όλα τα κορυφαία στελέχη θα βγουν στην πρώτη γραμμή και θα μιλούν για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, εκτός και εάν το ΠΑΣΟΚ διαφωνήσει στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας». Η κ. Αλ. Παπαρήγα πάντως, η οποία συνήθως αποφεύγει τέτοιου είδους προβλέψεις, είπε χθες ότι κατά την άποψή της η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να φτάσει μέχρι το 2010.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “