Κρυφτούλι παίζουν τράπεζες - ΔΕΗ

Θέατρο σκιών παίζει η κυβέρνηση με τους διορισμένουςαξιωματούχους των κρατικών τραπεζών και των ΔΕΚΟ.

Η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σιωπούν στις αυστηρές συστάσεις Καραμανλή για μείωση των επιτοκίων, ενώ η Εθνική Τράπεζα μετά την κοινωνική κατακραυγή- και την επιστολή Προβόπουλου- αποφάσισε να μοιράσει ψίχουλα στους πελάτες της και προβαίνει σε μείωση των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών- όχι των δανείων- κατά 1%. Τέτοια κουβαρνταλίκια! Όσο για τον διοικητή της ΔΕΗ, έριξε χθες το μπαλάκι στους υπουργούς που τον επικρίνουν λέγοντας ότι αυτός προτείνει και εκείνοι αποφασίζουν. Ωστόσο, υπουργείο Ανάπτυξης και υπουργείο Οικονομικών ερίζουν ποιο είναι υπεύθυνο για τον κ. Αθανασόπουλο, ο οποίος έφτασε να προτείνει αυξήσεις 35% σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί στο μισό.

ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ τώρα, οι κορυφαίοι υπουργοί επιχείρησαν χθες σε μεγάλη κομματική συγκέντρωση της Αθήνας να κάνουν ενέσεις αισιοδοξίας στους ψηφοφόρους τους. Με ποιο τρόπο; Με αυτοκριτική και διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται η χώρα να πάει σε πρόωρες εκλογές πριν από το 2010, ενώ συνέχισαν να αφήνουν μπηχτές για τη μη φιλολαϊκή πολιτική Αλογοσκούφη.

ΤΕΛΙΚΑ, δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από τους έχοντες και κατέχοντες. Οι τράπεζες και οι μεγάλες εταιρείες που παράγουν τα βασικά αγαθά κάθονται πάνω στα υπερκέρδη των περασμένων ετών, ελπίζοντας ότι θα συνεχίσουν να πλουτίζουν το ίδιο εύκολα. Μα καλά, δεν βλέπουν ότι σε λίγο οι καταναλωτές θα έχουν «στεγνώσει»; Σε κάθε περίπτωση, στης ακρίβειας τον καιρό κανείς δεν μπορεί να μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Πρώτα οι καταναλωτές πρέπει να πάψουν να αγοράζουν ό,τι δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Αυτή είναι η μόνη δύναμη του καταναλωτή, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα προκαλέσει- αν όχι τη μείωση- τουλάχιστον το πάγωμα των τιμών. Παράλληλα, οι δανειολήπτες είναι ανάγκη να ανακαλύψουν τα αντίδοτα που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να περιορίσουν τον εφιάλτη της υπερχρέωσης.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, εκεί που περίμεναν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι ο κ. Σημίτης θα κάνει κάποια κίνηση προσέγγισης με τον κ. Παπανδρέου, ο πρώην Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου βιβλίου του άφησε αιχμές για την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “