Βάλτε φρένο στις τράπεζες

Κραυγές υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη φτάνουν πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου και ζητούν από τον Πρωθυπουργό χωρίς καμιά απολύτως καθυστέρηση να βγει στον κόσμο και να ανακοινώσει σκληρά μέτρα εναντίον των τραπεζών.

«Βάλτε στην πρέσα στους τραπεζίτες» διαμηνύουν τα στελέχη της Ν.Δ., τα οποία ζητούν μέτρα εδώ και τώρα για την ανακούφιση των οικονομικά ανίσχυρων.

Πάντως το μήνυμα της γενικής κατακραυγής φαίνεται να το έχουν πάρει και οι τραπεζίτες, οι οποίοι αναμένεται σήμερα να αποφασίσουν τόσο για το πακέτο σωτηρίας των 28 δισ. ευρώ όσο και για τα μέτρα ανακούφισης που θα πρέπει να υιοθετήσουν για τις λιγότερο ισχυρές οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Ενδεικτικό είναι ότι μετά την Εθνική

ΟΡΓΗ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

προς όλους τους διορισμένους τραπεζίτες αλλά και προς διοικητές ΔΕΚΟ που ζητούν νέα χαράτσια

που ανακοίνωσε την Παρασκευή μέτρα για τους ανέργους και τους πλειστηριασμούς σπιτιών, χθες στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Πειραιώς, ενώ αναμένονται πρωτοβουλίες και από τις υπόλοιπες τράπεζες. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πάντως ότι οι καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για στημένο καβγά κυβέρνησης- τραπεζών βρίσκει ανταπόκριση σε μεγάλες κατηγόριες πολιτών που μαστίζονται από την κρίση. «Είναι τόσο απαξιωτική η συμπεριφορά των ψηφοφόρων μας στις κομματικές εκδηλώσεις σε Αθήνα και περιφέρεια, που έχουν φθάσει να μας επικρίνουν με επιχειρήματα που ακούνε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ», λέει στέλεχος της Ρηγίλλης.

Ο ρόλος Εθνικής- Αγροτικής 
Η οργή των νεοδημοκρατών είναι ακόμη μεγαλύτερη για όλους τους διορισμένους τραπεζίτες και κυρίως για τους διοικητές της Εθνικής και της Αγροτικής, τους οποίους κατηγορούν ότι σέρνονται πίσω από τις εξελίξεις αντί να αναλάβουν γενναίες πρωτοβουλίες- όπως χαρακτηριστικά λέει κορυφαίος υπουργός- που θα ανακουφίσουν νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις οι οποίες είναι ένα βήμα πριν βάλουν λουκέτο. «Αντί να ρίχνει τα χρήματα στη μαύρη τρύπα των επενδύσεών του στην Τουρκία, ο κ. Αράπογλου θα πρέπει να αναδείξει τον κοινωνικό ρόλο της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας» λέει κεντρικό στέλεχος της Ν.Δ. και απειλεί ότι σύντομα θα μιλήσει δημοσίως τόσο για τον κ. Αράπογλου όσο και για τον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας κ. Μηλιάκο, οποίος «ήδη θα έπρεπε να έχει καταθέσει ολοκληρωμένη μελέτη για τα δάνεια των αγροτών και των μικρών αγροτικών επιχειρήσεων».

Οι τόνοι των κορυφαίων στελεχών και βουλευτών τα τελευταία 24ωρα έχουν αλλάξει. Μιλούν επιθετικά και στέλνουν τελεσίγραφα στην ηγεσία τους, διότι, όπως οι ίδιοι εξηγούν, η υπομονή των πολιτών έχει εξαντληθεί και οι χθεσινές δημοσκοπήσεις- που δεν δείχνουν μόνο προβάδισμα και παράσταση νίκης στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και μεγαλύτερους δείκτες εμπιστοσύνης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με την κυβέρνηση- κάνουν σαφές ότι οι ψηφοφόροι είναι έτοιμοι να γυρίσουν σελίδα στις προσεχείς εκλογές.

«Πιάσαμε πάτο. Χειρότερα δεν γίνεται. Ενώ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από τις ηγεσίες, εμείς χάσαμε ένα ακόμη τρένο» λέει κορυφαίο στέλεχος και διευκρινίζει «ότι ο κ. Κ. Καραμανλής είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να φορτώσει και τα δικά του λάθη στη διεθνή οικονομική κρίση και να εμφανιστεί ως ικανός κυβερνήτης που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Αντ΄ αυτού χρεώνεται η κυβέρνηση και την εισαγόμενη κρίση. Κι αυτό διότι λειτουργήσαμε χωρίς σχέδιο και οργάνωση από την πρώτη στιγμή». Το ίδιο στέλεχος καταλήγει: «Το βασικό μας λάθος είναι ότι βγήκαμε να εγγυηθούμε τις καταθέσεις των πολιτών και εμφανίσαμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις τράπεζες και τώρα ερχόμαστε και παρακαλάμε τους τραπεζίτες να πάρουν τα 28 δισ. που τους προσφέρουμε». Πάντως ο κ. Κ. Καραμανλής, όπως λένε οι συνομιλητές του, δείχνει να έχει κατανοήσει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του. «Μια απλή ανάγνωση άλλωστε των τριών δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή αρκεί για να πεισθούν ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι στη Ν.Δ. ότι οδηγούμαστε σε ναυάγιο, το οποίο μάλιστα θα αναγκαστούμε να προκαλέσουμε οι ίδιοι μέχρι το καλοκαίρι για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Ο μόνος τρόπος να ανατραπεί αυτή η πολύ κακή προοπτική είναι ο Πρωθυπουργός να τα παίξει όλα για όλα».

Μέτρα κατά των καρτέλ 
Άλλο κορυφαίο στέλεχος επιμένει ότι ο κ. Κ. Καραμανλής θα πρέπει, αφού επιβάλει μέτρα στις τράπεζες, αμέσως μετά να ασχοληθεί με τις περίπου 250 εταιρείες και τα γνωστά καρτέλ που έχουν καταστήσει την Ελλάδα μια από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης και έχουν βγάλει αμύθητα πλούτη τα τελευταία χρόνια. «Το κράτος όταν θέλει να λειτουργήσει είναι πανίσχυρο και έχει πολλούς τρόπους να επιβάλει τη βούλησή του. Όταν μάλιστα έχει και σύμμαχο την κοινωνία- που θα την έχει εάν τηρήσει σκληρή στάση προς τράπεζες και επιχειρήσεις- μπορεί μέσα σε λίγο χρόνο η κυβέρνηση να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει».
Περιμένουν κινήσεις του Πρωθυπουργού μέσα στην εβδομάδα

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ του κ. Κ. Καραμανλή υποστηρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός εντός της εβδομάδας θα κάνει τις κινήσεις που αναμένουν οι πολίτες. Ως ενδεικτικές του κλίματος που υπάρχει στο Μαξίμου αναφέρουν τις αυστηρές προειδοποιήσεις δύο στενών συνεργατών του κ. Καραμανλή, των κ.κ. Γ. Αλογοκοσκούφη και Χρ. Φώλια προς τις τράπεζες, ότι θα αναγκαστούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση ώστε να επιτευχθούν το συντομότερο οι δύο στόχοι: η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το πάγωμα στις αυξήσεις των επιτοκίων. «Αρκετά και πολλά κέρδη έκαναν οι τράπεζες. Τώρα και αυτό το διάστημα πρέπει να είναι οι μοχλοί για τη λειτουργία της κοινωνίας και της αγοράς» λέει χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός.

Στο στόχαστρο ο πρόεδρος της ΔΕΗ

ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ βρίσκεται ο διοικητής της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος και πολλοί στην κυβέρνηση ζητούν την απομάκρυνσή του από την επιχείρηση, καθώς επιμένει να προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ. Ακόμη και ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Φώλιας τον άφησε ακάλυπτο, ενώ οι βουλευτές της Ν.Δ. μιλούν για διορισμένους διοικητές οργανισμών που αμείβονται με χρυσούς μισθούς και αγνοούν την εκλεγμένη πολιτική ηγεσία της χώρας. Πάντως κορυφαίοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι αυτές οι αυξήσεις δεν θα περάσουν και θεωρούν αδιανόητο την ώρα που η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί διαρκώς, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού επικαλούμενη ζημίες να ετοιμάζεται να επιβάλει νέα «ρήτρα καυσίμου» στους πολίτες.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “