«Κινηθείτε γιατί θα χάσουμε με κρότο»

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» είναι για τον ΚώσταΚαραμανλή και οι τρεις «μεγάλες» κινήσεις στις οποίες τον πιέζουν να προχωρήσει ορισμένοι υπουργοί και συνεργάτες του, ως ύστατη προσπάθεια να αποφύγει τη διαφαινόμενη ήττα στις προσεχείς εκλογές. Και αυτό γιατί- όπως παραδέχονται και υπουργοί- κάθε μέρα που περνάει το κλίμα γίνεται όλο και πιο βαρύ, κυρίως από τη φτώχεια που χτυπάει πλέον πολλές κατηγορίες πολιτών, ενώ το Βατοπέδιο εξακολουθεί να σκανδαλίζει το σύνολο των ψηφοφόρων του κόμματος.

Oι κινήσεις που προτείνουν στον Πρωθυπουργό είναι ο σαρωτικός ανασχηματισμός, οι μεγάλες παροχές και η αιφνιδιαστική προσφυγή στην κάλπη πριν από τις ευρωεκλογές. «Δεν έχουμε ούτε χρόνο ούτε περιθώρια για πειραματισμούς. Εδώ που φτάσαμε, οι κινήσεις μας είναι κουκκιά μετρημένα. Μέχρι τις γιορτές ή αμέσως ύστερα από αυτές πρέπει να γίνει σαρωτικός ανασχηματισμός. Στη συνέχεια, να ανοίξουν οι κρουνοί των παροχών για την ενίσχυση όλων όσοι έχουν ανάγκη. Δεν έχουμε τώρα την πολυτέλεια να κάνουμε πολιτική με αριθμούς που θα αρέσουν στην Κομισιόν.

Είμαστε σε συνθήκες κρίσης και απειλούμαστε με ναυάγιο. Και την άνοιξη, μόλις βρούμε τη σωστή στιγμή να πάμε σε εκλογές». Αυτή είναι η άποψη κορυφαίου υπουργού, υποστηρίζει μάλιστα ότι πρόσφατα την εξέθεσε στον Πρωθυπουργό ως τη μόνη λύση. Με αυτή την άποψη συμφωνούν αρκετοί υπουργοί όπως και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

Στελέχη της κυβέρνησης ομολογούν τον φόβο τους ότι «εάν γίνουν εκλογές με την οικονομικήκρίση σε εξέλιξη, θα τις χάσουμε και η ήττα μας θα είναι μεγάλη και ηχηρή»

Διστάζει ο Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής ωστόσο διστάζει να κάνει οποιαδήποτε από αυτές τις τρεις κινήσεις και κάποιοι από τους υπουργούς που συνομίλησαν μαζί του την τελευταία περίοδο υποστηρίζουν ότι δεν τον έχουν δει περισσότερο αμήχανο, νευρικό και θυμωμένο. Το ντόμινο των εξελίξεων που ακολούθησε μετά τη Θεσσαλονίκη με το Βατοπέδιο τον έχει αιφνιδιάσει. «Μην ξεχνάμε πως παρ΄ ότι στο θέμα της οικονομικής κρίσης έχει κινηθεί σωστά και παίζει στον σκληρό πυρήνα των Ευρωπαίων ηγετών, μέχρι στιγμής είναι ο μόνος αρχηγός κράτους που δεν έχει ανεβάσει της μετοχές του από αυτή την οικονομική κρίση», λέει κορυφαίος υπουργός ο οποίος εκτιμά ότι εάν δεν φύγει γρήγορα το αγκάθι του Βατοπεδίου, «η εικόνα του Πρωθυπουργού θα συνεχίσει να είναι θολή και όλες οι άλλες πρωτοβουλίες μας θα πέφτουν στο κενό».

Με την πρόταση του σαρωτικού ανασχηματισμού δεν συμφωνούν κεντρικά πρόσωπα της Ν.Δ., όπως ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Προκόπης Παυλόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση σε αυτό το κλίμα, ακόμη και αν είναι ουσιαστική, θα φανεί σαν πυροτέχνημα και θα καεί την ίδια στιγμή.

Κάποιοι σε σύγχυση. Όσο για τις πρόωρες εκλογές, κορυφαία στελέχη και βουλευτές είναι σε πλήρη σύγχυση. Οι ίδιοι άνθρωποι που λένε να πάμε στις κάλπες προτού το ΠΑΣΟΚ εδραιώσει την πρωτοκαθεδρία, την άλλη στιγμή ομολογούν τον φόβο τους ότι «εάν γίνουν εκλογές με την οικονομική κρίση σε εξέλιξη, θα τις χάσουμε και η ήττα μας θα είναι μεγάλη και ηχηρή». Χαρακτηριστική είναι η έκφραση κορυφαίου υπουργού: «Θα χάσουμε με κρότο». Παρόμοιες σκέψεις, όπως λένε όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα, κάνει και ο Πρωθυπουργός. Και αυτό που δεν έχει αποφασίσει, είναι αν πρέπει να πάρει αυτό το τεράστιο ρίσκο για τον εαυτό του και την παράταξη που εκπροσωπεί ή να περιμένει μέχρι τουλάχιστον το 2010 μήπως έχουν αλλάξει οι συνθήκες και η κυβέρνηση μπει σε πιο ασφαλή και ήρεμη περίοδο.

Οι «φιλολαϊκοί». Το όπλο των παροχών που ζητούν επίμονα οι λεγόμενοι «φιλολαϊκοί» υπουργοί Β. Μεϊμαράκης, Δ. Αβραμόπουλος, Μ. Λιάπης και Αρ. Σπηλιωτόπουλος, είναι δίκοπο μαχαίρι για τον Πρωθυπουργό. Φοβάται ότι θα εκτινάξει τα ελλείμματα και θα χάσει το κύρος του ανάμεσα στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ παράλληλα θα εκπέμψει αντιφατικά μηνύματα στους πολίτες αφού άλλα είπε από τη Θεσσαλονίκη πριν από λίγο καιρό. Οι Πρ. Παυλόπουλος και Γ. Σουφλιάς, πρόσωπα που εμπιστεύεται πολύ ο Πρωθυπουργός, συνιστούν ψυχραιμία και σταδιακή προσαρμογή στα νέα δεδομένα με στοχευμένες κινήσεις για τη βοήθεια κοινωνικών ομάδων που έχουν πραγματική ανάγκη. Αυτή είναι μια θέση που φαίνεται να αποδέχεται και ο Γ. Αλογοσκούφης και το πιθανότερο είναι ο Κ. Καραμανλής να επιλέξει αυτή τη «χρυσή τομή». Κανείς όμως δεν γνωρίζει εάν τα μέτρα αυτά θα είναι αρκετά να ανακουφίσουν τις μεγάλες κοινωνικές ομάδες, που έχουν λυγίσει.

Πυρά κατά διοικητών ΔΕΚΟ και τραπεζιτών

Το σύνθημα το έδωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος από τη θέση του δημάρχου και του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, έχει τη δυνατότητα να μη μασάει τα λόγια του. Αφού πρώτα εξήγγειλε το πάγωμα των δημοτικών τελών, κάλεσε την κυβέρνηση σε αυστηρό τόνο να «μαζέψει» τους διοικητές των ΔΕΚΟ που ορέγονται αυξήσεις τιμολογίων.

Η δήλωση Κακλαμάνη έδωσε τη δυνατότητα στους βουλευτές της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται πλέον «κοινωνιστές»- ο νέος όρος ανήκει στον Πάνο Παναγιωτόπουλο- να βγουν στην πρώτη γραμμή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έστρεψε τα πυρά του κατά του διοικητή της ΔΕΗ λέγοντας ότι κάποιοι μπερδεύουν την Τογιότα (ήταν η προηγούμενη θέση του διοικητή) με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Ακολούθησαν πυρά ομαδόν από Γεράσιμο Γιακουμάτο, Γιάννη Μανώλη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ κορυφαίοι υπουργοί προεξοφλούν ότι τελικά ο κ. Φώλιας θα αναγκαστεί να «μαζέψει» τον κ. Αθανασόπουλο και να πάρει πίσω τις απειλές για αυξήσεις, παρ΄ ότι η ΔΕΗ έχει τεράστια ελλείμματα. Στο στόχαστρο των υπουργών και βουλευτών όλων των τάσεων και ιδεολογικών αποχρώσεων βρίσκεται και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου, τον οποίο πλέον ουδείς υπερασπίζεται για την αρνητική στάση που τηρεί με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ. «Εάν εκείνος έπαιρνε το πακέτο τότε όλες οι τράπεζες θα ακολουθούσαν», λένε υπουργοί και βουλευτές.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΣΑΡΩΤΙΚΟΣ ανασχηματισμός μέχρι τις γιορτές ή αμέσως ύστερα από αυτές. Πάντως, πολλοί υπουργοί εκτιμούν πως μια τέτοια κίνηση σε αυτό το κλίμα, ακόμη και αν είναι ουσιαστική, θα φανεί σαν πυροτέχνημα και θα καεί την ίδια στιγμή ΜΕΓΑΛΕΣ 
παροχές για την ενίσχυση όλων όσοι έχουν ανάγκη προκειμένου να ανακουφιστούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες που έχουν λυγίσει ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ προσφυγή στην κάλπη την άνοιξη, πριν από τις ευρωεκλογές και προτού το ΠΑΣΟΚ εδραιώσει την πρωτοκαθεδρία στις δημοσκοπήσεις

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “