Συνταγή Λονδίνου για την κρίση στην Ευρώπη

Έναν λόγο παραπάνω έχουν από χθες οι Έλληνες καταθέτες να είναι αισιόδοξοι ότι δεν θα χάσουν τις οικονομίες τους. Οι τράπεζες της χώρας μας έτσι και αλλιώς δεν είχαν μπει στα επικίνδυνα παιχνίδια των γιάπηδων.

Τώρα όμως υπάρχει και μία δικλίδα ασφαλείας: η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι καμία τράπεζα δεν πρέπει να κλείσει και όσες έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα θα εξαγοράζονται από τα κράτη-μέλη. Αυτή η απόφαση δίνει ανάσα σε τράπεζες και καταθέτες και όλοι ελπίζουν ότι θα περάσει το σωστό μήνυμα στις χρηματαγορές, έτσι ώστε να μην έχουμε και αυτήν την εβδομάδα την κατρακύλα της προηγούμενης.

ΑΥΤΑ τα σπουδαία αποφασίστηκαν χθες στο Παρίσι από τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι αυτή τη φορά λειτούργησαν ψύχραιμα και συγκροτημένα για να μην πάθουν οι χώρες της ευρωζώνης ό,τι έπαθαν οι ΗΠΑ. Αλλά και η αμερικανική πλευρά φαίνεται να ακολουθεί το Σχέδιο Μπράουν (πήρε το όνομά του από τον Βρετανό Πρωθυπουργό που το εφάρμοσε ήδη), το οποίο προβλέπει παρέμβαση του κράτους για εξαγορά μετοχών από τις τράπεζες που δυσκολεύονται. Και ενώ οι Ευρωπαίοι δίνουν δισεκατομμύρια για τη σωτηρία των τραπεζών, ο κ. Αλογοσκούφης απέρριψε οποιαδήποτε σκέψη για ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των Ελλήνων πολιτών, άφησε ωστόσο ανοιχτό ένα παράθυρο για μεγαλύτερη ελαστικότητα στο σκέλος του δημόσιου χρέους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΠΑΣΟΚ πάντως, με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», ζητάει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να γίνουν περισσότερο ευέλικτοι και να χαλαρώσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, που είναι το ευαγγέλιο της Κομισιόν τα τελευταία χρόνια, ώστε να πάρουν οξυγόνο οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Παράλληλα, επιτίθεται στην ελληνική κυβέρνηση για την πρόσθετη κρίση που προκάλεσε η ίδια. Δεσμεύεται επίσης εάν κερδίσει τις εκλογές, να επαναφέρει το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και να καταργήσει τα τεκμήρια.

ΟΣΟ ΓΙΑ την κυβέρνηση, επιχειρεί να στρέψει την ατζέντα στη διεθνή οικονομική κρίση για να ξεχαστούν οι αστοχίες της, αλλά και τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα. Φαίνεται όμως να μην τα ξεχνούν πρώτα από όλους οι δικοί της άνθρωποι, που βλέπουν τις δημοσκοπήσεις τη μία μετά την άλλη να φέρνουν σταθερά το κόμμα τους στη δεύτερη θέση. Έτσι, οι υπουργοί που βγήκαν χθες στην περιφέρεια υλοποιώντας την πρωθυπουργική εντολή δέχθηκαν ψυχρολουσία από τα τοπικά στελέχη που ζητούν αλλαγή πορείας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “