Ο Καραμανλής ποντάρει στην κρίση

Σανίδα σωτηρίας στη διεθνή κρίση αναζητεί τώρα ο Πρωθυπουργός, ώστε να βγει από την πρωτοφανή δίνη που μαστίζει την κυβέρνησή του επί δύο μήνες
Η αντοχή που επιδεικνύουν μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες και η ψυχραιμία των Ελλήνων καταθετών δίνουν μια συγκυριακή ευκαιρία στην κυβέρνηση να εμφανίζεται ότι ελέγχει την κατάσταση και να σκεπάζει αυτή την ώρα κάτω από το χαλί τα αδιέξοδα και τα προβλήματά της. «Το τελευταίο δεκαήμερο ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας αξιοποίησαν την ασφάλεια που τους έδινε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και εγκαίρως εγγυήθηκαν τις καταθέσεις των πολιτών. Θα πείτε, είναι αρκετό αυτό; Προφανώς όχι. Η κυβέρνηση θα κριθεί από τις επόμενες πρωτοβουλίες για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην κρίση. Διότι, αυτό που έγινε μέχρι τώρα, είναι ότι χειριστήκαμε καλά την ψυχολογία των πολιτών, ώστε να μην αρχίζουν να στήνονται στα ταμεία των τραπεζών και να ζητούν τις καταθέσεις τους. Μια κίνηση που θα ήταν η αρχή της καταστροφής», λέει κορυφαίος υπουργός, ο οποίος συνήθως είναι επιφυλακτικός με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη, ενώ την τελευταία περίοδο ήταν φανερά απογοητευμένος με τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου σε όλα τα κρίσιμα θέματα.

Ωστόσο, τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας, συμφωνούν οι υπουργοί της Ν.Δ. Και ο κ. Καραμανλής θα δώσει εξετάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει την ύφεση η οποία έρχεται. Προς το παρόν- λένε βουλευτές της Ν.Δ. που έχουν ασκήσει έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης- ο προϋπολογισμός που κατέθεσε ο κ. Αλογοσκούφης κινείται ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που θα έπρεπε. Αντί να δίνει χρήματα στον κόσμο και τις επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν στην ασφυξία των αγορών, προσπαθεί να μειώσει τα ελλείμματα- λες κι αυτό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδο οικονομικής κατάρρευσης. Πάντως, τόσο οι υπουργοί όσο και τα κομματικά στελέχη που βλέπουν μπροστά τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης βαριάς ήττας, αναζητούν μια ευκαιρία να συσπειρωθούν γύρω από τον κ. Κ. Καραμανλή, προκειμένου να σταματήσει η κατρακύλα. «Το μόνο θέμα που μπορεί να μας ενώσει είναι ο κ. Καραμανλής. Να καταφέρει να πείσει πρώτα εμάς και μετά τους πολίτες ότι είναι ικανός να διαχειριστεί τη μεγάλη οικονομική κρίση. Να αισθανθεί ο κόσμος ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα, η οποία θα καταφέρει να βγει από αυτή την παγκόσμια κρίση με μικρά τραύματα και όχι ανεπανόρθωτες βλάβες. Ότι δεν κινδυνεύουν να χάσουν ό,τι με κόπο έκτισαν τα τελευταία 30 χρόνια, που η χώρα ήταν σε πορεία ανάπτυξης και ευημερίας», λέει έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος και υποστηρίζει ότι αυτά ακριβώς τα λόγια είπε επί λέξει και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ασπιρίνη στην πνευμονία. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι. «Οι τέσσερις σκληρές κομματικές ομιλίες του Πρωθυπουργού απέδωσαν σχετικά. Συσπειρώσαμε ένα μέρος του κομματικού μας ακροατηρίου και αυτό έφερε μια ισορροπία στις δημοσκοπήσεις. Αυτό όμως είναι μόνο μια “ασπιρίνη για την πνευμονία”. Γρήγορα ή αργά το κομματικό μας ακροατήριο θα το πάρουμε ξανά πίσω, πλην αυτών που έχουν μετακομίσει οριστικά στο κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη και δεν δείχνουν καμιά διάθεση να “επαναπατριστούν”. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ο πάλαι ποτέ λεγόμενος μεσαίος χώρος, εάν μπορεί ξανά να επενδύσει σε εμάς», λέει ισχυρό κομματικό στέλεχος που έχει εισηγηθεί στον κ. Κ. Καραμανλή ότι η οικονομική κρίση είναι ίσως το τελευταίο μεγάλο του στοίχημα από το οποίο θα κριθεί η τύχη της κυβέρνησης και της Ν.Δ.

Συστάσεις για ψυχραιμία από τη Μάλτα

«Ψυχραιμία» συνέστησε ο Πρωθυπουργός και έστειλε χθες- μέσω Μάλτας- νέο μήνυμα ότι η κυβέρνηση εγγυάται το σύνολο των καταθέσεων. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η χρηματοπιστωτική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο κ. Καραμανλής με τον Μαλτέζο ομόλογό του Λόρενς Γκόνζι (φωτογραφία), με τον οποίο εξέτασε και το θέμα της λαθρομετανάστευσης

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “