Ρηγίλλης και Wall Street πληρώνουν τα golden boys

Η πρόκληση, η αλαζονεία και η απληστία των περίφημων χρυσών παιδιών της Γουόλ Στριτ ίσως κρύβουν και την απάντηση για το κραχ των χρηματιστηρίων και την κατάρρευση τραπεζικών κολοσσών.

Για να παίρνουν τα τεράστια πριμ από την άνοδο των μετοχών, έπαιζαν επικίνδυνα παιχνίδια με τις οικονομίες των καταθετών και τώρα παίρνουν αμύθητα ποσά ως αποζημιώσεις, τα λεγόμενα χρυσά αλεξίπτωτα, για να φύγουν από τις τράπεζες που κατέστρεψαν. Η ΜΕΓΑΛΗ πτώση των χρηματιστηρίων έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό με αποτέλεσμα οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη να προχωρήσουν σε συντονισμένη παρέμβαση μειώνοντας κατά μισή μονάδα τα επιτόκια. Αυτή η πρώτη ένεση ωστόσο είχε οριακά αποτελέσματα και οι ψύχραιμοι αναλυτές προβλέπουν ότι η κρίση θα είναι μακρά και ότι ακόμη δεν έχουμε δει τον πάτο του βαρελιού. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση προχωρεί σε νομοθετική ρύθμιση για την εξασφάλιση των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη ενώ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος προειδοποίησε ότι θα στείλει στον εισαγγελέα όποιον τραπεζίτη από αφέλεια, δόλο ή κουτοπονηριά διασπείρει ψευδείς ειδήσεις για τους ανταγωνιστές του. Ο κ. Προβόπουλος περιέγραψε με γκρίζα χρώματα την κατάσταση που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μίλησε για φρένο της ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ παγκόσμιες εξελίξεις προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση ενώ στη νέα δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να προηγείται. Ο κ. Κ. Καραμανλής με την πολυήμερη αντεπίθεσή του φαίνεται όμως να συσπειρώνει ένα μέρος των οπαδών του και να μειώνει τη διαφορά στις 0,4 μονάδες έναντι των 2,2 όπου βρισκόταν πριν από τρεις εβδομάδες.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ και Μπακογιάννη θα συζητήσουν σήμερα τη νέα πρόταση του κ. Νίμιτς, η οποία φαίνεται να είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Η Αθήνα όμως τηρεί σιγή ασυρμάτου και θα περιμένει να δει πώς θα αντιδράσουν τα Σκόπια. Και αυτό γιατί η σύγκρουση κορυφής μεταξύ προέδρου και πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας κλιμακώνεται και η σύγχυση στους πολίτες της είναι πλήρης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “