Νέα 11η Σεπτεμβρίου στα χρηματιστήρια

Χειρότερα δεν γίνεται. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης Μπους για στήριξη της αγοράς με ένεση 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αποτέλεσμα: Ο Ντάου Τζόουνς που δίνει γραμμή σε όλα τα χρηματιστήρια σημείωσε κάθετη πτώση, η οποία αναμένεται να μεταφερθεί και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα. Έτσι κι αλλιώς το κραχ των ΗΠΑ είχε χτυπήσει χθες και την ευρωζώνη. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκαναν τη μεγαλύτερη βουτιά της δεκαετίας, ενώ φουντώνουν οι φόβοι για «κανόνια» και νέες χρεοκοπίες ευρωπαϊκών τραπεζών.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ τραπεζίτες πάντως καθησυχάζουν τους καταθέτες ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή. Το ερώτημα είναι όμως ποια αξία θα έχουν αυτά τα χρήματα σε λίγο καιρό εάν οι εξελίξεις στις ΗΠΑ πάρουν τη μορφή ντόμινο. Με αυτά τα δεδομένα δεν χρειάζεται να συμβουλευτεί κανείς τους «ειδικούς», που πήραν κόσμο και κόσμο στον λαιμό τους, για να μάθει ότι αυτή την περίοδο τα δάνεια δεν είναι καλή ιδέα. Πολύ περισσότερο εάν αυτά είναι καταναλωτικά.

ΠΑΝΤΩΣ η πτώση της Νέας Υόρκης δημιούργησε νέους φόβους ύφεσης σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα και την πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 97 δολάρια. Φόβοι ύφεσης που αγγίζουν και τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, η κυβέρνηση- που εξακολουθεί να βλέπει το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα μετά και τη χθεσινή δημοσκόπηση της GΡΟ – παίζει κρυφτό με τους αντάρτες. Η ανταρσία, μάλιστα του βουλευτή Δράμας Σταύρου Δαϊλάκη, ο οποίος ζήτησε την απομάκρυνση Ρουσόπουλου και Αγγέλου, προκαλεί νευρική κρίση στο Μαξίμου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “