Τρία «όχι» και δεκατρείς φόροι

«Ούτε ανασχηματισμός, ούτε διαγραφές, ούτε προσφυγή στις κάλπες», είναι το μήνυμα που θα στείλει από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός, αγνοώντας τις εκκλήσεις υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών που του ζητούν πιεστικά να προχωρήσει σε μεγάλες ανατροπές. Για μια ακόμη φορά, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να ζητήσει από τους πολίτες να τον εμπιστευτούν για να ολοκληρώσει τον κύκλο των «μεταρρυθμίσεων» που έχει ξεκινήσει.

Πάντως οι πιέσεις για δραστικά μέτρα συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή στη Θεσσαλονίκη, με τον υπουργό κ. Μ. Λιάπη να κάνει δημόσιες προτροπές για την ανάγκη αλλαγών. Παράλληλα, κάθε μέρα που περνά γίνεται όλο και πιο βαρύ το κλίμα για τον κ. Βουλγαράκη. Χθες παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΝΑΤ μετά την αποκάλυψη ότι ήταν ο διαχειριστής της οικογενειακής εταιρείας του υπουργού Ναυτιλίας, για την οποία δέχεται σκληρή κριτική από φίλους και αντιπάλους. Μέσα σ΄ αυτήν τη δυσάρεστη ατμόσφαιρα ήρθε να προστεθεί μια ακόμη καταγγελία στις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ για το νοθεία-γκέιτ. Αυτήν τη φορά από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Θ. Πλεύρη. Και σαν μην έφθαναν όλα αυτά, σε Μαξίμου και Ρηγίλλης σήμανε νέος συναγερμός χθες, καθώς φήμες έλεγαν ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αποκαλυφθεί νέο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή μέλος της κυβέρνησης.

Σκληρός στα λόγια. Ο κ. Καραμανλής πάντως σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που είχαν γίνει μέχρι χθες, θα επιχειρήσει με εκφράσεις- πυροτεχνήματα να δείξει ότι έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης και δεν θα διστάσει να πάρει κεφάλια, υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, όταν όμως ο ίδιος κρίνει ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. «Όλοι κρινόμαστε και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του», είναι μια από τις φράσεις που φέρεται αποφασισμένος να πει ο κ. Κ. Καραμανλής, απευθυνόμενος έτσι στους αντάρτες αλλά και στους υπουργούς του.

Θα στηρίξει επίσης με κάθε τρόπο τον Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος δέχεται ομαδικά πυρά από βουλευτές, και θα υπερασπιστεί τους 13 νέους φόρους. Ταυτόχρονα θα απλώσει ομπρέλα προστασίας στον στενό συνεργάτη του τον κ. Θ. Ρουσόπουλο. Κυβερνητικά στελέχη επέμεναν ότι θα παράσχει «χλιαρή» στήριξη και στον κ. Βουλγαράκη. Οι διακριτικές αποστάσεις ωστόσο που πήρε χθες ο πρόεδρος της Βουλής από τον υπουργό Ναυτιλίας προκάλεσαν προβληματισμό για τη διατύπωση που θα επιλέξει ο κ. Καραμανλής όταν θα ερωτηθεί στη συνέντευξη για τον υπουργό Ναυτιλίας.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τα οποία συνομίλησαν με τον Πρωθυπουργό πριν αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, εξηγούν ότι «ένας ανασχηματισμός θα έδειχνε ότι ο κ. Καραμανλής βρίσκεται σε καθεστώς πανικού».

Έβαλαν ασφαλίτες να παρακολουθούν γαλάζιο συνδικαλιστή

Με πρακτικές παρακράτους επιχείρησε η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη να «ελέγξει» τις αντιδράσεις των εργαζομένων κατά την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Όπως αποκαλύφθηκε μετά τη «σύλληψη» αστυνομικού της Ασφάλειας από ένστολους συναδέλφους του, είχε λάβει εντολή να παρακολουθεί το στέλεχος της ΔΑΚΕ και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Βασιλειάδη. Ο συνδικαλιστής, όμως, αντιλήφθηκε ότι από την Πέμπτη ένα άτομο αρχικά και στη συνέχεια και δεύτερο είχαν γίνει σκιά του και τον ακολουθούσαν και φοβισμένος κάλεσε την Αστυνομία. Έτσι, οι άνδρες της Άμεσης Δράσης συνέλαβαν έναν συνάδελφό τους, ενώ ο δεύτερος πρόλαβε να απομακρυνθεί. Την υπόθεση κατήγγειλε ο ίδιος ο κ. Βασιλειάδης, ο οποίος ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Επιχείρηση Ύδρευσης- Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) έχει έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τη διοίκηση της Επιχείρησης και έχει καταγγείλει και στη Δικαιοσύνη διαφθορά. «Αντιλήφθηκα ότι ένα άτομο με μοτοσυκλέτα με παρακολουθούσε από την Πέμπτη. Το πρωί, (σ.σ.: χθες) μαζί με τον συνάδελφό μου πρόεδρο της ΔΑΚΕ Ηλία Περπερίδη πήγα στο υπουργείο ΜακεδονίαςΘράκης», περιγράφει στα «ΝΕΑ» ο κ. Βασιλειάδης.

«Όταν φύγαμε διεπίστωσα ότι οι μοτοσυκλέτες που μας ακολουθούσαν ήταν δύο. Φθάνοντας στο Εργατικό Κέντρο τηλεφώνησα στην Άμεση Δράση. Ο ένας από τους δύο συνελήφθη, ο δεύτερος πρόλαβε να φύγει. Λίγο αργότερα ενημερώθηκα ότι ο συλληφθείς βρίσκεται στην Αστυνομική Διεύθυνση. Ο διευθυντής της Άμεσης Δράσης μου είπε ότι ήταν αστυνομικός εν ενεργεία και δεν θα έπρεπε να ανησυχώ. Όταν ρώτησα γιατί με παρακολουθούσαν, μου είπε “εντολή άνωθεν”».

«Ντρέπομαι για αυτές τις πρακτικές, ντρέπομαι που ανήκω στον συγκεκριμένο χώρο», είπε στα «ΝΕΑ» το στέλεχος της ΔΑΚΕ Θεσσαλονίκης.

Την καταγγελία του κ. Βασιλειάδη επιβεβαίωσε στα «ΝΕΑ» και ο κ. Περπερίδης, επιχειρώντας όμως να υποβαθμίσει το περιστατικό. Επισήμως από την Αστυνομία δεν έγινε καμία ανακοίνωση για το περιστατικό, όμως ανεπισήμως λεγόταν ότι οι αστυνομικοί που ακολουθούσαν τον κ. Βασιλειάδη «μετείχαν στα μέτρα τάξης για τη ΔΕΘ». Έλεγαν, επιπλέον, ότι ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής κατά το παρελθόν έχει πρωταγωνιστήσει σε επεισόδια και έχει και σχετικές καταδίκες.
Με το άλλοθι της διεθνούς κρίσης θα δικαιολογήσει τα σκληρά μέτρα

Άμυνα με επίθεση θα επιχειρήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός στην οικονομία, υπερασπιζόμενος τις σκληρές αποφάσεις για τους νέους φόρους και ξεχνώντας τις παροχές, με εξαίρεση το Ταμείο κατά της Φτώχειας. Ο κ. Κ. Καραμανλής στην ομιλία του για την οικονομία αναμένεται να ισχυριστεί ότι η δυσμενής διεθνής συγκυρία επιβάλλει δύσκολες αποφάσεις. Αυτές τις αποφάσεις η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τις πάρει, παρά το πολιτικό κόστος, σχεδιάζει να πει ο Πρωθυπουργός. Με αυτό το σκεπτικό θα αποπειραθεί να δικαιολογήσει το φορολογικό μπαράζ που ανακοίνωσε ο Γ. Αλογοσκούφης και το οποίο πλήττει όχι μόνο ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους, αλλά και τη γενιά των 700 ευρώ που δουλεύει με μπλοκάκι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 περιμένουν τους φορολογουμένους 13 νέοι φόροι που θα τους επιβαρύνουν συνολικά κατά τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ επιπλέον (βλ. και ρεπορτάζ στο «Χρήμα», σελ. 2) Ο κ. Καραμανλής θα θελήσει πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, να απευθύνει κι ένα μήνυμα κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησής του, αναφερόμενος στο Ταμείο κατά της Φτώχειας, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί σύντομα. Από το Ταμείο

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “