Ο πολιορκημένος του Λευκού Πύργου

Σε στενή πολιορκία βρίσκεται ο Πρωθυπουργός τα τελευταία 24ωρα, καθώς υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του κόμματος τον πιέζουν- ο καθένας με τον τρόπο του- να βάλει φρένο στον κατήφορο μετά το τσουνάμι των καταγγελιών για σκάνδαλα, που χτυπάει την κυβέρνησή του.

Αυτή τη φορά, δεν είναι μόνο οι λεγόμενοι αντάρτες, οι διαφωνούντες και οι «ανήσυχοι» βουλευτές που στέλνουν μηνύματα στο Μαξίμου, καθώς ο κ. Πέτρος Τατούλης άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και βρήκε περισσότερους από ποτέ συνοδοιπόρους, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα. Τις περισσότερες βολές δέχθηκε και χθες ο κ. Γ. Βουλγαράκης, ο οποίος προχώρησε το βράδυ σε… μαραθώνια εκστρατεία με πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις, για να αναστρέψει το κλίμα. Κάλεσε μάλιστα τους συναδέλφους να τον στηρίξουν καθώς «επιχειρείται η εν ψυχρώ δολοφονία της ηθικής και πολιτικής του οντότητας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Περισσότερο προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους ήταν οι βουλευτές με τον υπουργό Επικρατείας- τον οποίο στόχευσε ο κ. Π. Τατούλης για τη δημοσιογραφική δραστηριότητα της συζύγου του- καθώς όλοι στη Ν.Δ. γνωρίζουν ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και αυτό θα επιβεβαιωθεί- όπως λένε- και στη Θεσσαλονίκη.

«Είμαστε στο σκοτάδι»
Το σύνολο των βουλευτών βρίσκεται σε κατάσταση πανικού και ζητεί από τον κ. Κ. Καραμανλή να προχωρήσει, εάν είναι δυνατόν και σήμερα, σε μια εντυπωσιακή κίνηση από τη Θεσσαλονίκη, για να καταδείξει σε στελέχη και ψηφοφόρους ότι διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης. «Είμαστε στο σκοτάδι. Δεν ξέρουμε εάν ο Πρωθυπουργός γνωρίζει σε βάθος τι ακριβώς συμβαίνει και με ποιο τρόπο θα περάσει στην αντεπίθεση», λέει κορυφαίο στέλεχος. Το ίδιο στέλεχος εκτιμά πως εάν από τη συνέντευξη της Κυριακής στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός δεν απαντήσει ξεκάθαρα και δεν πείσει τους πολίτες ότι είναι αποφασισμένος να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο, στην επόμενη δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα καθώς η ψαλίδα έχει αρχίσει να κλείνει πριν από τις τελευταίες εξελίξεις.

Οι προτάσεις που φθάνουν σε Μαξίμου και Ρηγίλλης για τον τρόπο αντίδρασης του Πρωθυπουργού είναι αντιφατικές.

Άλλοι ζητούν τον απόλυτο αιφνιδιασμό με προσφυγή στις κάλπες. Άλλοι ζητούν να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό, τον οποίο μάλιστα να προαγγείλει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, και να απομακρύνει υπουργούς και υφυπουργούς που προκάλεσαν με τις συμπεριφορές τους πολίτες. Οι εισηγητές του ανασχηματισμού υποστηρίζουν ότι αυτή είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επανασχεδιασμό της πολιτικής της κυβέρνησης, ώστε «να δημιουργηθεί νέα προσδοκία στους πολίτες». Άλλοι επιμένουν να εισηγούνται διαγραφή του πρώτου βουλευτή που θα επικρίνει στο εξής δημοσίως την κυβέρνηση. Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι όσοι μιλούν για διαγραφές, εξαιρούν αυτή τη φορά τον κ. Π. Τατούλη. «Ο Πέτρος έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα και πλέον είναι αργά να διαγραφεί», λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος και τονίζει: «Μια τέτοια κίνηση τώρα θα τον καθιστούσε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων που ενδεχομένως να δρομολογούσε η διαγραφή του».

Κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στο Πρωθυπουργό θεωρούν βέβαιο ότι ο κ. Καραμανλής θα κάνει κάποια εντυπωσιακή κίνηση από τη Θεσσαλονίκη και δεν αποκλείουν αυτό να γίνει πριν από τη συνέντευξη. Υποστηρίζουν ωστόσο ότι «πρωτοβουλία για αλλαγή κλίματος δεν είναι μόνο οι εκλογές, οι διαγραφές και ο ανασχηματισμός, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα απευθυνθεί στους πολίτες και θα απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα που θα δεχθεί την Κυριακή».

Φυγάδευσαν τον Στυλιανίδη από την πίσω πόρτα

ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ εντάσεις, επεμβάσεις των ΜΑΤ, λεκτικές επιθέσεις και προπηλακισμούς άρχισαν από χθες το απόγευμα τα προεόρτια του «θερμού» διημέρου, που αναμένεται στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση.

Άνδρες των ΜΑΤ απώθησαν βίαια αργά χθες το απόγευμα, φοιτητές και εκπαιδευτικούς- μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- που προσπάθησαν να μπουν στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο όπου επρόκειτο να μιλήσει ο υπουργός Παιδείας σε συνέδριο εκπαιδευτικών.

Επί ένα τέταρτο της ώρας μεταξύ των αστυνομικών και των δεκάδων διαδηλωτών σημειώθηκε ένταση, ενώ τελικά αποκλείστηκε η είσοδος στο Βελλίδειο για τους διαδηλωτές.

Στη διαμαρτυρία συμμετέχουν επίσης διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας (ανήρτησαν πανό, ζητώντας οικονομική και θεσμική αναβάθμιση) καθώς και καθηγητές της ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης σε ένδειξη συμπαράστασης στις οκτώ συναδέλφους τουςβαθμολογήτριες που καταδικάστηκαν ως υπεύθυνες για το σκάνδαλο νοθείας στις περσινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Συγκέντρωση εκπαιδευτικών
Από την πίσω πόρτα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ φυγαδεύτηκε χθες το βράδυ ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, προκειμένου να αποφύγει τις έντονες αντιδράσεις των συγκεντρωθέντων. Στην κεντρική είσοδο του συνεδριακού κέντρου είχαν συγκεντρωθεί από το απόγευμα φοιτητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι σκόπευαν να συναντήσουν τον υπουργό και να του εκθέσουν τα αιτήματά τους, εκφράζοντας τη διαφωνία τους στην κυβερνητική πολιτική.

Παρά τον αποκλεισμό του Βελλιδείου από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και την απαγόρευση εισόδου στους διαδηλωτές, τελικά μέλη της νεολαίας του Συνασπισμού κατόρθωσαν να μπουν στην αίθουσα του συνεδρίου και να αναρτήσουν ένα πανό. Το πανό που ξεδίπλωσαν έγραφε: «Τα σχέδιά σας δεν είναι για εμάς, δεν θέλουμε Παιδεία με νόμους αγοράς». Αμέσως επενέβησαν αστυνομικοί και τους απομάκρυναν από την αίθουσα χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, ενώ δεν έγιναν συλλήψεις.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “