ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Δεν κάναμε στραβά μάτια

«Στη χώρα μας έχουμε την τάση να διογκώνουμε τα πράγματα. Το ίδιο κάναμε και με το ντόπινγκ το οποίο είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και σε καμιά περίπτωση δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης και προσθέτει με έμφαση: «Δεν υποβαθμίζω το πρόβλημα, αλλά σε άλλες χώρες, μεγάλες και μικρές, έχουν βρεθεί περισσότεροι αθλητές θετικοί σε ουσίες. Εμείς κάνουμε το χρέος μας. Οι έλεγχοι είναι αιφνιδιαστικοί και περισσότεροι από κάθε άλλη φορά».

O Γιάννης Ιωαννίδης με την εμπειρία του αθλητή και του προπονητή της Εθνικής Μπάσκετ κάνει έκκληση προς όλους να επιδείξουν ψυχραιμία ώστε να μην προβάλλονται μόνο αρνητικά και στρεβλά μηνύματα για τον αθλητισμό. «Αυτό θα αποθαρρύνει τους νέους και τους γονείς να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, που πέραν όλων των άλλων είναι πηγή ζωής», τονίζει χαρακτηριστικά. ΕΙΠΕ «Στην Ελλάδα- χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τη σοβαρότητα του προβλήματος- έχουμε την τάση να διογκώνουμε τις καταστάσεις. Εμείς από την πλευρά μας κινούμαστε στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, με ακόμα πιο αυστηρές ποινές για τους παραβάτες πράξεων χρήσης, διάθεσης και εμπορίας απαγορευμένων ουσιών»
ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Κωστούλα Ζήση
Μετά τις αποκαλύψεις του χειμώνα για την άρση βαρών, δεν έπρεπε να πάρετε μέτρα ώστε να αποφευχθεί το «ρεζίλι» του Πεκίνου;

Ως Ελλάδα κάναμε το χρέος μας εντείνοντας τους ελέγχους εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι έλεγχοι που έγιναν ήταν οι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά και όλοι αιφνιδιαστικοί, σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε δώσει η ΔΟΕ σε όλες τις χώρες. Θυμίζω, επίσης, ότι φέτος για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, το ΕΣΚΑΝ μέσα σε επτά μήνες είχε 20 θετικά αποτελέσματα.

Δήμητρα Αλεξίου
Όταν ήσασταν προπονητής, οι αθλητές δεν έπαιρναν «ύποπτες ουσίες». Και αυτό το κακό το ΠΑΣΟΚ το έκανε στη χώρα;

Από την προηγούμενη προπονητική μου ιδιότητα, και έχοντας περάσει μέσα από τον πρωταθλητισμό, σας λέω κατηγορηματικά πως οι αθλητές στηρίζονται στις ικανότητές τους, δουλεύουν σκληρά με επιμονή και υπομονή, προσπαθούν να επιτύχουν διακρίσεις με την αξία και τους κόπους τους και τα καταφέρνουν. Αυτά είναι τα μηνύματα και οι αξίες που διδάσκει ο αθλητισμός.

Πρέπει να προσέχουμε σε αυτά που λέμε και στον τρόπο που παρουσιάζουμε τα πράγματα γιατί κινδυνεύουμε να περάσουμε στρεβλά μηνύματα στη νέα γενιά που μας διαβάζει και μας ακούει, να καλλιεργήσουμε τον φόβο στους γονείς, αποθαρρύνοντας την ενασχόληση των παιδιών τους με τον αθλητισμό. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι πηγή ζωής.

Διδάσκει πολύτιμες αρχές και αξίες και συμβάλλει στη διασφάλιση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Μαρία Βασιλάκη
Οι περισσότεροι λένε ότι έπειτα από τόσα σκάνδαλα, η κυβέρνησή σας έχασε το ηθικό πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ. Εσείς τι λέτε;

Αυτή η κυβέρνηση έχει ως πρωταρχικό στόχο την πάταξη της διαφθοράς η οποία ευδοκιμούσε μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Οι μεμονωμένες περιπτώσεις που παρουσιάζονται, οδηγούνται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, οι δε πιθανοί υπεύθυνοι διώκονται και πειθαρχικά. Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στο ΠΑΣΟΚ, είναι η αμετακίνητη θέση μας να έρχεται άμεσα στην επιφάνεια κάθε υπόθεση που δεν συνάδει με τις αρχές που έχει θέσει η παράταξη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Κώστας Βασιλειάδης
Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είστε πρώτο κόμμα, αλλά η αυτοδυναμία είναι απίθανη. Προτιμάτε κυβέρνηση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ ή με ΛΑΟΣ; Πιστεύω ακράδαντα ότι στο τέλος της κυβερνητικής μας θητείας, ο λαός θα έχει αποτιμήσει θετικά το συνολικό έργο σε όλους τους τομείς και αυτό θα μεταφραστεί, τελικά, σε σαφή ανανέωση της εντολής του. Η ελληνική κοινωνία είναι σήμερα πιο ώριμη από ποτέ και αντιλαμβάνεται ότι η ολοκλήρωση του έργου που έχουμε ξεκινήσει, αποτελεί μονόδρομο.

Ιωάννα Καρανικόλα
Τα σενάρια για σαρωτικό ανασχηματισμό έχουν βάση. Σας ανησυχεί μήπως βρεθείτε εκτός κυβέρνησης;

Είναι πάγια θέση μου ότι κάθε στέλεχος οποιασδήποτε παράταξης οφείλει να υπηρετεί την παράταξή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από όποια θέση και αν βρίσκεται.

Κωνσταντίνος Στάθης
Οι σχέσεις σας με τον κ. Μ. Λιάπη είναι τόσο κακές όσο λένε;

Με τον υπουργό έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, δουλεύουμε για έναν στόχο κοινό, που δεν είναι άλλος από το να παράγουμε ένα έργο χρήσιμο προς όφελος της κοινωνίας και ειδικά της νέας γενιάς.

Γιάννης Ζερβάκης
Οι πρόωρες εκλογές, μετά τον Απρίλιο που τελειώνει η λίστα, είναι πιθανό ενδεχόμενο;

Δεν είμαι αρμόδιος για να απαντήσω. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μια νωπή λαϊκή εντολή αλλά και μια εντολή πολύ συγκεκριμένη. Ο ελληνικός λαός ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με τη σαφή εντολή να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που ήδη ξεκινήσαμε στην πρώτη θητεία, χωρίς χάσιμο χρόνου. Και αυτό κάνουμε.

Οποιαδήποτε άλλη κουβέντα μας αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο και που αποτελούν την προτεραιότητα και το επίκεντρο της πολιτικής μας. Τάσος Χαλικιάς
Πολιτεύεστε φιλολαϊκά. Απορώ, γιατί δεν αγανακτείτε που επί ημερών σας οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι;

Κατανοώ απολύτως τι λέτε. Όμως κάναμε πολλά, αλλά έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλά περισσότερα. Αυτό που όμως δεν έχω ακούσει μέχρι τώρα, είναι κάποια εναλλακτική πρόταση οικονομικής πολιτικής. Προτάσεις για το πού θα βρεθούν τα χρήματα ώστε στη συνέχεια να δοθούν εκεί που πρέπει. Μόνο με αντιδράσεις και αρνήσεις τα προβλήματα δεν λύνονται.

Γιώργος Βουδούρης
Συμφωνείτε και εσείς με τα νέα «φορομπηχτικά» μέτρα Αλογοσκούφη;

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομίας στοχεύουν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ελάφρυνση των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων με τη σημαντική μείωση σε βάθος πενταετίας, για παράδειγμα, του κεντρικού φορολογικού συντελεστή, όπως είπε και ο υπουργός.

Μαρία Τζαμούρη
Φέτος η Ελλάδα εκτέθηκε πολύ με το ντόπινγκ. Εσείς ως παλιός αθλητής και υπουργός δεν σχεδιάζετε να κάνετε κάτι τολμηρό;

Το ντόπινγκ στον αθλητισμό είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο και σε καμιά περίπτωση αποκλειστικά ελληνικό. Ξέρουμε όλοι πως έχουν βρεθεί θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες αθλητές από πολλές χώρες, όπως Αμερική, Ρωσία, Βουλγαρία, πολλοί περισσότεροι από εμάς. Αλλά στην Ελλάδα- χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τη σοβαρότητα του προβλήματος- έχουμε την τάση να διογκώνουμε τις καταστάσεις. Εμείς από την πλευρά μας κινούμαστε στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, με ακόμα πιο αυστηρές ποινές για τους παραβάτες πράξεων χρήσης, διάθεσης και εμπορίας απαγορευμένων ουσιών. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη βία στη γήπεδα που κατατίθεται άμεσα και αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η σύγκρουση με όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις ντόπινγκ θα είναι μετωπική.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “