Πυξίδα ο αγροτουρισμός

Νέα εποχή για τον τουρισμό στην Ελλάδα δρομολογείται με την άμεση συγκρότηση ενός νέου οργανισμού αντίστοιχου με τον ΕΟΤ, με την επωνυμία Ελληνικός Αγροτουρισμός, ο οποίος θα καλύπτει όλες τις σύγχρονες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, ώστε η χώρα μας να προσελκύει επισκέπτες με διαφορετικά ενδιαφέροντα 12 μήνες τον χρόνο.

Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δ. Αβραμόπουλος εκφράζει την αισιοδοξία του ότι σύντομα ο ελληνικός τουρισμός θα μπει σε νέες βάσεις. Πόλος προσέλκυσης επίσης θα είναι τα πολιτιστικά δρώμενα στο Κέντρο και την περιφέρεια, ενώ εκπονείται σχέδιο που θα δίνει ευκαιρίες για συνεδριακό και αθλητικό τουρισμό μέσα από την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
H αισιοδοξία την οποία εκφράζετε για τις καλές προοπτικές του ελληνικού τουρισμού κατά τη φετινή σεζόν, πού εδράζεται;

Τη γενικότερη αισιοδοξία επιβεβαιώνουν οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, η ενημέρωση από τους τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού και οι εκθέσεις των γραφείων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ανά τον κόσμο. Οι ίδιες δηλαδή πηγές που κάθε χρόνο τέτοια εποχή κάνουν τις προβλέψεις τους για την τουριστική περίοδο που αρχίζει.

H σύγκριση των τιμών όμως των ελληνικών ξενοδοχείων και γενικώς των παροχών με τις γειτονικές χώρες, Ιταλία και Τουρκία, φαίνεται να μην είναι προς όφελός μας.

Συγκρίνετε δύο διαφορετικά μοντέλα τουριστικής ανάπτυξης. H Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση. Ωστόσο σε ό,τι αφορά τις τιμές, τις οποίες παρακολουθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, κατά την προολυμπιακή περίοδο αυξήθηκαν, μεταολυμπιακά όμως άρχισαν κάπως να ισορροπούν. Ωστόσο, το θέμα των τιμών έχει να κάνει με τη γενικότερη νοοτροπία που συνοδεύει την τουριστική κουλτούρα ενός μέρους του επιχειρηματικού κόσμου. Γι’ αυτό επιμένω στον παράγοντα συνείδηση. Εάν θέλουμε τουρισμό μακράς διάρκειας, ανθεκτικό και ποιοτικό, πρώτοι απ’ όλους οι επαγγελματίες πρέπει να απαλλαγούν από την εμπεδωμένη αντίληψη ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Πάντως όλο και περισσότερο επικρατεί η άποψη ότι ο αγροτουρισμός που θα ενισχύσει καθοριστικά την ανάπτυξη της ενδοχώρας αποτελεί αναγκαιότητα ώστε να προσελκύουμε ξένους 12 μήνες τον χρόνο. Πού βρίσκονται οι σχεδιασμοί σας προς αυτήν την κατεύθυνση;

Ο αγροτουρισμός, καλύπτοντας και ένα μεγάλο μέρος των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, περνάει το κατώφλι μιας νέας εποχής στην Ελλάδα. Επίκειται κατάθεση νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει τη σύσταση νέου Οργανισμού με την επωνυμία Ελληνικός Αγροτουρισμός, ο οποίος θα καλύπτει όλο το εύρος των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και βέβαια, θα είναι ο φορέας προώθησης της αγροτουριστικής πολιτικής και θα αναδεικνύει νέες μορφές αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, συνδυάζοντάς τις με την παράδοση, την υγιεινή διατροφή, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Ανώνυμη εταιρεία. Αυτός ο Οργανισμός, σε ποιους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας διεισδύει;

Πρόκειται για συνέργια των δύο υπουργείων, Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και βεβαίως, μεταφορά όλων των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων και θεμάτων στον νέο αυτό φορέα. Θα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, ώστε να έχει ευελιξία.

Οι κρουαζιέρες κ. υπουργέ είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να ρίξουμε βάρος. Έχει μετρηθεί κατά πόσον ενισχύουν την οικονομία των νησιών που αποτελούν προορισμούς;

Χωρίς καμία αμφιβολία. Οι κρουαζιέρες επανέρχονται στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, από τον μήνα Μάρτιο είχαν κλείσει οι κρατήσεις για ολόκληρο το καλοκαίρι. Χρειάζεται όμως, πολλή δουλειά για να ζωντανέψει αυτός ο τομέας, που τόσο χρήσιμος θα αποδειχθεί κυρίως για τα νησιά μας. Ως πρώτο βήμα, το κτίριο του ΟΛΠ πρέπει να επανέλθει στην αρχική του χρήση, που ήταν για να εξυπηρετεί τις κρουαζιέρες ως terminal. Ταυτόχρονα προωθούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα. Παράλληλα εκπονούνται προγράμματα από κοινού με άλλες χώρες της περιοχής, ώστε να συνδυαστούν οι αντίστοιχοι προορισμοί, έχοντας όμως πάντοτε ως ορμητήριο την Ελλάδα.

Αειφορία. Πολλοί λένε επίσης ότι – μέχρι σήμερα τουλάχιστον – δεν έχει υπάρξει η αναγκαία προβολή των πολιτιστικών δρωμένων της χώρας μας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης, δεν έχουν προωθηθεί όσο χρειάζεται τρόποι προσέλκυσης επισκεπτών μέσα από τον συνεδριακό ή αθλητικό τουρισμό.

Μη λησμονείτε ότι ο ελληνικός τουρισμός θεμελιώνεται σε εντελώς νέες βάσεις. Πυλώνες της νέας στρατηγικής μας, ο πολιτισμός, το περιβάλλον και η ανάπτυξη, υπό τις αρχές της αειφορίας, σε αρμονική συνύπαρξη μεταξύ τους. Ο πολιτισμός είναι βασικός πυλώνας με σειρά σημαντικών γεγονότων που θα προγραμματίζονται εντός της χώρας, με ενίσχυση και αναβάθμιση του Φεστιβάλ Αθηνών, όπως και στήριξη των πολιτιστικών δράσεων στην περιφέρεια και βεβαίως, με την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού ανά τον κόσμο, όπου και τα μεγάλα εκθεσιακά και συνεδριακά γεγονότα στα οποία συμμετέχει η χώρα μας. Όσο για τον συνεδριακό και αθλητικό τουρισμό, εκπονείται εκτεταμένο σχέδιο για αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Ήδη, το Στάδιο όπου διεξήχθη το τάε κβον ντο μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο και προωθούνται πλέον σχέδια για το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Συνεδριακός και εκθεσιακός τουρισμός μέσα από προγράμματα city break και με δεδομένο το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας είναι ιδιαίτερα ελκυστική για συνέδρια και εκθέσεις, δείχνουν νέους δρόμους.

H Άπω Ανατολή. Έχετε εξετάσει κατά πόσο θα συνέφερε η απευθείας αεροπορική σύνδεση με χώρες της Άπω Ανατολής, με πρώτες την Ιαπωνία και την Κίνα;

Πρωταρχικής σημασίας η αεροπορική αυτή σύνδεση με τη μεγάλη αγορά της Άπω Ανατολής. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες μας που ακολουθούνται από τις αντίστοιχες διαδικασίες και από αυτόν τον μήνα πραγματοποιούνται οι πρώτες συνδέσεις. Είναι πράγματι κρίμα που η Ελλάδα δεν διαθέτει ισχυρό εθνικό αερομεταφορέα. Ενθαρρύνουμε όμως τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος και ανταποκρίνεται.
Και οι μηχανές σαν κουραστούν χρειάζονται σέρβις
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πιστεύει ότι οι ανασχηματισμοί δεν γίνονται μόνο όταν κάποιοι πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση και δηλώνει ότι είναι έτοιμος αναναλάβει όποιον ρόλο του αναθέσει ο Πρωθυπουργός.

H κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρούς κλυδωνισμούς, ενώ η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι οι βασικές σας επιλογές απέτυχαν…

H κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο της, πρώτ’ απ’ όλα το νοικοκύρεμα του ακατάστατου περιβάλλοντος στο οποίο ασκείται η πολιτική στη χώρα μας.

Εκείνο που πρέπει να αξιολογηθεί είναι η αποφασιστικότητα και οι προθέσεις της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τα μέσα που επιλέγονται, ανεξάρτητα από το πώς αξιολογούνται ως μέθοδοι, σημασία έχει σε τι στοχεύουν και πώς τελικά θα επιτευχθεί ο στόχος. H κυβέρνηση, σαν έρθει η ώρα να αξιολογηθεί συνολικά για το έργο που θα αφήσει πίσω της, σίγουρα θα κριθεί από τα αποτελέσματα που θα φέρει. Και να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε.

Ο ριζικός ανασχηματισμός αποτελεί λύση σε αυτή τη συγκυρία;

H πολιτική είναι δυναμική. Στην κίνηση των πραγμάτων γύρω μας και με βάση τη στρατηγική που έχει υιοθετηθεί, όλοι αξιολογούμαστε και κρινόμαστε. Ακόμη και οι μηχανές, σαν κουραστούν, απαιτούν σέρβις και ανταλλακτικά, έτσι ώστε να μην πέσει ούτε ο ρυθμός, ούτε η αποτελεσματικότητα. Αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο, ο Πρωθυπουργός, που αξιολογεί και κρίνει το έργο της κυβέρνησης, θα πάρει την πρωτοβουλία την ώρα που πρέπει. Ανασχηματισμοί, απλά και μόνο διότι κάποιοι πιέζουν, όχι τόσο γιατί νοιάζονται για το κυβερνητικό έργο αλλά για να το απορυθμίσουν, κάθε άλλο παρά εξηγούνται.

Θα επιθυμούσατε τη μετακίνησή σας σε άλλο υπουργείο;

Από τη μέχρι στιγμής δημόσια θητεία μου ξέρετε ότι με γοητεύει να ολοκληρώνω τη δουλειά μου. Από την άλλη μεριά, όταν είσαι στην πολιτική, πρέπει να έχεις ευρεία αντίληψη θεμάτων και πραγμάτων και ικανότητα να συνθέτεις. Με άλλα λόγια, άλλο τεχνοκρατία και άλλο πολιτική. Αν ωστόσο θεωρηθεί χρήσιμο, στο πλαίσιο των όποιων αλλαγών κρίνει ο Πρωθυπουργός, είμαι έτοιμος να αναλάβω όποιο ρόλο και αποστολή μού ανατεθεί.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “