«Πόκερ» με τις πρόωρες εκλογές...

Σκληρό παιχνίδι με τις πρόωρες εκλογές παίζει η N.Δ. Κορυφαία στελέχη της έφτασαν μάλιστα στο σημείο να μιλούν για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, μόλις 15 μήνες μετά τις εκλογές και ενώ το κυβερνών κόμμα διατηρεί άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία!

Στην πραγματικότητα – όπως παραδέχονται συνεργάτες του κ. Καραμανλή – παίζουν με τη φωτιά: οι μπλόφες, τα επικοινωνιακά τρικ και τα πυροτεχνήματα της Ρηγίλλης μπορεί να οδηγήσουν από λάθος κίνηση σε πρόωρες κάλπες. Σε περιπέτεια με απρόσμενες εκπλήξεις, τις οποίες κανείς στο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης δεν θα επιθυμούσε αυτή την ώρα. Και αυτό γιατί, όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη της N.Δ., πρωτοβουλία για εκλογές 15 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας θα δημιουργούσε αρνητικό κλίμα, περιφρόνησης της κοινωνίας και των θεσμών, ενώ θα επιδείνωνε την άσχημη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα.

H χθεσινή δήλωση του Ευάγγ. Μεϊμαράκη μετά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν αποκαλυπτική του σκηνικού που έχει στηθεί. «Εμείς θέλουμε να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και η ψήφος εμπιστοσύνης θα μας δώσει αυτή την ευκαιρία», είπε και πρόσθεσε: «Όσοι θέλουν να καθαρίσουν τον Παπανδρέου τον εξωθούν σε μια συζήτηση για εκλογές. Εμείς δεν τις θέλουμε, δεν τις προκαλούμε – αλλά αν θέλουν αυτοί, τότε ας πάμε». Δεν ήταν όμως μόνο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής που συντήρησε – για δεύτερη συνεχή ημέρα – το κλίμα για πρόωρες εκλογές. Υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη με κάθε ευκαιρία προειδοποιούν ότι είναι έτοιμοι για νέα εκλογική αναμέτρηση, εκτιμώντας ότι με αυτή την τακτική προκαλούν σύγχυση και πανικό στο ΠΑΣΟΚ.

Σενάρια. Κάποιοι μάλιστα διακινούν το σενάριο ότι το βράδυ της Κυριακής ο Πρωθυπουργός θα κλείσει την ομιλία του στη Βουλή λέγοντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «αν επιμένετε ότι δεν μας εμπιστεύεται ο λαός, “ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα”». Αντίθετα, κορυφαίοι υπουργοί και συνεργάτες του K. Καραμανλή αποκλείουν τον εκλογικό αιφνιδιασμό με το εξής επιχείρημα: «Ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να ρίξει όλο το βάρος στις μεταρρυθμίσεις, κάτι που έγινε σαφές και με τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή. Είναι ένα εγχείρημα στο οποίο πιστεύει απόλυτα και με το οποίο θέλει να ταυτίσει την πολιτική σταδιοδρομία του. Σε καμία περίπτωση δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να το ακυρώσει. Άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κυβέρνηση και ο ίδιος έχουν ενισχυθεί από τότε που πήρε την απόφαση να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές». Μάλιστα, κορυφαίος υπουργός προσθέτει: «Αν ο Καραμανλής αιφνιδιάσει με εκλογές οι μεταρρυθμίσεις θα πάνε πίσω, ενώ κινδυνεύουν ακόμη να ακυρωθούν καθώς θα αποτελέσουν το κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης».

Το ρίσκο. Άλλο κυβερνητικό στέλεχος τονίζει πως υπάρχουν και άλλοι λόγοι πέραν των μεταρρυθμίσεων που καθιστούν απαγορευτική την πρόωρη προσφυγή της κάλπης. Ένας λόγος είναι ότι ο Πρωθυπουργός ρισκάρει να χάσει την αξιοπιστία του στους παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι δεν επιθυμούν αυτή την ώρα κλυδωνισμούς στο πολιτικό σύστημα. Ο άλλος λόγος είναι καθαρά… εκλογικός: H αθέτηση υποσχέσεων κατά την 15μηνη παραμονή της N.Δ. στην εξουσία και τα κυβερνητικά λάθη έχουν δημιουργήσει πικρίες και δυσαρέσκειες. Έτσι, σε κάθε περίπτωση ύστερα από μια νέα εκλογική αναμέτρηση, η διαφορά της N.Δ. από το ΠΑΣΟΚ θα μειωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (όπως δείχνουν και τα περισσότερα γκάλοπ).

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “