Έκαψε νωρίς τους άσους του

Φορτωμένος προσωπικά με το σύνολο των λαθών των υπουργών του και τραυματισμένος από την προσωπική επίθεση που δέχθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, βγήκε από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή ο κ. K. Καραμανλής. Από την άλλη πλευρά, πέτυχε τη συσπείρωση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και τη σχετική τόνωση τής σοβαρά κλονισμένης αισιοδοξίας της βάσης τής N.Δ.

Ο επίσημος απολογισμός για τα κέρδη και τις ζημιές του τριημέρου αρχίζει σήμερα από τους επιτελείς του Μαξίμου – καθώς η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή δεν αποδείχτηκε τελικά περίπατος για την κυβέρνησή του, όπως προέβλεπαν τα στελέχη της N.Δ. το πρωί της Τετάρτης, μετά την εντυπωσιακή ρελάνς του Πρωθυπουργού στην πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
H πρώτη αποτίμηση ωστόσο ξεκίνησε από χθες στους διαδρόμους της Βουλής από τους ίδιους τους βουλευτές της N.Δ. που δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους, καθώς διαπίστωναν ότι ο Πρωθυπουργός βγαίνει από τη Βουλή με περισσότερα βάρη απ’ όσα μπήκε.

Βγήκε από το απυρόβλητο

H πρώτη και προφανής ζημιά που υπέστη ο κ. K. Καραμανλής από αυτή την κοινοβουλευτική αναμέτρηση είναι ότι από σήμερα είναι ο ίδιος προσωπικά χρεωμένος με όλα όσα συνέβησαν στην κυβέρνησή του, 14 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία. «Με την απόφασή του να προκαλέσει με την πρόταση μομφής συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, κάλυψε όλα τα μέλη της κυβέρνησης, αλλά πήρε ο ίδιος την ευθύνη για όλα τα στραβά και ανάποδα.

Από την απογραφή και τον βασικό μέτοχο, μέχρι και την τελευταία γκάφα Ρεγκούζα», λέει κορυφαίο στέλεχος της N.Δ. και προσθέτει: «Μόνος έβγαλε νωρίτερα από ό,τι έπρεπε τον εαυτό του από το απυρόβλητο. Εκεί που όλοι, πολίτες και πολιτικά στελέχη, περιμέναμε ότι θα έρθει, και μάλιστα σύντομα, η ώρα της κρίσης, με τον Πρωθυπουργό να τιμωρεί με την έξοδό τους από την κυβέρνηση όσους με αποφάσεις και συμπεριφορές έχουν προκαλέσει την πρωτοφανή για τόσο μικρό διάστημα φθορά της κυβέρνησης».

«Παρέδωσε» τα όπλα του

Δεν είναι όμως αυτή η μόνη απώλεια για τον κ. K. Καραμανλή. Στην τριήμερη συζήτηση «έκαψε» το ένα μετά το άλλο τα όπλα που διέθετε – με σημαντικότερα τον εκλογικό αιφνιδιασμό και τον ανασχηματισμό. «H απειλή για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ήταν ένα ισχυρό χαρτί, καθώς κάθε φορά που έπεφτε στο τραπέζι αποσταθεροποιούσε το ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα περιόριζε την αλαζονεία πολλών κυβερνητικών στελεχών και άλλων αξιωματούχων», λέει κοινοβουλευτικό στέλεχος του κόμματος και τονίζει: «Ο κατηγορηματικός τρόπος με τον όποιο έκλεισε το θέμα ο κ. K. Καραμανλής είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει εφησυχασμό στην κυβέρνηση και θα εντείνει όλα τα αρνητικά φαινόμενα».

Το τρίτο αρνητικό αποτέλεσμα είναι η μετατόπιση του ανασχηματισμού. Ενώ το σύνολο των στελεχών του κόμματος, αλλά και η πλειονότητα των πολιτών ανέμενε τον ανασχηματισμό προκειμένου η κυβέρνηση να αποκτήσει νέα δυναμική και να επιχειρήσει «καινούργιο ξεκίνημα, μηδενίζοντας το κοντέρ», με την ψήφο εμπιστοσύνης που προκάλεσε ο κ. K. Καραμανλής έδεσε μόνος τα χέρια του για ένα ικανό χρονικό διάστημα. «Πριν από το φθινόπωρο δεν μπορεί πια να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, διότι τότε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής θα είναι ανακόλουθος».

Μια ακόμη ζημιά είναι – όπως οι περισσότεροι βουλευτές παραδέχονται – ότι ο κ. K. Καραμανλής έδωσε την ευκαιρία στον κ. Γ. Παπανδρέου να σκληρύνει τη στάση του και να επιτεθεί για πρώτη φορά προσωπικά με ιδιαίτερα έντονο τρόπο, σε μια στιγμή που έχει περισσότερο από κάθε άλλη φορά ανάγκη να μείνει στο απυρόβλητο, ώστε «να έχει το κύρος και την αξιοπιστία να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι πλέον ο βασικός πυλώνας της πολιτικής του», όπως επισημαίνει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “