Δύσκολο το μικρό σχήμα

Για την επιτυχία ενός μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος δεν έχει τόσο σημασία να συγχωνευθούν τα υπουργεία σε όνομα και αριθμό, αλλά να περιοριστούν οι συναρμοδιότητες και να απλοποιηθεί το σύστημα διοίκησης. Τότε θα είναι ουσιαστική και όχι τυπική διαδικασία ο περιορισμός των μελών της κυβέρνησης. Αυτό δηλώνει στα «NEA» ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Βουλγαράκης.

Πολλοί στο κόμμα σας υποστήριζαν ότι ο εκλογικός αιφνιδιασμός είναι ένα πιθανό όπλο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Πρωθυπουργός το φθινόπωρο. Ο ίδιος ωστόσο έκλεισε το θέμα με απόλυτο τρόπο από το βήμα της Βουλής.
Όχι μόνο δεν είχε βάση ως σενάριο, αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι σαφές ότι μια εκλογική αναμέτρηση δεν θα είναι χρήσιμη για τον τόπο. H κυβέρνηση προχωράει στο έργο της, είναι πρακτικά στην αρχή του βίου της, διαθέτει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεν αισθάνεται απειλούμενη με κανέναν τρόπο. Εξάλλου, τι νεώτερο θα προκύψει από μια εκλογική αναμέτρηση και ποια θα είναι η χρησιμότητά της; Ούτε το πολιτικό τοπίο θα αλλάξει ούτε κάτι διαφορετικό θα γεννηθεί.

Ο ανασχηματισμός, ωστόσο, θεωρείται από όλους βέβαιος. Από την εμπειρία σας εκτιμάτε ότι θα γίνει στις αρχές Ιουλίου, όπως λένε πολλοί, ή το φθινόπωρο; Σας βρίσκει σύμφωνο η υιοθέτηση ενός μικρού και ευέλικτου σχήματος. Πιστεύετε ότι είναι εφικτό;

Σε θεωρητικό επίπεδο, προφανώς είμαι υπέρ ενός ολιγομελούς, ευέλικτου και αποτελεσματικού σχήματος. Το ζήτημα όμως που τίθεται είναι η διαδικασία αυτή να είναι ουσιαστική και όχι τυπική. Δηλαδή, σημασία δεν έχει να συγχωνευθούν τα υπουργεία κατ’ όνομα και αριθμό. Σημασία έχει να μειωθεί η ύλη που πραγματικά διαχειρίζονται, να περιοριστούν οι συναρμοδιότητες, με λίγα λόγια να απλοποιηθεί το σύστημα διοίκησης. Τότε θα μπορούμε πραγματικά να μιλάμε για μικρό και ευέλικτο σχήμα. Απέχουμε όμως πολύ ακόμα από αυτό το σημείο.

Σε όλα τα σενάρια του ανασχηματισμού, θεωρείστε από τους επικρατέστερους να αναλάβουν άλλο υπουργείο. Εσείς επιθυμείτε να μετακινηθείτε ή να παραμείνετε στην Κατεχάκη, αφού θεωρείστε μέχρι σήμερα ένας από τους πλέον πετυχημένους και δημοφιλείς υπουργούς;

H σεναριολογία δεν με αφορά. Κάθε υπουργός οφείλει να παρέχει τις υπηρεσίες του από όποιον τομέα ευθύνης τού ανατίθενται. Ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστική επιλογή του Πρωθυπουργού. Δεν σας κρύβω όμως ότι αισθάνομαι πως στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν έχω τελειώσει ακόμα τη δουλειά μου.

Τελικά, η κίνηση ελιγμού που έκανε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, ζητώντας και λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, σε τι θα ωφελήσει την κυβέρνηση;

Κατ’ αρχάς, θα διαφωνήσω μαζί σας ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για να ελιχθεί πολιτικά. Όπως είπε και ο ίδιος στη Βουλή, η οικονομία είναι συλλογική πολιτική της κυβέρνησης και δεν μπορεί να περιοριστεί σε πρόταση δυσπιστίας κατά ενός προσώπου. Άρα, η κίνηση του Πρωθυπουργού ήταν πράξη πολιτικής ουσίας. Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι η ψήφος εμπιστοσύνης λειτουργεί πολλαπλασιαστικά όσον αφορά το εύρος και τον ορίζοντα αποδοχής του κυβερνητικού έργου. Επίσης επιβεβαιώνει τις επιλογές του Πρωθυπουργού, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο στην οποία η κυβέρνηση ξεδιπλώνει το έργο της και έχει μια καλή ευκαιρία να επικαιροποιήσει τις προγραμματικές δηλώσεις με βάση τα νέα δεδομένα, έτσι όπως αυτά διαμορφώνονται σήμερα.

Πολλοί λένε ότι η αντεπίθεση του Πρωθυπουργού ήταν επίδειξη ισχύος, η οποία όμως δεν μπορεί να αλλάξει το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τις αποτυχίες στις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως είναι η απογραφή και ο βασικός μέτοχος.

Δεν συμφωνώ ότι οι επιλογές της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα στη συνείδηση του κόσμου. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες και η N.Δ. συνεχίζει να είναι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών τάσσεται υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και στην οικονομία. Δεν θέλω να πω με αυτό ότι δεν έγιναν κάποια λάθη ή ενδεχομένως παραλείψεις στη μέχρι σήμερα διακυβέρνηση της χώρας, αν και πιστεύω ότι μια κυβέρνηση πρέπει να κρίνεται όταν έχει, εν πολλοίς, ολοκληρώσει το έργο της και όχι όταν βρίσκεται σχεδόν στην αρχή της. Όμως όσον αφορά το θέμα του βασικού μετόχου, το λάθος πρέπει να το αναζητήσει κανείς στη ρίζα του, δηλαδή στην ανεπιτυχή σε μεγάλο βαθμό αναθεώρηση του Συντάγματος από την προηγούμενη Βουλή, η οποία δημιούργησε πολλαπλά αδιέξοδα. Προσωπικά πιστεύω ότι με την πρώτη ευκαιρία – διότι η μία αναθεώρηση πρέπει να απέχει της άλλης κάποιο διάστημα – οι νέες διατάξεις, αλλά και κάποιες άλλες, θα πρέπει να αναδιατυπωθούν. Όσο για το θέμα της απογραφής, θα μου επιτρέψετε να πω ότι, παρά τις αντίθετες απόψεις της αντιπολίτευσης, το να λέει κανείς την αλήθεια, όσο δυσάρεστη και να είναι, πολλές φορές είναι μονόδρομος.

Από την άλλη, οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο άρον άρον εντός του καλοκαιριού, η αντιπολίτευση λέει ότι γίνονται χωρίς σχεδιασμό, με μοναδικό στόχο να αλλάξουν την εντύπωση που επικρατεί στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση της N.Δ. είναι άτολμη να αγγίξει τα μεγάλα θέματα.

Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ατολμίας της κυβέρνησης. Είναι σαφές πια ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει με θάρρος ζητήματα που επί χρόνια έμεναν άλυτα και δεν άφηναν τον τόπο να προχωρήσει μπροστά. Σήμερα τολμάμε να υλοποιούμε ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προσπαθώντας να λειτουργούμε όσο γίνεται συναινετικά. H επιχειρηματολογία ότι αυτές οι πολιτικές προκύπτουν από το μηδέν και χωρίς κανέναν προγραμματισμό είναι εκ των πραγμάτων αβάσιμη. Αυτό που επιχειρείται σήμερα είναι το αποτέλεσμα μιας στρατηγικής που βασίστηκε στον ουσιαστικό σχεδιασμό και στον κοινωνικό διάλογο, ο οποίος παρείχε στις πρωτοβουλίες μας τα απαραίτητα κοινωνικά ερείσματα για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Το αποδεικνύει εξάλλου, όπως είπαμε, και η θετική απήχηση των μέχρι τώρα κινήσεών μας στο σύνολο των πολιτών.

Το ενδεχόμενο να διεκδικήσετε τον Δήμο Αθηναίων το έχετε αποκλείσει ή υπάρχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας;

Ως κάτοικος Αθηνών, αλλά και ως βουλευτής της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας, ενδιαφέρομαι και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και για το έργο που γίνεται συνολικά. H αλήθεια όμως είναι ότι δεν με ενδιαφέρει να είμαι υποψήφιος δήμαρχος.
Οι δράστες των επιθέσεων θα οδηγηθούν σύντομα στη Δικαιοσύνη
ΣΥΝΤΟΜΑ οι δράστες των νέων τρομοκρατικών επιθέσεων θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Σε ποια συμπεράσματα σας οδηγεί η πρόσφατη ανάληψη ευθύνης της έκρηξης στο υπουργείο Απασχόλησης από τον Επαναστατικό Αγώνα σχετικά με την τρομοκρατία στη χώρα μας;

H Ελλάδα είναι μία απόλυτα δημοκρατική χώρα που σέβεται τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και τη διαφορετικότητα ιδεών και απόψεων.

Αυτό άλλωστε είναι και το θεμέλιο της δημοκρατίας. Συνεπώς, οι δράσεις των τρομοκρατών είναι εγκληματικές ενέργειες, χωρίς κανένα κοινωνικό άλλοθι και έρεισμα. Οι τρομοκράτες είναι στυγνοί εγκληματίες και, παρά τις προθέσεις τους να ιδεολογικοποιήσουν τη δραστηριότητά τους, οι πράξεις τους καταδικάζονται από το σύνολο της κοινωνίας. Οι υπηρεσίες Ασφαλείας δουλεύουν συστηματικά και να είστε βέβαιοι ότι οι δράστες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “