«Πέρασε τον κάβο»... μόνος

«ΠΕΡΑΣΑΜΕ TON KABO»: Αυτή η φράση κυριαρχούσε χθες στις συζητήσεις βουλευτών και στελεχών της N.Δ., ενώ σε Μαξίμου και Ρηγίλλης επέστρεψαν τα πλατιά χαμόγελα. Ωστόσο, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν την ανησυχία τους, καθώς ο K. Καραμανλής έχει αναλάβει πλέον προσωπικά το βάρος όλων των «αμαρτιών» των υπουργών του. Ο Πρωθυπουργός σκοπεύει αυτό το καλοκαίρι να ανοίξει όλα τα μεγάλα θέματα με προσωπική παρακολούθηση και ευθύνη, προκειμένου να κερδίσει τον χαμένο χρόνο. Παράλληλα επιχειρεί με παράπλευρες κινήσεις να ενθαρρύνει στελέχη και οπαδούς, εμφανιζόμενος ως κυρίαρχος του παιχνιδιού ο οποίος θα συνεχίσει να «κυκλώνει» το ΠΑΣΟΚ με κάθε τρόπο. Σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται και η χθεσινή συνάντησή του με τον Γ. Αρσένη – συνάντηση με συμβολισμό, καθώς έγινε λίγες ώρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η κυβέρνηση από τη Βουλή.
Κορυφαία στελέχη της N.Δ. διακηρύσσουν σε όλους ότι στη Βουλή κέρδισαν όλα τα στοιχήματά τους, ενώ επαναφέρουν στις συζητήσεις την ξεχασμένη από καιρό επιθυμία για κυβέρνηση οκταετίας. «Μηδενίσαμε το κοντέρ με τον έξυπνο τρόπο που κινήθηκε ο Πρωθυπουργός, μετατρέποντας την πρόταση δυσπιστίας του Γιώργου Παπανδρέου σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση», υποστήριξε κορυφαίος υπουργός και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κατάλαβε ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κυβερνήσουμε και δεν θα αφήσουμε τις προσωπικές μας διαφορές να κυριαρχήσουν».

Άλυτα τα προβλήματα

Υπάρχουν ωστόσο και στελέχη που έχουν σοβαρές επιφυλάξεις και τηρούν αποστάσεις από αυτό το κλίμα πανηγυρισμού που επιχειρεί να διαμορφώσει το Μαξίμου. Επισημαίνουν ότι ακόμη και αν κέρδισαν στη Βουλή μια μάχη εντυπώσεων, αυτό δεν λύνει τα προβλήματα της κοινωνίας ούτε την ανεπάρκεια πολλών υπουργών θεραπεύει ούτε την έλλειψη στρατηγικής διορθώνει. Αντίθετα – όπως σημειώνουν – οι προσδοκίες των πολιτών πλέον αυξάνονται και για κάθε λάθος επικρίνουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Μάλιστα, παλαιός βουλευτής έλεγε με νόημα «κάθε θαύμα τρεις ημέρες», συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αρκεί μια νέα γκάφα υπουργού για να αλλάξει αυτό το καλό κλίμα μέσα σε λίγες ώρες».

* THN ΙΔΙΑ ΩΡΑ ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης συντήρησε πάλι χθες το θέμα των πρόωρων εκλογών, απειλώντας το ΠΑΣΟΚ πως αν συνεχίσει να «τρίβει τη φτέρη, κακό της κεφαλής του», ενώ ο N. Κακλαμάνης επανέλαβε την προσωπική – όπως διευκρίνισε – θέση του, ότι οι πρόωρες εκλογές δεν θα ήταν κακό να γίνουν τον Σεπτέμβριο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “