Kαι χαράτσι για τους οδηγούς I.X. από το φθινόπωρο

H επιστροφή στις ξυλόσομπες τον χειμώνα που έρχεται, φαντάζει αναπόφευκτη για χιλιάδες νοικοκυριά που ήδη ζουν στα όρια της φτώχειας, αλλά και για τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν σε σχεδόν διπλάσια τιμή το – ήδη πανάκριβο – πετρέλαιο θέρμανσης.

H φαντασία της κυβέρνησης στην εξεύρεση κάθε φορά νέων τρόπων να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη των πολιτών αποδεικνύεται ανεξάντλητη, αφού εν μέσω θέρους ανακάλυψε τον «κεφαλικό φόρο» που θα επιβάλει από τον Οκτώβριο σε κάθε νοικοκυριό. Φόρος που θα ξεπερνά τα 1.000 ευρώ ανά οικογένεια και συνοδεύεται από τη θολή και αόριστη υπόσχεση ότι τα χρήματα θα επιστραφούν, κανείς όμως δεν γνωρίζει πότε και πώς. Το άλλοθι πάντως της κυβέρνησης για το νέο χαράτσι είναι η εξάρθρωση του άθλιου κυκλώματος λαθρεμπορίας πετρελαίου.

ΩΣΤΟΣΟ, δεν θα είναι αυτό το μόνο χαράτσι το φθινόπωρο. Οι ιδιοκτήτες των I.X. πρέπει να ξεχάσουν τη μετακίνηση στο κέντρο της Αθήνας με το αυτοκίνητο, αφού από τον Σεπτέμβριο ο δακτύλιος καταργείται και όποιος μπαίνει στο κέντρο θα πληρώνει ακριβά. Πώς; Οι οδηγοί θα εφοδιάζονται με ειδικό τσιπάκι που θα είναι κολλημένο στο παρμπρίζ και κάθε φορά που θα διέρχεται το αυτοκίνητο από τους απαγορευμένους δρόμους, θα γίνεται χρέωση σε έναν κεντρικό υπολογιστή. H… λυπητερή θα έρχεται στο τέλος του χρόνου από τις Εφορίες, με τα τέλη κυκλοφορίας.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ στέλνει μήνυμα σε όσους, εντός και εκτός του κόμματός του, διαφωνούν με τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, ότι θα επιμείνει σε αυτή την πολιτική και θα «πνίξει τις όποιες αντιδράσεις». «Αυτοί είναι οι λίγοι, εμείς προχωράμε στις τομές για να ωφεληθούν οι πολλοί. Γι’ αυτό μας στηρίζουν οι πολίτες σε αυτό τον δρόμο», είπε με έμφαση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. K. Καραμανλής λίγες ημέρες μετά τη σφοδρή σύγκρουση του κ. Γ. Αλογοσκούφη με τον κ. M. Έβερτ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΠΑΣΟΚ, πάντως, επιτέθηκε χθες με δριμύτητα στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα του βασικού μέτοχου, λέγοντας ότι οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη δράση των διαπλεκομένων τους οποίους υποτίθεται ότι ήθελε να χτυπήσει.

ΑΓΡΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ αναρχικών και ακτιβιστών με τις αρχές του Εδιμβούργου, λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής της G8 στο Γκλινίγκλς της Σκωτίας. Πάντως ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν προειδοποίησε τους διοργανωτές του Make Poverty History και τους άλλους ακτιβιστές πως… θα απογοητευτούν από τις αποφάσεις της G8.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “