Pαντεβού για μεταρρύθμιση Nο2

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη για… περισσότερες μεταρρυθμίσεις δίνει πλέον ο Πρωθυπουργός, με τους υπουργούς, τους βουλευτές, τα κομματικά στελέχη, τα συνδικάτα και κυρίως με τις εργοδοτικές οργανώσεις οι οποίες ισχυρίζονται πως οι μέχρι τώρα ρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν είναι «ασπιρίνες που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρές και χρόνιες νόσους».

Την ίδια ώρα εκφράζεται η εκτίμηση ότι ο Σεπτέμβριος και πιο συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα πριν ή μετά την παρουσία Καραμανλή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι η πλέον κατάλληλη χρονική συγκυρία είτε για να ανακοινωθεί η απόφαση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είτε για την αναγγελία ενός ευρύτατου ανασχηματισμού.
Ο Πρωθυπουργός, πάντως, σε κάθε περίπτωση εκτιμά ότι τόσο ο ίδιος όσο και κυβέρνησή του βρίσκονται στην «πιο δυνατή στιγμή τους», από τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων και μετά. «Το κλίμα που δημιουργήθηκε στην κοινωνία, με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε, μας δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες στην πλειονότητά τους είναι έτοιμοι να δεχθούν και να στηρίξουν τομές που ξόρκιζαν πριν από κάποια χρόνια», υποστηρίζει κορυφαίος υπουργός.

H θεωρία του συγκεκριμένου υπουργού είναι… αξίωμα για το Μαξίμου και τη συντριπτική πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών -αλλά και για τον ίδιον τον κ. Καραμανλή: «Ο Πρωθυπουργός δεν έχει πάρει ακόμη τις αποφάσεις του, ούτε για τις εκλογές και τον ανασχηματισμό ούτε για το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων που θα εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε είναι αυτονόητο ότι αυτά που θα πει αλλά και ο τρόπος που θα τα πει, θα είναι σε συνάρτηση με το εάν θα προσφύγουμε στις κάλπες ή όχι», αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίο κομματικό στέλεχος.

Τα σενάρια που εξετάζει

Οι εισηγήσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός από το οικονομικό επιτελείο -στην περίπτωση που απορρίψει οριστικά το ενδεχόμενο «σενάριο» των πρόωρων εκλογών -είναι να προχωρήσει χωρίς δισταγμό στην ανακοίνωση ριζικών τομών μέσα στο 2006 στον τρόπο λειτουργίας τού ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και δραστικών μέτρων σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς και τη φορολόγηση των ακινήτων.

Οι τελικές αποφάσεις Καραμανλή θα ληφθούν ώς τον Δεκαπενταύγουστο. Πάντως κυβερνητικά στελέχη που συνομιλούν μαζί του λένε ότι δεν έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα των πρόωρων εκλογών, δεν μπορούν ωστόσο πλέον να αποκλείσουν και αυτό το ενδεχόμενο. Ο κ. Καραμανλής αναγνωρίζει άλλωστε, ότι το 2006 θα είναι ίσως η πιο δύσκολη χρόνια των τελευταίων ετών για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους και είναι πιθανό να επιφέρει σημαντική μείωση της «ψαλίδας» με το ΠΑΣΟΚ.
Και συλλαλητήριο το απόγευμα στη Βουλή
ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ 24ΩΡΗ πανεργατική απεργία κορυφώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ κατά του νομοσχεδίου, με το οποίο ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις (κατάργηση 8ώρου κ.ά). Τονίζεται ότι στην αυριανή απεργία καλούνται να λάβουν μέρος οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες. H κινητοποίηση γίνεται με την υποστήριξη της ΔΑΚΕ (N.Δ.), η οποία διαφωνεί με το νομοσχέδιο.

Εξάλλου αύριο θα οργανωθεί από την ΑΔΕΔΥ -στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ -πανελλαδική στάση εργασίας από την έναρξη της εργασίας έως τις 11 το πρωί. Για αύριο στις 7 μ.μ. έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή.

Τα εργατικά συνδικάτα προειδοποιούν για θερμό απεργιακό φθινόπωρο. H ΓΣΕΕ τονίζει ότι έτσι όπως ολοκληρώθηκε αυτό το νομοσχέδιο και με την απαράδεκτη προσθήκη – τροπολογία, δικαίως οι εργαζόμενοι το χαρακτηρίζουν «νόμο της εργοδοσίας και της ντροπής».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “