Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης για τα εκλογικά σενάρια

Πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμός αποσυντονίζουν την κυβέρνηση, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα της N.Δ. σε μια στιγμή που ο Πρωθυπουργός επιζητεί συνοχή και κοινή δράση ώστε να «περάσει» τις «μεταρρυθμίσεις» που έχει ήδη δρομολογήσει, αλλά και να «φτιάξει κλίμα» για τα νέα πιο σκληρά μέτρα που σκοπεύει να ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη.

Προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι ο K. Καραμανλής αφήνει να συντηρείται η εκλογολογία, ενώ γνωρίζει τις αρνητικές παρενέργειες που δημιουργεί στο κόμμα και στην κυβέρνησή του
Τα σενάρια περί εκλογών απασχολούν όμως και το ΠΑΣΟΚ: αρκετά στελέχη του δεν αποκλείουν πλέον ο κ. Καραμανλής να αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο – και χτυπούν το καμπανάκι για κινητοποίηση. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου η κ. Βάσω Παπανδρέου, αλλά και οι κ.κ. Π. Κουκουλόπουλος και Γ. Παναγιωτακόπουλος, ανέφεραν για πρώτη φορά μετά την συναινετική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ότι «το Κίνημα δεν πρέπει να βρίσκεται σε εφησυχασμό και ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζει ως σοβαρή την πιθανότητα αιφνιδιασμού από την κυβέρνηση».

Συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έγινε και στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή – χωρίς την παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέου αυτή τη φορά. Εκεί επαναλήφθηκε η γνωστή θέση του ΠΑΣΟΚ – ότι δηλαδή «εάν ο κ. K. Καραμανλής δεν αισθάνεται ικανός να κυβερνήσει τη χώρα τότε ας προσφύγει στις κάλπες».

Ζητούν… ξεκαθάρισμα

Οι περισσότεροι βουλευτές της N.Δ. ζητούν ο Πρωθυπουργός αυτήν την εβδομάδα να κλείσει το ζήτημα, είτε με δήλωση είτε με ξεκάθαρη αναφορά του στη συνεδρίαση κάποιου κυβερνητικού οργάνου ώστε να διαρρεύσει η θέση του στα MME.

«Διαφορετικά το θέμα θα κυριαρχεί στην επαρχία όλο τον Αύγουστο και εμείς θα διαψεύδουμε αμήχανα, ενώ θα είμαστε σε αδύναμη θέση να υπερασπιστούμε – όπως μας ζητούν – τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης», λέει νέος βουλευτής της N.Δ.

Πάντως πέραν της ανασφάλειας των βουλευτών προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός γιατί ο Πρωθυπουργός αφήνει να συντηρείται αυτό το θέμα, ενώ γνωρίζει τις αρνητικές παρενέργειες που δημιουργεί στο κόμμα και στη κυβέρνησή του.

Ανασφάλεια

Βυθισμένα στην ανασφάλεια φεύγουν για τις εκλογικές τους περιφέρειες τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της N.Δ., αφού δεν θεωρούν πειστικό τον τρόπο που επιχειρεί να τους καθησυχάσει το Μαξίμου, ότι δεν συντρέχει λόγος εκλογών το φθινόπωρο. «Το πρώτο πράγμα που με ρωτούν οι ψηφοφόροι μου όταν φτάνω στα χωριά είναι αυτό.

Και δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να το αποκλείσω κατηγορηματικά διότι αν τελικά γίνουν εκλογές θα είμαι ο περίγελως στην περιφέρειά μου», τονίζει βουλευτής από τη Θεσσαλία και προσθέτει: «Άσε που αυτή η φήμη έστειλε πάλι τους ψηφοφόρους στα πολιτικά γραφεία να ζητούν πιεστικά διορισμούς μέσα στο καλοκαίρι, με την μόνιμη απειλή… εκλογές έρχονται δεν σας ξαναψηφίζω»!

Ο ανασχηματισμός

Αλλά και τα επαναλαμβανόμενα σενάρια περί αιφνιδιαστικού ανασχηματισμού τον Αύγουστο – που θεωρείται νεκρός πολιτικά χρόνος – δημιουργούν διαλυτικό κλίμα στην κυβέρνηση. Υπουργοί – και κυρίως οι αρκετοί υφυπουργοί της κυβέρνησης, πολλοί εκ των οποίων δεν διαθέτουν ουσιαστικές αρμοδιότητες και θεωρούνται ως «αναλώσιμοι» σε κάθε προσπάθεια ανασχηματισμού – δεν ασχολούνται πλέον παρά με τα σενάρια και τις φήμες περί αλλαγών στην κυβέρνηση, προσπαθώντας να πληροφορηθούν για την προσωπική τους τύχη.

Αυτό είναι επίσης ένα θέμα – όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη της N.Δ. – που πρέπει να το κλείσει ο κ. Καραμανλής ή να προχωρήσει επιτέλους στις πολυσυζητημένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Πάντως κορυφαίοι υπουργοί που μπαινοβγαίνουν συχνά στο Μαξίμου υποστηρίζουν πως δεν τίθεται θέμα εκλογών ενώ ο ανασχηματισμός δεν είναι αυτήν την ώρα στις προτεραιότητες του κ. K. Καραμανλή για πολλούς λόγους και κυρίως επειδή – όπως αναφέρουν – οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση «δεν συναντούν σημαντικά εμπόδια».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “