Λιτότητα για συντάξεις OΓA, EKAΣ και το 2006

Ψίχουλα σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους δίνει ο νέος προϋπολογισμός, το προσχέδιο του οποίου παρουσιάζει σήμερα ο κ. Γ. Αλογοσκούφης. Με τη συνέντευξή του στα «NEA» ο υπουργός Οικονομίας παραδέχεται ότι το 2006 οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και της σύνταξης του ΟΓΑ θα πάρουν αύξηση πάνω κάτω όσο και φέτος (σ.σ.: οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ πήραν αύξηση 8 ευρώ και του ΟΓΑ 12 ευρώ).

Γιώργος Αλογοσκούφης: Παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, έχουμε δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων
O κ. Γ. Αλογοσκούφης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα εξασφαλίσει την έγκριση των Βρυξελλών για την προείσπραξη εσόδων με τη μέθοδο της λεγόμενης «τιτλοποίησης» των οφειλών προς το Δημόσιο και έτσι θα μειώσει το φετινό έλλειμμα κατά τρεις ολόκληρες μονάδες. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος που προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομίας, δηλώνει ότι «ο κίνδυνος για νέα φορολογικά μέτρα έχει αποτραπεί».

Αντί για έλλειμμα 6,1% όπως προβλέπατε, η Eurostat έβγαλε τον «λογαριασμό» στο 6,6%. Δηλαδή τα πράγματα είναι χειρότερα ακόμα και από τις δικές σας προβλέψεις. Πολλοί προεξοφλούν ότι αυτή η διαφορά του 0,5% προοιωνίζεται νέα φορολογικά μέτρα.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά το πόσο άσχημη ήταν η δημοσιονομική κατάσταση που παραλάβαμε. H Eurostat αναθεώρησε για μία ακόμη φορά τις εκτιμήσεις της. Κατέστησε σαφές ότι η αναθεώρηση των ελλειμμάτων οφείλεται στα χρέη των νοσοκομείων και τις κοινοτικές εισροές των ετών 2001 – 2004. Επιπλέον, εκφράζει αμφιβολίες για τα στοιχεία που σχετίζονται με λογαριασμούς κοινωνικής ασφάλισης και πληρωτέα ποσά των ετών 2002 – 2004, πάλι δηλαδή επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Υπό αυτές τις συνθήκες προσπαθούμε, και θα τα καταφέρουμε, να μειωθεί το έλλειμμα μέχρι και το 2006 κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Φέτος ήδη το έλλειμμα περιορίζεται περίπου κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3,6%. H μείωση πραγματοποιείται με την περικοπή των δαπανών, την περιστολή της σπατάλης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο κίνδυνος για νέα φορολογικά μέτρα έχει αποτραπεί.

Για να είστε τόσο αισιόδοξος για τη μείωση του ελλείμματος προεξοφλείτε προφανώς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τιτλοποίηση των οφειλών στο Δημόσιο.

Δεν προεξοφλώ τίποτα, αλλά η τιτλοποίηση είναι απόλυτα σύμφωνη με τους κανόνες της Eurostat.

Κυβερνάτε ήδη 18 μήνες τη χώρα και εξακολουθείτε να δηλώνετε ότι τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας οφείλονται αποκλειστικά στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχετε παραδεχτεί όλο αυτό το διάστημα ούτε ένα δικό σας λάθος.

18 μήνες προσπαθούμε να αλλάξουμε μια πολύ κακή κατάσταση που παραλάβαμε. Πάντως η πολιτική της σταδιακής και ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής, της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων δικαιώνεται. Αν και είναι ακόμη νωρίς, η πολιτική μας δείχνει να αποδίδει. Τα προβλήματα του παρελθόντος αντιμετωπίζονται με το ελάχιστο δυνατό κοινωνικό κόστος.

Φρένο στις μεταρρυθμίσεις;

Μετά το μπαράζ νόμων και μέτρων το καλοκαίρι, ξαφνικά οι μεταρρυθμίσεις, που ήταν σημαία της πολιτικής σας, φρέναραν. Τι είναι αυτό που σας φοβίζει: οι αντιδράσεις των εργαζομένων και το πολιτικό κόστος που συνεπάγονται ή το πάθημα των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία;

Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Άλλωστε, πριν από λίγες μέρες παρουσιάσαμε το προσχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα καθορίσει την πορεία τους τα επόμενα χρόνια. Θα προχωρήσει η εξυγίανση του δημόσιου τομέα, η φορολογική μεταρρύθμιση για τα φυσικά πρόσωπα, η απελευθέρωση των αγορών, οι μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, τις ΔΕΚΟ, την Παιδεία και την Υγεία. Αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία, είναι νωρίς για συμπεράσματα και σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες εκεί είναι διαφορετικές.

H Ολυμπιακή και οι άλλες ΔΕΚΟ

Αλλά και στην Ολυμπιακή κ. Αλογοσκούφη κάνατε πίσω. Από την εκκαθάριση εν λειτουργία και την ιδιωτικοποίηση, τώρα ακούγονται σενάρια για ανοιχτά σχήματα με τη συμμετοχή του Δημοσίου. Γεγονός που ενισχύει τα επιχειρήματα όσων σας κατηγορούσαν ότι δεν έχετε σχέδιο.

Το πρόβλημα της Ολυμπιακής είναι μία από τις δυσάρεστες κληρονομιές του παρελθόντος. Τώρα η αντιπολίτευση κάνει μια ακόμη συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. H διαδικασία της αποκρατικοποίησης που δρομολογήσαμε είναι σε εξέλιξη. Θα είχε ολοκληρωθεί αν δεν υπήρχε η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέρεται στις ευθύνες των προκατόχων μας. Αυτή τη στιγμή οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης διερευνούν τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν υπάρχουν περιθώρια να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, θα τα εξαντλήσουμε. Εννοείται ότι υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η τρέχουσα προσπάθεια αποκρατικοποίησης, όμως τώρα είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτή τη διαδικασία.

Τελικά ποιος «κυβερνά»- ή, καλύτερα, πρέπει να κυβερνά – τις ΔΕΚΟ στις Μεταφορές; Εσείς ή ο υπουργός Μεταφορών κ. Λιάπης; Από ποιον τελικά θα μάθουμε και πότε τι σκοπεύετε να κάνετε με τον εθνικό αερομεταφορέα;

Για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής η ευθύνη ανήκει στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, στην οποία εισηγείται για το θέμα αυτό ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Εκείνος χειρίζεται το θέμα και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει καλή συνεργασία και συναντίληψη σε όλα τα ζητήματα.

To περίφημο μοντέλο ΟΤΕ τελικά σε ποιες άλλες ΔΕΚΟ θα εφαρμοστεί; Την ΕΥΔΑΠ πάντως ήδη την εξαίρεσε ο κ. Γ. Σουφλιάς.

Το μοντέλο ΟΤΕ είναι μια ιστορική συμφωνία των εργαζομένων με τη διοίκηση. Ελπίζω ότι αυτή η ωριμότητα θα υπάρξει και σε άλλες ΔΕΚΟ. Πραγματικά αποτελεί πρόοδο όταν οι δυο πλευρές βρίσκουν τη χρυσή τομή προς όφελος και των ίδιων των εταιρειών αλλά και της οικονομίας και της κοινωνίας.
Ενίσχυση των ασθενέστερων
Στο πρόγραμμά σας κάνετε λόγο για αύξηση του ΕΚΑΣ στα 330 από τα 230 ευρώ. Μόλις πριν από λίγες ημέρες εξαγγείλατε αύξηση στο ΕΚΑΣ περίπου 15 ευρώ μόνο. Σηκώνει η ελληνική οικονομία να δώσετε 85 ευρώ σε δύο μόλις χρόνια; Ποια θα είναι η πρόβλεψη για το ΕΚΑΣ στον προϋπολογισμό του 2006;

H εισοδηματική πολιτική θα ανακοινωθεί στις αρχές του έτους. Είναι δεδομένη όμως η βούληση της κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στις αυξήσεις του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ. Κάτι τέτοιο άλλωστε έγινε και το 2005. Παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, έχουμε δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων. Σας θυμίζω την αύξηση του αφορολόγητου ποσού στις έντεκα χιλιάδες ευρώ, την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ, για τον οποίο επιστρέφουμε και τα αναδρομικά, τις αυξήσεις των συντάξεων των ενστόλων και τη συγκράτηση των αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Θεωρείτε, σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, δίκαιο μέτρο να κάνετε κατασχέσεις χρηματικών ποσών, ακινήτων και αυτοκινήτων για τους οφειλέτες του Δημοσίου; Τι θα γίνει με όλους όσους δεν έχουν περιουσία ή μετρητά για να πληρώσουν; Θα πάνε φυλακή;

Ο νόμος αυτός έγινε το 1958 και η τελευταία τροποποίησή του έγινε το 1974. Ο νόμος εφαρμόζεται από τότε με εγκυκλίους του ελληνικού κράτους. Νομίζω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποίο τον εφάρμοζε όταν ήταν κυβέρνηση, επιδίδεται σε μία ακόμη προσπάθεια παραπληροφόρησης για τη δημιουργία εντυπώσεων. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργείται άσκοπα πανικός στους πολίτες.

Συμφωνείτε κι εσείς με εκείνους στην κυβέρνησή σας που πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να αιφνιδιάσει μέσα στο 2007 με πρόωρες εκλογές, ώστε να περιοριστεί στο μέτρο του δυνατού το πολιτικό κόστος από τα μέτρα τα οποία λαμβάνετε;

Έχουμε πάρει εντολή από τον λαό να εφαρμόσουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα. Αυτό πράττουμε με συνέπεια. Μας ενθαρρύνει η κοινωνική αποδοχή της πολιτικής μας. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία.
«Συνεργάζομαι πολύ καλά με τους τρεις υφυπουργούς»
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ από τον υφυπουργό του Αδάμ Ρεγκούζα παίρνει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης και επισημαίνει με έμφαση ότι «όλοι έχουμε χρέος να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

Ο κ. Ρεγκούζας έστω και με ατελή διατύπωση ζήτησε μέτρο στο γρηγορόσημο. Δεν είναι αυτονόητο ότι εσείς θα έπρεπε να ζητήσετε από τον Πρωθυπουργό την άμεση απομάκρυνσή του;

Το θέμα αυτό έχει λήξει μετά τις διευκρινίσεις που έδωσε ο ίδιος αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Είναι πάντως κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις σας με τον κ. Ρεγκούζα δεν είναι και οι καλύτερες…

Συνεργάζομαι πολύ καλά και σε καθημερινή βάση και με τους τρεις συνεργάτες μου υφυπουργούς στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Έχουμε ένα δύσκολο έργο και όλοι έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Πάντως είτε φύγει είτε μείνει στη θέση του ο κ. Ρεγκούζας, οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν έχετε κάνει τίποτε για να περιορίσετε το γρηγορόσημο και «οι ταρίφες» αντί να μειώνονται αυξάνονται.

Το αντίθετο συμβαίνει. Έχουμε θεσμοθετήσει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Για παράδειγμα, η περαίωση των φορολογικών υποθέσεων του παρελθόντος και η εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων στους φορολογικούς ελέγχους συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας και της διαφθοράς. Το ίδιο και η ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων την οποία προωθήσαμε με μεγάλη επιτυχία. H μάχη κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής είναι μια σκληρή μάχη και είναι μάχη διαρκείας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “