Ο ανασχηματισμός της... γαλοπούλας

Κραυγές αγωνίας από βουλευτές και κομματικά στελέχη φτάνουν τα τελευταία 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με αποδέκτες τον Πρωθυπουργό και τον πιο έμπιστο συνεργάτη του, Γιάννη Αγγέλου, με εκκλήσεις να προχωρήσει άμεσα – και πάντως πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού – ο κ. K. Καραμανλής σε ριζικό ανασχηματισμό, προκειμένου να βάλει «φρένο» στον κατήφορο που έχει αρχίσει μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Τόλμησε, πρόεδρε, να κάνεις τώρα τη μεγάλη ανατροπή. Άλλαξέ τα όλα, πριν να είναι αργά. Και αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να απαλλαγούμε από αυτήν τη νοσηρή ατμόσφαιρα, αιφνιδίασε με πρόωρες εκλογές· τώρα που μπορούμε να τις κερδίσουμε», διαμηνύουν στο Μαξίμου οι αγωνιούντες, οι οποίοι με δεκάδες μεγάλα και μικρά περιστατικά περιγράφουν με το πιο μελανά χρώματα την εικόνα της κυβέρνησης και του κόμματος στο κέντρο και στην περιφέρεια.

«Γίναμε η χλεύη των ηττημένων», έλεγε το πρωί της Πέμπτης στο καφενείο της Βουλής βουλευτής της N.Δ. με κεντρώα προέλευση, ο οποίος συχνά θυμάται τις ιστορικές ρήσεις του Γεωργίου Παπανδρέου προκειμένου να περιγράψει φαινόμενα της πολιτικής. Οι συνομιλητές – που ήταν νεώτεροι βουλευτές, επίσης από την επαρχία – είχαν να του διηγηθούν τα παθήματά τους κάθε φορά που επισκέπτονται καφενεία στις εκλογικές τους περιφέρειες ή πηγαίνουν σε κομματικές εκδηλώσεις.

H σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι το… φιάσκο της γαλοπούλας, το οποίο εξέθεσε τη χώρα διεθνώς και προκάλεσε τα περισσότερα από κάθε άλλη φορά χλευαστικά σχόλια για την κυβέρνηση και τις ικανότητές της. Είχε προηγηθεί η σκανδαλολογία πολλών εβδομάδων, που κλιμακώθηκε αντί να σταματήσει – έστω προσωρινά – μετά την απομάκρυνση Ρεγκούζα από την κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται προβληματισμένος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Οι συνομιλητές του υποστηρίζουν ότι δεν πιέζεται από τις εκκλήσεις για ανατροπές, αλλά τον πιέζει η ίδια η κακή συγκυρία και αναζητεί τρόπους να αλλάξει το κλίμα. «Οι ανασχηματισμοί δεν αρέσουν στον πρόεδρο και μέχρι σήμερα έχει κάνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφύγει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα», αναφέρει κορυφαίος υπουργός και προσθέτει: «Και τώρα αν υπήρχε τρόπος να αλλάξει η ατζέντα με κάποια άλλη σημαντική πρωτοβουλία, όπως συνέβη τον Μάιο με τις μεταρρυθμίσεις, ο Πρωθυπουργός θα απέφευγε τον ανασχηματισμό».

Οι δραματικές εκκλήσεις για «μεγάλη ανατροπή» δεν είναι πάντως εφικτό αυτήν την ώρα να ικανοποιηθούν, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον κ. Καραμανλή να αλλάξει τη ραχοκοκαλιά της κυβέρνησης, να «μηδενίσει το κοντέρ και αρχίσει από την αρχή», όπως κάποιοι του ζητούν.
Έρχεται συντονιστής, δεν αλλάζουν Αλογοσκούφης, Παυλόπουλος, Σουφλιάς

Οι περισσότεροι βουλευτές αλλά και κάποιοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού θεωρούν αυτονόητο ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό θα υπάρξει συντονιστής του κυβερνητικού έργου. Για αυτήν τη θέση, πάντα επικρατέστερος είναι ο κ. Δ. Σιούφας, ο οποίος ήταν και παραμένει πρόσωπο τής απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού. H άλλη πρόταση που εκφράζεται από βουλευτές και κομματικά στελέχη είναι η μετακίνηση του κ. Μεϊμαράκη στην κυβέρνηση, με αρμοδιότητες συντονιστή. Οι υποστηρικτές αυτής της πρότασης λένε ότι με μια τέτοια κίνηση – πέραν των άλλων – θα υποχωρήσουν και οι μεγάλες εντάσεις που υπάρχουν ανάμεσα στο κόμμα και την κυβέρνηση, οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν με κάθε τρόπο πριν από τις δημοτικές εκλογές. Ακόμη, οι διακινητές αυτής της άποψης αναφέρουν ότι σημερινός γραμματέας μπορεί να ηρεμήσει την K.Ο. η οποία βρίσκεται σε έκρυθμη κατάσταση. «H μεγαλύτερη ζημιά στην κυβέρνηση γίνεται από δικούς μας βουλευτές που έχουν πίκρες και ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες και οι οποίοι στρέφονται εναντίον συνάδελφων τους που έχουν υπουργοποιηθεί, συντηρώντας έτσι το νοσηρό κλίμα», αναφέρει χαρακτηριστικά κομματικό στέλεχος της N.Δ.
Στη θέση του παραμένει σίγουρα και ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, διότι «η απομάκρυνσή του θα θεωρηθεί ως αποδοχή από τον ίδιο των Πρωθυπουργό τής αποτυχίας τής οικονομικής πολιτικής· και μάλιστα εν όψει προϋπολογισμού». Αμετακίνητοι επίσης φαίνεται να είναι ο κ. Π. Παυλόπουλος και ο Γ. Σουφλιάς, για διαφορετικούς – και γνωστούς – λόγους ο καθένας.

Όσο για τον υπουργό Επικρατείας δεν βρίσκεται πλέον σε επίκεντρο της κριτικής των βουλευτών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν έπειτα από κάθε κυβερνητική γκάφα. Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Ρουσόπουλος συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης και της συμπάθειας του Πρωθυπουργού και ότι, αν κάποια στιγμή μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, αυτό θα είναι αποτέλεσμα και δικής του βούλησης, ύστερα από 5 χρόνια που βρίσκεται στο πόστο του εκπροσώπου στο κόμμα και στην κυβέρνηση.

Έτσι λοιπόν οι αλλαγές που θα γίνουν θα περιορίζονται στην αντικατάσταση υπουργών που αυτή την περίοδο, λόγω συγκυρίας, βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα. Δηλαδή του Ευάγγελου Μπασιάκου και του Μανώλη Κεφαλογιάννη, καθώς και αρκετών υφυπουργών που έχουν προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στο Μαξίμου. Δεδομένη θεωρείται η πλήρωση της θέσης του υπουργού Πολιτισμού, ενώ πολλοί προεξοφλούν την είσοδο στην κυβέρνηση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Κανείς ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι εις θέση να γνωρίζει πότε και πώς ο Πρωθυπουργός με τη δήμαρχο θα δρομολογήσουν αυτήν την εξέλιξη. Αν αυτό συμβεί, πρέπει να θεωρείται σίγουρη η ανακοίνωση της υποψηφιότητας για τον Δήμο Αθηναίων του κ. Νικήτα Κακλαμάνη και η αντικατάστασή του στο υπουργείο Υγείας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “