«Nα μάθουμε να ζούμε με την κριτική»

Να μάθουμε να ζούμε με την κακόπιστη κριτική και τις υπερβολές των MME διότι η ελευθεροτυπία είναι κατάκτηση, συστήνει στους θερμόαιμους συναδέλφους της η βουλευτής κ. Ζέττα Μακρή, η οποία δεν συμμερίζεται την τακτική της δαιμονοποίησης των δημοσιογράφων.

H βουλευτής της N.Δ. Ζέττα Μακρή σε συνέντευξή της στα «NEA» μιλά για το νοσηρό κλίμα που υπάρχει με τις αποκλύψεις για σκάνδαλα
Επισημαίνει πάντως ότι «η χώρα δεν κυβερνάται με προδιαγραφές τηλεοπτικών δελτίων!». Αναφερόμενη στην παραλυσία της κυβέρνησης που προκαλούν οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις σκανδάλων μιλάει για «ηθικές αιτιάσεις εις βάρος ελάχιστων στελεχών που δεν συμψηφίζονται με τα όσα συνέβησαν επί ΠΑΣΟΚ».

Οι συνεχείς αποκαλύψεις για σκάνδαλα τα τελευταία 24ωρα φαίνεται να παραλύουν την κυβέρνηση η οποία εμφανίζεται αμήχανη και αδύναμη να αντιδράσει.

Μιλάτε για σκάνδαλα. Εγώ δεν μπορώ να συμψηφίσω τα όσα διαπράχτηκαν τα τελευταία χρόνια από το ΠΑΣΟΚ στον δημόσιο βίο, με τις ηθικές αιτιάσεις που ορισμένα μέσα διατυπώνουν εις βάρος ελαχίστων στελεχών της N.Δ. Στην εποχή της κυριαρχίας των MME η τρίχα γίνεται τριχιά… Όλα αυτά δημιουργούν ένα νοσηρό κλίμα, δεν επιφέρουν αποσυντονισμό της κυβέρνησης ούτε απαιτούν εσπευσμένες πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού σε ρόλο δικαστή τιμωρού. Ο τόπος δεν κυβερνάται με προδιαγραφές τηλεοπτικών δελτίων! H κυβέρνηση αποδίδει λογαριασμό στον ίδιο τον λαό με βάση το έργο που παράγει.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να επιταχυνθεί ο ανασχηματισμός – αν αναληφθούν πρωτοβουλίες για αλλαγή του κλίματος;

Δεν θεωρώ ότι ένας ανασχηματισμός μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία εντυπώσεων και δεν πρέπει να γίνει με τέτοια κριτήρια. Ο ανασχηματισμός αποτελεί μια λειτουργική παρέμβαση με στόχο την αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση. Γι’ αυτό άλλωστε και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού, που είναι ο μόνος που έχει πανοραμική εικόνα του κυβερνητικού έργου.

Πάντως, κ. Μακρή, με τα όσα συμβαίνουν σταδιακά εμπεδώνεται στην κοινωνία η αίσθηση ότι έχετε τεράστια αδυναμία στο να χειριστείτε κρίσεις.

Επιδεικνύουμε πράγματι, κατά καιρούς, σε επίπεδο υπουργείων, μια απειρία στον επικοινωνιακό χειρισμό κρίσεων. Δηλαδή, στο παιχνίδι των εντυπώσεων. Αλλά η ουσιαστική διαχείριση κρίσεων δεν εξαντλείται στις εντυπώσεις. Και η κυβέρνησή μας έχει επιδείξει την επάρκειά της στον χειρισμό ουσιαστικών καταστάσεων ανάγκης. Σας θυμίζω την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, την ένταξη της Κύπρου στην E.E. υπό τη σκιά της απόρριψης του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους, τις πλημμύρες του Έβρου και πιο πρόσφατα τη συντριβή του αεροσκάφους της HELIOS. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση κερδίζει σε επίπεδο ουσίας ό,τι – πιθανόν – χάνει σε επίπεδο εντυπώσεων. Ο ισολογισμός της είναι, λοιπόν, θετικός.

Είστε από εκείνους που πιστεύουν ότι δεν ευθύνονται οι δημοσιογράφοι για την γκρίζα εικόνα της κυβέρνησης. Αυτό δεν σας δημιουργεί πρόβλημα στο κόμμα σας, όπου η κυρίαρχη άποψη είναι διαφορετική;

Δεν νομίζω ότι η δαιμονοποίηση των δημοσιογράφων αποτελεί κυρίαρχη άποψη στη Νέα Δημοκρατία. Προσωπικά βρίσκω, όχι σπάνια, άδικη την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση από μερίδα τουλάχιστον του Τύπου. Αλλά ακόμα και η κακόπιστη κριτική περιλαμβάνεται στους κανόνες της δημοκρατίας έστω και αν ασκείται με στενά κομματικούς όρους ή με παρωπίδες. H ελευθεροτυπία είναι κατάκτηση. Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε στον δημόσιο βίο και με την κατάχρησή της.

Πολλοί συνάδελφοί σας σας επικρίνουν ότι τυγχάνετε μεγάλης προβολής, παρ’ ότι είστε σχετικά νέα βουλευτής λόγω των απόψεων που εκφράζετε.

Θα έλεγα ότι η προβολή κάθε βουλευτή δεν καθορίζεται με βάση την κομματική επετηρίδα ή τη σειρά αρχαιότητας. Στα Μέσα Ενημέρωσης επικρατούν άλλα κριτήρια, όπως προφανώς και στον κόσμο που μας κρίνει. Άλλωστε, η προβολή – όπως γνωρίζετε καλύτερα από μένα – είναι δίκοπο μαχαίρι. Όποιος προβάλλεται, εκτίθεται, με τις όποιες ικανότητες αλλά και αδυναμίες του. Σε τελευταία ανάλυση, όλοι έχουν δικαίωμα στην προβολή αρκεί να την αντέχουν!

Πώς τα κατάφερε η κυβέρνηση να δείχνει εικόνα παραλυσίας, ενώ τον Αύγουστο με τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις έμοιαζε να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού;

Είναι νομοτελειακό να υπάρχουν καλές και κακές στιγμές, καλές και κακές συγκυρίες για μια κυβέρνηση. Ούτε η πολιτική είναι ακριβής επιστήμη ούτε η πραγματικότητα στατική. Μέχρι τις επόμενες εκλογές, ο δρόμος έχει πολλές στροφές ακόμη και πολλές ανηφόρες. Σημασία έχει να ξέρουμε πού πάμε, και πώς θα φθάσουμε εκεί. Αν υπάρχει – και υπάρχει – σταθερή βούληση και στρατηγική στοχοθεσία, οι δυσμενείς συγκυρίες θα ξεπεραστούν και η… χαμένη γαλοπούλα θα ξαναβρεθεί στην κάλπη!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “