Η αλήθεια πονάει

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΑΣ είναι ωραίο, αλλά δεν έχει δράκο. Οι δανειστές γελάνε πίσω από τις κλειστές πόρτες κάθε φορά που ακούνε τους Ελληνες αφηγητές να ξεδιπλώνουν τους ηρωισμούς τους. Η δεξιά αφήγηση λέει: ο Σαμαράς διαπραγματεύεται σκληρά και φρενάρει τους παραλογισμούς της τρόικας. Ο αριστερός αφηγητής πλειοδοτεί: ο Τσίπρας θα πετάξει τα μνημόνια στο καλάθι και η χώρα θα ανακτήσει ξανά την εθνική της κυριαρχία. Η αλήθεια όμως βρίσκεται πολύ μακριά από όλα αυτά και πονάει.

Η Γερμανία δεν έχει μετακινηθεί ούτε κατά κεραία από την πολιτική της σκληρής λιτότητας και των βίαιων μεταρρυθμίσεων. Και δεν υπάρχει πρόβλεψη ότι θα αλλάξει το προσεχές διάστημα.

Γι’ αυτό ο Ρέντσι στην Ιταλία, ο οποίος ξεκίνησε με τον αέρα του νέου, ωραίου και άνετου, σύντομα έπεσε σε ύφαλο και τώρα ακούει τους «συντρόφους» του να τον αποκαλούν Θάτσερ.

Γι’ αυτό ο Πρόεδρος Ολάντ δεν πρόκειται να βγάλει το κεφάλι από το νερό και στο τέλος θα «τσακιστεί» με περισσότερο κρότο από τον Σαρκοζί.

Γι’ αυτό ο Γιούνκερ, που προστάτευε τα χρήματα των ισχυρών και των αεριτζήδων της Ευρώπης στο θησαυροφυλάκιο του Μεγάλου Δουκάτου, τσαλακώθηκε για να ευθυγραμμιστεί πλήρως με το Βερολίνο. Και έρχεται η σειρά του Μάριο Ντράγκι, του μόνου αξιωματούχου που μπορούσε να κάνει την ανατροπή. Ηδη προχώρησε στην πρώτη γερμανική κωλοτούμπα, δηλώνοντας ότι το χρέος της Ελλάδας θα πληρωθεί στο ακέραιο.

Το άρθρο του Γ. Πολίτη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Real News” την Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014