Στάχτη και μπούρμπερη

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ εθνικό μας παραμύθι είναι ότι η Ελλάδα απέφυγε τη συμφορά της Κύπρου με το κούρεμα των καταθέσεων. Η πραγματικότητα είναι ότι η ζημιά που έχει υποστεί η χώρα είναι πολλαπλάσια και μη αναστρέψιμη για παρά πολλά χρόνια.

Εξηγούμαι: Η βασική περιουσία των Ελλήνων είναι η ακίνητη περιουσία. Ο κουμπαράς για ώρα ανάγκης ήταν ένα σπίτι και ένα κτήμα. Μέχρι και το 2010 οι άνθρωποι αγόραζαν διαμερίσματα για να ασφαλίσουν τα χρήματά τους. Ενα για την κόρη, ένα για τον γιο, ένα εξοχικό για όλη την οικογένεια και πάει λέγοντας. Πέντε χρόνια μετά έγιναν όλα στάχτη και μπούρμπερη.

Δύο τρισεκατομμύρια (!!!) είναι οι απώλειες από τις αξίες των ακινήτων, λένε οι ειδικοί της κτηματαγοράς. Όσο είναι χρέος της Ιταλίας δηλαδή. Ασύλληπτο ποσό.

Καμία χώρα από εκείνες που ήρθαν κοντά στο κατώφλι της χρεοκοπίας δεν είχε τόσο αιματηρό κόστος στην κρίση. Μόνο εδώ χάθηκε και χάνεται κάθε ώρα ιδρώτας και αίμα πολλών δεκαετιών. Σήμερα, βρίσκεις με 10.000 ευρώ σπίτι στην Κυψέλη, με 40.000 στο Παγκράτι και με 70.000 στο Χαλάνδρι.

Και η στημένη για τις κάμερες κοκορομαχία ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. συνεχίζεται με όρους της δεκαετίας του ΄80. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. «Αποφύγαμε την καταστροφή», λέει ο πρωθυπουργός, αντιγράφοντας πλέον πλήρως τον Αντώνη Σαμαρά του 2013. Αλλά η καταστροφή που ξορκίζουν όλοι είναι εδώ. Και την πληρώνουν οι φτωχοί άνθρωποι που εξαθλιώνονται.

Το άρθρο του Γ. Πολίτη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Real News» την Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015.