O γραμματέας της N.Δ. δηλώνει ότι η σχέση με τους πολίτες δεν έχει κλονιστεί

Την εκτίμηση ότι τα όσα είπε ο κ. Γ. Παλαιοκρασσάς δεν τραυμάτισαν την κυβέρνηση και δεν ακύρωσαν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για πάταξη της διαπλοκής εκφράζει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της N.Δ.

Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης θεωρεί ότι το μείζον θέμα των ημερών είναι ο δεύτερος κύκλος των μεταρρυθμίσεων στις ΔΕΚΟ, τις οποίες θεωρεί αναγκαίες, ενώ υποστηρίζει – παρά τις αντίθετες απόψεις της ΔΑΚΕ – ότι η σχέση εμπιστοσύνης των μισθωτών, των συνταξιούχων και των αγροτών με την κυβέρνηση δεν έχει κλονισθεί. Εκφράζει μάλιστα την αισιοδοξία του ότι το κόμμα της N.Δ. θα είναι ο νικητής και στις προσεχείς εκλογές.
Ο κ. Παλαιοκρασσάς κατηγόρησε ευθέως τον Πρωθυπουργό ότι συμβιβάστηκε με τη διαπλοκή. Αυτό όταν ακούγεται από το στόμα ενός στελέχους, όπως ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ, δεν ακυρώνει τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες σας εναντίον των λεγόμενων «νταβατζήδων»;

H πολιτική για διαφάνεια παντού και μηδενική ανοχή στη διαφθορά είναι εκπεφρασμένη πολιτική βούληση και δεν ακυρώνεται.

H υπόθεση Παλαιοκρασσά πάντως έχει τραυματίσει την κυβέρνηση, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι θα ξιφουλκήσει εναντίον πολιτικών στελεχών.

Δεν συμφωνώ μαζί σας. H πάγια θέση του Πρωθυπουργού είναι ότι όποιος έχει στοιχεία πηγαίνει στον εισαγγελέα. Το σημαντικό για μας είναι ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια περίοδο επίλυσης σημαντικότατων προβλημάτων, όπως τα έχουμε αξιολογήσει και ιεραρχήσει, και αυτό που προέχει είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του κυβερνητικού έργου.

O ανασχηματισμός

Είναι αληθές ότι ο ανασχηματισμός αναβλήθηκε επ’ αόριστον; Κάποιοι, μάλιστα, τον τοποθετούν μετά τις δημοτικές. Γιατί τόση αναβλητικότητα;

Για να αναβληθεί κάτι πρέπει να ανακοινωθεί. Και όπως καλά γνωρίζετε, ουδέποτε έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο. Έχω κατ’ επανάληψη απαντήσει ότι μόνον ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πότε και αν θα προχωρήσει σε αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος και οι αποφάσεις του είναι σεβαστές από όλους.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός επιδεικνύει ατολμία στο θέμα αυτό διότι έχει δυσκολία να αλλάξει τους βασικούς υπουργούς του. Για παράδειγμα λένε ότι οι κ.κ. Αλογοσκούφης, Σουφλιάς, Σιούφας, Παυλόπουλος και Ρουσόπουλος είναι αμετακίνητοι. Ισχύει αυτό;

Και βέβαια όχι. Διότι δεν υπάρχει κανείς που να μην αναγνωρίζει το συνταγματικό δικαίωμα του Πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. H χρονική στιγμή λοιπόν και το εύρος του ανασχηματισμού είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση.

H πολλή συζήτηση όμως γύρω από τον ανασχηματισμό αυτή την περίοδο φαίνεται να ακυρώνει αυτό το βασικό όπλο του Πρωθυπουργού για αλλαγή της εικόνας της κυβέρνησης. Σχεδιάζει ο κ. Καραμανλής ενδεχομένως να κάνει κάτι άλλο; Και τι μπορεί να είναι αυτό;

Δεν συμμερίζομαι την εκτίμησή σας, διότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τον ανασχηματισμό αλλά για το κυβερνητικό έργο. Ο στόχος λοιπόν στον οποίο συγκλίνουμε όλοι είναι η βελτίωση της παραγωγής και της ποσότητας του κυβερνητικού έργου, αλλά και η όσο το δυνατόν καλύτερη προβολή του. H κυβέρνηση έχει ήδη περάσει στο δεύτερο στάδιο των μεταρρυθμίσεων με επιτάχυνση του νομοθετικού έργου και αποκλειστικό γνώμονα την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής όλων των Ελλήνων. Το κυβερνητικό πρόγραμμα έχει ορίζοντα τετραετίας, οπότε θα κριθούμε συνολικά για τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης και πιστεύουμε ότι θα ξανακερδίσουμε.

Όποτε και όταν πάντως γίνει αυτός ο ανασχηματισμός, η προεκλογική σας δέσμευση για μικρό και ευέλικτο σχήμα θα ισχύσει και αν ναι ποια υπουργεία πρόκειται να καταργηθούν;

Όπως καλά γνωρίζετε έχω καταθέσει την άποψη υπέρ ενός ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος. Ωστόσο, όπως προείπα, το θέμα αυτό ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού.

Όσο καθυστερείτε πάντως η κατάσταση επιδεινώνεται και το βλέπετε από τις δημοσκοπήσεις ότι η ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ κλείνει.

Θα επαναλάβω ότι οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμα εργαλεία που καταγράφουν σε μια συγκεκριμένη στιγμή τις τάσεις της κοινής γνώμης. Μελετάμε τα αποτελέσματά τους, χωρίς όμως να καθοδηγούν την πολιτική μας. Επιπλέον θα ήθελα να παρατηρήσω ότι αν και διεξήχθησαν σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δεν διέρχεται την καλύτερή της φάση, δείχνουν τη N.Δ. να προηγείται. Και είναι μοναδικό φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη, κυβέρνηση που κάνει μεταρρυθμίσεις να συγκεντρώνει αυτό το υψηλό ποσοστό. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εισπράττει την ελάχιστη και δικαιολογημένη φθορά της κυβέρνησης.
Συντονιστής του κυβερνητικού έργου ο Πρωθυπουργός

H ΣΥΖΗΤΗΣΗ για συντονιστή της κυβέρνησης δεν έχει βάση υποστηρίζει ο κ. Μεϊμαράκης.
Πείτε μου με ειλικρίνεια, ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το μείζον πρόβλημα της κυβέρνησης. H έλλειψη συντονιστή όπως κάποιοι λένε; H αδυναμία ορισμένων υπουργών; Ή η οικονομική σας πολιτική;

Όπως γνωρίζετε για κάθε θέμα υπάρχουν συναρμοδιότητες και είναι φυσικό, ατύπως, αυτός που έχει την κυρίαρχη αρμοδιότητα να αναλαμβάνει και τις πρωτοβουλίες συνάντησης και διαλόγου με τους συναρμόδιους. Επειδή όμως κάθε μέρα παρατηρούνται πολλά απρόοπτα πρέπει όλοι να είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα για να μπορούμε να τα διαχειριστούμε, με πρωτοβουλία κυρίως του υπουργού Επικρατείας. Και έχω την αίσθηση ότι ατύπως αυτό γίνεται και μάλιστα σε πολλά ζητήματα με εξαιρετική επιτυχία. Και γενικός συντονιστής του κυβερνητικού έργου είναι, εκ του Συντάγματος, αλλά και επί της ουσίας, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Κατά συνέπεια κάθε συζήτηση για το θέμα δεν έχει βάση.
ΟΙ ΔΕΚΟ Να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση στις ΔΕΚΟ, οι οποίες πρέπει να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια χωρίς να χάνουν όμως τον κοινωνικό τους χαρακτήρα.

Οι ρυθμίσεις που προωθείτε στις ΔΕΚΟ προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις – ακόμη και της ΔΑΚΕ – και πάντως δεν βοηθούν στην αποκατάσταση των σχέσεών σας με τα λαϊκά στρώματα.

Το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ αποτελεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση και σημαντική τομή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Κατ’ αρχήν πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι όπως είναι η κατάσταση σήμερα στις ΔΕΚΟ δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι ΔΕΚΟ θα πρέπει να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χωρίς όμως να χάνουν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα. Πρέπει λοιπόν όλοι να γνωρίζουμε πόσο κοστίζει κάθε συγκεκριμένη κοινωνική παροχή, ώστε να ξέρουμε το πραγματικό έλλειμμα και όχι πίσω από την παροχή κοινωνικής υπηρεσίας να κρύβεται σπατάλη, κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια.

Θα σας ανησυχεί ωστόσο – και αυτό το βλέπετε από την επαφή που έχετε με τους πολίτες – ότι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένα με την κυβέρνηση μεγάλα στρώματα του πληθυσμού, όπως οι αγρότες, οι οποίοι βοήθησαν καθοριστικά στη νίκη σας στις εκλογές.

Δεν ασπάζομαι το συμπέρασμά σας. Αντιθέτως οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσον μια μεγάλης προσπάθειας και τα οφέλη από τις ενέργειες που γίνονται σε μεγάλα και σημαντικά θέματα θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα. Οι αγρότες γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα προβλήματά τους βρίσκονται πάντα μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και η προώθησή τους αποτελεί μόνιμο στόχο για μας. H κυβέρνηση της N.Δ. έχει φιλικό αγροτικό πρόγραμμα και προσεγγίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τους αγρότες. Διαπραγματευτήκαμε με επιτυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις νέες αυξημένες ποσότητες παραγωγής και μαζί με τους αγρότες προχωρήσαμε στη διαμόρφωση μιας νέας αγροτικής πολιτικής που στοχεύει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του αγροτικού κόσμου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “