Eίναι συνέταιροι με τη διαπλοκή

«Συνεταιρική» χαρακτηρίζει τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. X. Παπουτσής και διευκρινίζει ότι υπάρχει «ισχυρή σχέση αλληλεπίδρασης οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων».

Ειδικότερα για την κρίση στη ΔΕΗ ο κ. X. Παπουτσής – ο οποίος έχει χρηματίσει επίτροπος για θέματα ενέργειας – λέει ότι «ο κ. Παλαιοκρασσάς επελέγη από τον κ. K. Καραμανλή για να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Το σχέδιο όμως αποκαλύφθηκε και κατέρρευσε». Και καταλήγει ότι η κυβέρνηση, είτε με σχέδιο είτε από ανικανότητα, λειτουργεί εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Υπάρχει διαπλοκή στη ΔΕΗ;

Εμπλοκή της Νέας Δημοκρατίας σίγουρα υπάρχει. Κι έτσι αποκαλύπτεται η ενδοπαραταξιακή σύγκρουση συμφερόντων, που προσδοκούν την ικανοποίησή τους από τη νέα διακυβέρνηση. Είναι μύθος ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Για τη διευκόλυνση των ημετέρων ενδιαφέρεται…

Ο κ. Παλαιοκρασσάς κατηγόρησε πάντως και τις διοικήσεις επί ΠΑΣΟΚ ότι έδιναν το μεγαλύτερο μέρος των έργων της επιχείρησης σε συγκεκριμένο επιχειρηματία.

Χωρίς να πείθει ούτε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που τοποθέτησε η Νέα Δημοκρατία. Μέχρι και στο Δικαστήριο φθάσανε ως μάρτυρες για να απορρίψουν τους ισχυρισμούς του…

Ας είναι ειλικρινείς στη Νέα Δημοκρατία. Είναι προφανές ότι το αρχικό σχέδιο δεν τους βγήκε. Ο κ. Παλαιοκρασσάς δεν είναι τυχαίος άνθρωπος. Προφανώς, ήταν επιλογή υψηλής εμπιστοσύνης του κ. Καραμανλή και επελέγη για να υλοποιήσει συγκεκριμένο σχέδιο στη ΔΕΗ. Απλά το σχέδιο αποκαλύφθηκε και κατέρρευσε.

Οι ευθύνες είναι πολιτικές και ανήκουν στον Πρωθυπουργό. Γιατί επιτρέπει απαράδεκτες καταστάσεις, που δίνουν την εντύπωση ότι η διακυβέρνηση της χώρας είναι «συνεταιρική». Και όταν λέω «συνεταιρική», αναφέρομαι στην ισχυρή σχέση αλληλεπίδρασης οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, μια σχέση που αναδεικνύεται εκεί που απουσιάζει το κυβερνητικό σχέδιο, η πολιτική βούληση και η αποφασιστικότητα. Ανεξάρτητα από προσωπικές προθέσεις και τον βαθμό εντιμότητας των προσώπων…

Συμφωνείτε με όσους λένε ότι τους τελευταίους 20 μήνες φρέναραν οι επενδύσεις στη ΔΕΗ με αποτέλεσμα η επιχείρηση να υποστεί τεράστια ζημία;

Δεν είναι μόνο θέμα πορείας επενδύσεων. Είναι ασυνεννοησία, φατριασμός, ανυπαρξία οράματος. Οι πολιτικές ευθύνες είναι προφανείς. Το αποτέλεσμα είναι η απαξίωση του εξοπλισμού της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, η επερχόμενη αναγκαστική αύξηση των τιμολογίων μέχρι το καλοκαίρι του 2006, για να καλυφθούν τα ελλείμματα της σημερινής διαχείρισης, η αποχώρηση με ζημίες των θεσμικών επενδυτών της ΔΕΗ πριν από λίγους μήνες και η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας για την τιμή της μετοχής.
H ΔΕΗ χάνει διαρκώς πολύτιμο χρόνο. Παραμένει εγκλωβισμένη στον ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο, χωρίς αξιόπιστο μακροχρόνιο ενεργειακό προγραμματισμό, με ισχυρές αντιστάσεις και αγκυλώσεις όσον αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Και επιπλέον η εταιρεία ετεροπροσδιορίζεται από μια ισχυρή τάση των ιδιωτικών συμφερόντων να επιβάλουν τη σύγχρονη οργάνωση της ενεργειακής αγοράς με κρυφομονοπωλιακές δομές στα όρια της ευρωπαϊκής νομιμότητας.

Από την εμπειρία σας ως αρμοδίου επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια, η ΔΕΗ είναι σε θέση αυτήν την ώρα να ανταγωνιστεί με διαφανείς όρους στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας;

Απελευθέρωση της αγοράς δεν σημαίνει ασυδοσία. Ούτε διάλυση της ΔΕΗ και δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου. Σημαίνει ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και όποιες άλλες εταιρείες παραγωγής εμφανισθούν, θα πρέπει να λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού. Με στόχο χαμηλότερες τιμές και καλύτερες υπηρεσίες για τους καταναλωτές και το κοινωνικό σύνολο.

H ΔΕΗ σήμερα, αντί να είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να επιδιώκει την επιτάχυνση της απελευθέρωσης της αγοράς και τον υγιή ανταγωνισμό, να πρωτοστατεί στις νέες επενδύσεις, ως ένας εθνικός πρωταθλητής με βαρύνοντα ρόλο στα Βαλκάνια, είναι καθηλωμένη στη γωνία, εγκλωβισμένη στις εσωτερικές έριδες και τις συγκρούσεις των συμφερόντων.

Γιατί το κόμμα σας αντιδρά τόσο έντονα στις αλλαγές σε μια στιγμή που οι πολίτες, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, επιζητούν μεταρρυθμίσεις;

H γενικευμένη επίθεση ενάντια στην έννοια και την ουσία των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι η προετοιμασία για την οριστική κατάργηση του χαρακτήρα τους ως επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. H Ελλάδα έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, μεγάλες τομές, αποφασιστικές ρήξεις, μικρές και μεγάλες ανατροπές σε σχέση με τα κατεστημένα συμφέροντα. Όχι μεταρρύθμιση για τη μεταρρύθμιση, αλλά με περιεχόμενο και προσανατολισμό που επιδρούν προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση καμία μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να πετύχει χωρίς διάλογο, διαβούλευση, χωρίς τη συναίνεση και την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών, ιδιαίτερα των εργαζομένων.
ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ Εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι

Πολλά στελέχη του κόμματός σας λένε ότι δεν είστε έτοιμοι αυτήν την ώρα για μια νέα αναμέτρηση με τη Νέα Δημοκρατία.
Υπάρχει γενικευμένη ανασφάλεια και απαισιοδοξία στην κοινωνία. H N.Δ. έχει οδηγήσει τη χώρα σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο και πολύ γρήγορα θα βρεθούν σε πολιτικό αδιέξοδο…

Όποτε κι αν η Νέα Δημοκρατία επιλέξει τον χρόνο της εκλογικής αναμέτρησης, εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Όλη αυτή την περίοδο γίνεται μια υπεράνθρωπη αλλά πετυχημένη προσπάθεια σε όλη τη χώρα, μέσα από τη νέα συγκρότηση και λειτουργία του Κινήματος. Με ουσιαστική και υπεύθυνη αντιπολίτευση, με σύγχρονο προγραμματικό λόγο, με συνεχή επαφή με τους πολίτες, θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Να μετατρέψουμε τις προσδοκίες και τις αγωνίες τους σε ένα ρεύμα ελπίδας και νέας προοπτικής. Δεν αξίζει στους Έλληνες και ιδιαίτερα στις νεώτερες γενιές το παρόν και το μέλλον που τους επιφυλάσσει η Νέα Δημοκρατία.
ΓΙΑ THN ΑΝΑΝΕΩΣΗ Δεν θα μας συγχωρήσει ο λαός εάν μείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν
«Ο ΛΑΟΣ δεν θα μας συγχωρήσει εάν μείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν», δηλώνει ο κ. Χρ. Παπουτσής.

Τα όσα περί ανανέωσης είπε ο Γιώργος Παπανδρέου συναντούν μεγάλες αντιδράσεις. Εσείς τι λέτε;

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μέλλον εάν δεν αφομοιώσει τις νέες ιδέες, τις σύγχρονες αντιλήψεις στο αξιακό του πλαίσιο και στο πολιτικό του πρόγραμμα και εάν δεν επενδύει διαρκώς με αποφασιστικότητα και επιμονή στους νέους ανθρώπους. Σε καμία περίπτωση η ανανέωση δεν συγκρούεται με την αδήριτη ανάγκη της πανστρατιάς και της ολόπλευρης συσπείρωσης και της συμμετοχής όλων των στελεχών μας. Ο λαός δεν θα μας δικαιολογήσει εάν μείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν. H ανανέωση είναι μια επιλογή στρατηγικής σημασίας για το Κίνημα και τον Γιώργο Παπανδρέου.

H Νέα Δημοκρατία επιχειρεί με σχέδιο να απαξιώσει τη διαδικασία ανανέωσης στο ΠΑΣΟΚ. Επιχειρούν να σπείρουν την αμφιβολία για τις πραγματικές προθέσεις και τους στόχους του πολιτικού εγχειρήματος.

Ας μείνουμε λοιπόν σε αυτό που πράγματι είναι η ανανέωση. Μια βαθιά πολιτική και δημοκρατική διαδικασία σε ένα κόμμα που θέλει να είναι ανοικτό και σύγχρονο. Και, ταυτόχρονα, μια δέσμευση όλων μας προς τη νέα γενιά, τους νέους, άνδρες και γυναίκες, που έχει ανάγκη όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά η χώρα και το πολιτικό μας σύστημα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “