Πακιστανικός... πόλεμος στη N.Δ.

Με παιχνίδια… κατασκόπων μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος που προκάλεσαν στην κυβέρνηση οι μυστικές απαγωγές Πακιστανών – υπόθεση που έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις.

Για ποιον χτυπούν τα τύμπανα; Ο Γιώργος Βουλγαράκης σε μια επίδειξη των ικανοτήτων του στη χριστουγεννιάτικη γιορτή στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης…
Υπουργοί, βουλευτές και κομματικοί αξιωματούχοι σε ρόλο «αστυνόμου Σαΐνη» αναζητούν τον ένοχο των «διαρροών» – για απαγωγή και παράνομη κράτηση των Πακιστανών μεταναστών – αναπτύσσοντας και αναπαράγοντας σενάρια για εχθρούς τής χώρας που είχαν λόγους να ακυρώσουν τον ρόλο της ΕΥΠ και να θέσουν σε κίνδυνο την Ελλάδα καθιστώντας την στόχο τρομοκρατών.

Άλλοι βλέπουν πίσω από την υπόθεση αυτή εσωκομματικούς αντιπάλους του κ. Γ. Βουλγαράκη που είχαν λόγους να τον «κοντύνουν πολιτικά». Υπάρχει όμως και η τρίτη κατηγορία στελεχών της N.Δ., που στα σενάριά τους δεν συμμερίζονται όσους μιλούν για εμφύλιο πόλεμο στο κόμμα τους και επιχειρούν να εμπλέξουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία – όπως υποστηρίζουν – διατηρούν σχέσεις με την ΕΥΠ και ήθελαν να καταφέρουν πλήγμα στην κυβέρνηση για ένα θέμα που σχετίζεται με τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Το θέμα πάντως, όπως όλα δείχνουν, θα έχει συνέχεια τόσο δικαστική όσο και πολιτική καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι υπάρχει μείζον θέμα καταπάτησης δημοκρατικών ελευθεριών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. N. Αθανασάκης δήλωσε ότι «είναι προφανές ότι υπάρχει θέμα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαιωμάτων πολιτών εφόσον έχουν βάση τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σήμερα. Υπάρχει θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου, υπάρχει θέμα δημοκρατίας».
Ηχηρή σιωπή από το Μαξίμου
H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, παρ’ ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμη μεγάλη κρίση, απαντά με σιωπή σε όλα όσα γράφονται και λέγονται τα τελευταία 24ωρα. Από την περασμένη Παρασκευή, που οι εφημερίδες «Πρώτο Θέμα» και «Έθνος της Κυριακής» επανέφεραν το θέμα στο κέντρο της επικαιρότητας, δεν υπήρξε καμία επίσημη κυβερνητική αντίδραση. Στο παρασκήνιο ωστόσο δίνεται μάχη διαρροών από αρμόδια και αναρμόδια κυβερνητικά στελέχη, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί στο μέτρο του δυνατού η πολιτική ζημια από το φιάσκο των χειρισμών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και συνολικά της κυβέρνησης στην υπόθεση των «μυστικών απαγωγών».
ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΕΙΡΩΝΕΙΕΣ… Και στη μέση ο Βουλγαράκης και ο ανασχηματισμός
ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ των διαρροών για τη δημιουργία κλίματος, οι κύκλοι που επιθυμούν να στηρίξουν τον κ. Γ. Βουλγαράκη συνεχίζουν να διαψεύδουν την ύπαρξη του περιστατικού, μιλώντας για χαλκευμένες ειδήσεις από «φιλόδοξους δημοσιογράφους», «δικηγόρους που είναι πανταχού παρόντες» και «Πακιστανούς με ύποπτες διασυνδέσεις που επιθυμούν να έχουν την κηδεμονία των συμπατριωτών τους που ζουν στη χώρα μας». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ακόμη ότι όσοι διακινούν τέτοιου είδους πληροφορίες – οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, «δεν θα αποδειχθούν ποτέ» – στην ουσία ακυρώνουν τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών της χώρας μας και εμποδίζουν τη δυνατότητά τους να αναπτύξουν δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή.

Το θέμα ωστόσο πήρε και εσωκομματική διάσταση, όπως συμβαίνει πάντα στην N.Δ. όταν κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα. Κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Δημόσιας Τάξης μιλούν – χωρίς να πουν ονόματα – για στελέχη της N.Δ. που αξιοποιούν αυτό το γεγονός εν όψει ανασχηματισμού για να «τσαλακώσουν» την εικόνα του κ. Γ. Βουλγαράκη.

Αρκετοί βουλευτές της N.Δ., πάντως, σχολιάζοντας ανεπίσημα τα περί «εσωκομματικών εχθρών του υπουργού», που εκπορεύονται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σημειώνουν ότι ο κ. Γ. Βουλγαράκης έχει κάθε λόγο αυτή την ώρα να αναδεικνύει την όποια εσωκομματική πτυχή του θέματος και να «φορτώνει» αυτά που συμβαίνουν σε δήθεν εσωκομματικούς αντιπάλους του, για να μην παραδεχθεί ότι αυτή την υπόθεση την χειρίστηκε από την πρώτη στιγμή εντελώς λάθος. «Είτε είναι αληθές το περιστατικό είτε δεν είναι, ο χειρισμός δεν ήταν σωστός με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα και στην ελληνική κοινή γνώμη αλλά και στο εξωτερικό καθώς το θέμα έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις», τονίζουν στελέχη της N.Δ. και προσθέτουν: «Όπως έχουν έρθει τα πράγματα, το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να αποδειχθεί ότι το περιστατικό είναι αληθινό και ο υπουργός δεν είχε ιδέα…».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “