Δεν ακουμπάνε τον Xριστόδουλο

H συζήτηση ή μη για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους προδιαγράφεται ως το σημείο σύγκρουσης N.Δ. και ΠΑΣΟΚ στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Την ίδια ώρα καταπατητές και οικοπεδοφάγοι πανηγυρίζουν… προκαταβολικά, αναμένοντας τον αποχαρακτηρισμό εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων.

Ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έχουν καταλήξει στο ότι ο διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους δεν είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει αυτή την αναθεώρηση καθώς εκτιμούν ότι δεν υπάρχει συναίνεση της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών, επομένως οι συνθήκες δεν είναι ώριμες. H πραγματικότητα είναι – και αυτό το ομολογούν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους – ότι η N.Δ. δεν αντέχει την σύγκρουση με την Εκκλησία, που υπήρξε από τους βασικούς πυλώνες για την άνοδό της εξουσία. «Το πάθημα Σημίτη με τις ταυτότητες έχει γίνει μάθημα ακόμη και σε αρκετούς στο ΠΑΣΟΚ, πόσο μάλλον σ’ εμάς. H Εκκλησία είναι βέβαιο ότι θα δώσει τη μάχη μέχρις εσχάτων για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό πέραν όλων των άλλων θα έχει ως αποτέλεσμα μέσα στο κλίμα που θα δημιουργηθεί να ακυρωθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προωθούμε με τις αλλαγές άλλων διατάξεων», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη. Επίσης η κυβερνητική πλειοψηφία δεν σκοπεύει να ανοίξει το θέμα του τρόπου εκλογής αλλά και των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.
H πρώτη σχετική σύσκεψη έγινε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο και τον γενικό γραμματέα του Υπουργού Συμβουλίου Αργύρη Καρρά – οι δύο τελευταίοι θα έχουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία της αναθεώρησης – όπου ελήφθησαν οι αρχικές αποφάσεις για τα θέματα που είναι αποφασισμένη σε κάθε περίπτωση να ανοίξει η κυβερνητική πλειοψηφία σ’ αυτή την αναθεώρηση, καθώς και εκείνα που είναι επίσης αποφασισμένη να αφήσει ως έχουν.

Μη κρατικά Πανεπιστήμια

Τα θέματα που ανοίγουν είναι τέσσερα, με πρώτο την ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, για το οποίο όλοι στη N.Δ. πιστεύουν ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και η κοινωνία στη μεγάλη της πλειονότητα το περιμένει.

Επίσης η κυβέρνηση κατ’ αρχήν εμφανίζεται αποφασισμένη να φέρει ρύθμιση για τις διακατεχόμενες δασικές εκτάσεις – θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και που είχε απασχολήσει αρκετά την προηγούμενη αναθεώρηση. Οικολογικές οργανώσεις εκφράζουν εκ των προτέρων σοβαρές επιφυλάξεις και λένε ότι η πλειοψηφία πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική καθώς οι καταπατητές τρίβουν ήδη τα χέρια περιμένοντας τον πολυπόθητο αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων. Από τη N.Δ. υποστηρίζουν πάντως ότι η πρότασή τους θα είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς «θα λύνει εκκρεμότητες δεκαετιών και παράλληλα θα προστατεύει το περιβάλλον».

Το ασυμβίβαστο

Το τρίτο θέμα είναι η κατάργηση του περίφημου ασυμβιβάστου των βουλευτών. Στη N.Δ. έχουν πειστεί όλοι ότι το ασυμβίβαστο που πέρασε – και με τη δική τους ψήφο – στην προηγούμενη αναθεώρηση ήταν λάθος, ωστόσο, όπως εξηγούν, δεν θα ήταν σωστό να επιστρέψουμε στην παλιά κατάσταση. Θα καταργηθεί λοιπόν το ασυμβίβαστο αλλά, όπως σημειώνουν, θα προβλεφθούν δεσμεύσεις. Για παράδειγμα οι δικηγόροι δεν θα μπορούν να χειρίζονται υποθέσεις που στρέφονται εναντίον του Δημοσίου, οι μηχανικοί δεν θα μπορούν να κάνουν μελέτες για δημόσια έργα και οι γιατροί θα ασκούν το επάγγελμά τους τόσο όσο απαιτείται για να μη χάνουν την επαφή με την επιστήμη τους.

Το πολιτικό χρήμα

Το τέταρτο θέμα που ανοίγει είναι το λεγόμενο πολιτικό χρήμα. H πλειοψηφία πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν αυστηρές διατάξεις για τα οικονομικά των πολιτικών αλλά και για τα οικονομικά των κομμάτων, διότι μόνο έτσι, όπως εκτιμούν, θα εξυγιανθεί ο δημόσιος βίος και θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος πολιτικών με οικονομικούς παράγοντες. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει εάν θα προτείνει το κόμμα του την αναθεώρηση της διάταξης για τον βασικό μέτοχο καθώς οι εισηγήσεις που δέχεται είναι αντιφατικές. Οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα κατατεθούν το αργότερο μέχρι τις 7 Απριλίου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “