«Δεν ξέρει να διαλέγει στελέχη»

Στη μεγάλη αδυναμία του Πρωθυπουργού να επιλέξει κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες αποδίδει η Άννα Διαμαντοπούλου τις 36 μέχρι σήμερα αποπομπές, απομακρύνσεις και παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών και αξιωματούχων.

Τονίζει επίσης ότι η N.Δ. έχει βάλει πια πολύ χαμηλά τον πήχυ ώστε το ήθος όσων διαχειρίζονται εξουσία να μη θεωρείται πλέον προϋπόθεση αλλά προτέρημα. Αναφερόμενη στον θόρυβο που έχει προκληθεί με την ερώτηση των έξι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη Χριστίνα Χαρατσάρη-Βαληνάκη λέει ότι η κυβέρνηση τηρεί ένοχη σιωπή και ποινικοποιεί τις ερωτήσεις που είναι δικαίωμα και υποχρέωση των εκπροσώπων του λαού.
Κυρία Διαμαντοπούλου, τα όσα είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης αποκάλυψαν το πολύ κακό κλίμα που υπάρχει μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και της N.Δ. με τη Δικαιοσύνη. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση στη σύγκρουση δικαστικών λειτουργών με πολιτικά στελέχη;

H 36η αποπομπή – μία κάθε 15 μέρες – αποδεικνύει τουλάχιστον αδυναμία του Πρωθυπουργού στην επιλογή προσώπων, όταν πάνω από δέκα ήταν της αποκλειστικής του αρμοδιότητας. Από την άλλη η δήλωση Μαρκογιαννάκη «είμαι περήφανος γιατί δεν ακούστηκε λέξη ενώ διαχειρίστηκα σημαντικά οικονομικά» καταδεικνύει πού έχει βάλει τον πήχυ η κυβέρνηση. Για τη N.Δ. το ήθος δεν θεωρείται πλέον προϋπόθεση αλλά προτέρημα, που άλλοι έχουν και άλλοι όχι. Όταν λοιπόν λείπουν η σύνεση που αφορά τον σεβασμό των θεσμών και η γενναιότητα που αφορά τους στόχους, η δυσλειτουργία των θεσμών έρχεται ως φυσική συνέπεια.

Συμφωνείτε με το περιεχόμενο της ερώτησης των έξι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη Χριστίνα Χαρατσάρη-Βαληνάκη;

H κυβέρνηση από την ακατάσχετη ηθικοπλαστική ρητορική περνά στην ένοχη σιωπή. Δεν ανέχεται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και ποινικοποιεί τις ερωτήσεις αντί να δώσει πειστικές απαντήσεις. Οι βουλευτές έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να φέρνουν στη Βουλή θέματα που προκαλούν ερωτήματα, ανησυχία και αγανάκτηση της κοινής γνώμης.

Δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές επιμένουν πάντως ότι η κυβέρνηση το 2006 θα κριθεί κυρίως από την κατάσταση της οικονομίας και ειδικότερα λένε ότι ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών θα καθορίσει τις εξελίξεις.

H κυβέρνηση, όσον αφορά το εκλογικό σώμα, δεν θα κριθεί από τα μακροοικονομικά μεγέθη και την εκτέλεση του προϋπολογισμού του κράτους το 2006. Κρίνεται όμως καθημερινά από την εκτέλεση του οικονομικού προϋπολογισμού της κάθε μικρής επιχείρησης, του κάθε νοικοκυριού. H κατάσταση στην αγορά με το ρεκόρ των ακάλυπτων επιταγών, η μείωση της καταναλωτικής δύναμης, η δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, η αδυναμία εκπλήρωσης υποσχέσεων με ονοματεπώνυμο συσσωρεύονται και δημιουργούν ένα ίζημα απελπισίας και απόρριψης, επικίνδυνο για την κυβέρνηση αλλά κυρίως για την εθνική αυτοπεποίθηση και προοπτική της χώρας μας.

Εκτιμάτε ότι με αυτά τα δεδομένα θα οδηγηθούν σε σύγκρουση οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΣΕΒ και εργαζομένων;

Οι άνεργοι αυξάνονται, οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο στόχαστρο και ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, ενώ ο παγκόσμιος ανταγωνισμός δημιουργεί προβλήματα στο σύνολο της παραγωγικής βάσης. H έλλειψη πολιτικής αντιμετώπισης προβλημάτων σε περιοχές και κλάδους που είναι σε κρίση διευκολύνουν ή και ωθούν την εργοδοσία σε ακραίες προτάσεις που ουσιαστικά θέτουν τον εργαζόμενο στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Όπου υπάρχει κρίση – π.χ. Φλώρινα ή κλωστοϋφαντουργία – θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο όπου όλοι θα συνεισφέρουν αλλά και όλοι θα προσμένουν οφέλη. H κυβέρνηση έχει «επικηρύξει» την εργασία και τους εργαζομένους και δεν προσφέρει υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον στις επιχειρήσεις. Οι εξαιρέσεις υψηλής κερδοφορίας των ολίγων μεγάλων επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.
Για τον επόμενο χρόνο ωστόσο η κυβέρνηση προβλέπει καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση και αύξηση της απορρόφησης του Γ’ ΚΠΣ.

H απορρόφηση των Κοινοτικών Πλαισίων πάντα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, όσο πλησιάζουμε στην ολοκλήρωσή τους. Ο πήχυς της τελικής απορρόφησης έχει ήδη τεθεί από το ΠΑΣΟΚ με το B’ ΚΠΣ. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε για το Γ’ ΚΠΣ, που ήδη έχει καταγράψει απώλειες, με την αναστολή δημοπράτησης έργων το 2004 – 2005, με τις περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που δεν εξασφαλίζει την αναγκαία εθνική συμμετοχή. Στα πολύ πάνω από 500 εκατ. ευρώ που χάθηκαν το 2004, έρχονται να προστεθούν απώλειες 300 και πλέον εκατ. ευρώ, κατά την εκτίμηση μου, το 2005.

H αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είναι επίσης ένα όπλο για την κυβέρνηση καθώς από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι θα επιδιωχθεί συναίνεση με το ΠΑΣΟΚ στις όποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις;

H αναθεώρησή του δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο ευκαιριακών αναγκών, ούτε προϊόν εσπευσμένων ρυθμίσεων. Απαιτεί ανοικτούς ορίζοντες, μεγάλες προοδευτικές ιδέες, βαθιά γνώση και διορατικότητα. Τίποτα από αυτά δεν χαρακτηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και τις μέχρι σήμερα προτάσεις της. Έτσι, πιθανή συναίνεση στο επιμέρους, στο μικρό ή στο υποχρεωτικό δεν σημαίνει πολιτικά κάτι για τον λαό μας.
Ανανέωση σε ιδέες, ανθρώπους και μορφές οργάνωσης

Φαίνεται πάντως ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επιμένει στα όσα έχει πει περί ανανέωσης. H εκτίμησή σας είναι ότι η ανανέωση πρέπει να γίνει από τα κομματικά όργανα ή από τους ψηφοφόρους στην κάλπη;
H ανανέωση σε όλους τους κοινωνικούς, πολιτικούς, ακόμη και οικονομικούς οργανισμούς αποτελεί αδήριτη ανάγκη, όχι επιτυχίας αλλά βιωσιμότητας. Στην πολιτική τόσο η εκλογή όσο και η επιλογή, ορισμένες φορές ακόμα και η επιβολή, είναι μέσα στελεχικής ανανέωσης. Βεβαίως, όπως έχει πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι μία συνιστώσα της πολιτικής ανανέωσης. Συνολικά η ανανέωση αφορά ιδέες, ανθρώπους και μορφές οργάνωσης.
Οι δημοτικές θα στείλουν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση
TA ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ των δημοτικών εκλογών θα στείλουν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, λέει η Άννα Διαμαντοπούλου.

Πάντως, παρά τα όσα λέτε στο κόμμα σας περί ψαλίδας που κλείνει στην πρόθεση ψήφου, η εικόνα του Πρωθυπουργού εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή έναντι εκείνης του κ. Παπανδρέου, επομένως εξακολουθεί να έχει για πολλούς την πρωτοκαθεδρία στην πολιτική και στην πρωτοβουλία των κινήσεων.

H τελική πρόθεση κρίνεται μόνο στις εκλογές, οι οποίες ανατρέπουν πολλές φορές την εικόνα. Ο Πρωθυπουργός, σ’ ένα κατεξοχήν πρωθυπουργικό σύστημα, έχει ισχυρή εικόνα και μεγάλες δυνατότητες πρωτοβουλιών. Θα ήταν ευτύχημα τα παραπάνω να είχαν αντίκρυσμα στη διεθνή παρουσία και ισχύ της χώρας και, φυσικά, στην ευημερία των πολιτών.

H μάχη των δημοτικών εκλογών θα είναι για σας μια σκληρή πολιτική μάχη, από την οποία θα εξαγάγετε σαφή πολιτικά συμπεράσματα για την πορεία σας τα τελευταία δύο χρόνια;

Όπως κάθε πολιτική αναμέτρηση, θα δώσει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει συντεταγμένα τη μάχη για ουσιαστική αποκέντρωση και τοπική ανάπτυξη, υποστηρίζοντας στελέχη και προσωπικότητες που μπορούν να προωθήσουν την αντίληψη του ΠΑΣΟΚ για τον θεσμό και τη χώρα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “