Yπουργοί και βουλευτές σε κατάσταση νευρικής κρίσης

Πάλι προσέκρουσε σε σκόπελο ο ανασχηματισμός. Ο Πρωθυπουργός δείχνει αναποφάσιστος να προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνησή του και εμφανίζεται με την αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι.

Υπουργοί και βουλευτές του κόμματός του, που βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης, υποστηρίζουν ότι στο Μαξίμου φοβούνται τα μέτωπα που θα ανοίξουν αμέσως με την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης και προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο μήπως εν τω μεταξύ βρουν λύση στα δύσκολα σταυρόλεξα που προκύπτουν πάντα από τις όποιες αλλαγές.

MONO που οι καθυστερήσεις όχι μόνο δεν λύνουν προβλήματα, αλλά αντιθέτως τα πολλαπλασιάζουν καθώς όλα αυτά τα μπρος – πίσω των τελευταίων εβδομάδων έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση σε παράλυση. Κανείς υπουργός, ακόμη κι εκείνοι που εμφανίζονται αμετακίνητοι, δεν λαμβάνει πλέον αποφάσεις, ενώ όλοι ζουν με την αγωνία πότε θα χτυπήσει το πορτοκαλί τηλέφωνο για να μάθουν αν μένουν ή φεύγουν.

THN ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου κάνει σαφές ότι με τη νέα του θέση δεν πρόκειται να παραμελήσει την ιδιότητά του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Θα πάμε και μέσα και έξω καλά, διαμηνύει ο κ. Παπανδρέου.

TO ΜΕΓΑΛΟ θέμα της ημέρας, ωστόσο, είναι άλλο. H κυβέρνηση αποκαλύπτει τώρα τα πραγματικά της σχέδια για τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, τα οποία μήνες τώρα έκρυβε μέσα στις γενικές αναφορές των κυβερνητικών στελεχών για τις περίφημες μεταρρυθμίσεις. Τώρα το οικονομικό επιτελείο θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο κατεδάφισης όλων των κεκτημένων τών περίφημων δήθεν «ρετιρέ» στα ωράρια, στους μισθούς και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. H κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τον ΣΕΒ και τις τράπεζες, ακυρώνει μάλιστα στην πράξη ένα από τα ισχυρότερα συνδικάτα της χώρας, την ΟΤΟΕ, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους κάθε τράπεζας να διαπραγματεύονται απευθείας με την εργοδοσία της.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ του Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό στάθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Κομισιόν, αλλά και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Επιβεβαίωσε έτσι και τους ισχυρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν, που είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο αμέσως μετά την εκδήλωση της τουρκικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, ότι η Μόσχα είναι θετικά διακείμενη. Ο κ. Πούτιν, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ITAP ΤΑΣΣ, ανέφερε ότι «η πολιτική μας στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει. Θα ήταν πολύ καλό οι δύο πλευρές να προβούν σε έναν συμβιβασμό που θα ενέχει οφέλη για όλους».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “