Eρωτηματικά για τα πρόσωπα της λίστας

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η λίστα των υποκλοπών που έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα. Κανείς μέχρι στιγμής από την αντιπολίτευση αλλά και από τα περισσότερα στελέχη της N.Δ. δεν έχει πεισθεί ότι το κύκλωμα των υποκλοπών είχε στήσει έναν τέτοιο μηχανισμό για να παρακολουθεί μόνο αυτά τα πρόσωπα.

Από τη λίστα απουσιάζουν – όπως λένει – κορυφαίοι υπουργοί, στελέχη της αντιπολίτευσης, διοικητές του Δημοσίου, γνωστοί επιχειρηματίες αλλά και δημοσιογράφοι που έρχονται σε επαφή καθημερινά με πηγές και διακινούν πληροφορίες στη διαδικασία της διασταύρωσής τους. Στελέχη της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι η λίστα είναι ελλιπής και εκφράζουν έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσον η κυβέρνηση σκοπίμως παραπλανεί την κοινή γνώμη.

Αλλά και τα τηλέφωνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκαλούν ερωτηματικά, καθώς αρκετά από αυτά δεν ήταν εκείνα που χρησιμοποιούσαν τα πρόσωπα – στόχοι της παρακολούθησης. Ενδεικτικά παραδείγματα που οδηγούν σε συμπεράσματα για το αν η λίστα που δόθηκε στην δημοσιότητα ήταν η πραγματική είναι τα εξής: Το κινητό της Ντόρας Μπακογιάννη, το οποίο, σύμφωνα με τη λίστα βρισκόταν υπό παρακολούθηση, εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια είναι ουσιαστικά ανενεργό. Είναι το τηλέφωνο που είχε τα πρώτα χρόνια της βουλευτικής της σταδιοδρομίας και τώρα χτυπά σπάνια. Το έχουν οι γραμματείς της και όταν χτυπήσει δίνουν τα νέα τηλέφωνα της δημάρχου. Είναι προφανές ότι αυτό το κινητό δεν υπήρχε κανένας λόγος να παρακολουθείται.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση του υπουργού Άμυνας του κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλου. Το τηλέφωνο που βρέθηκε στην επίσημη λίστα είναι το βουλευτικό του το οποίο έπαψε να το χρησιμοποιεί αφότου έγινε υπουργός. Την επίμαχη περίοδο των παρακολουθήσεων, όπως συμβαίνει και μέχρι σήμερα, το έχει η ασφάλειά του και όποιος τηλεφωνήσει σ’ αυτό τον παραπέμπουν οι αστυνομικοί στα τηλέφωνα του γραφείου στο υπουργείο. Επομένως και αυτό το τηλέφωνο δεν υπήρχε λόγος να παρακολουθείται. Αλλά και το δεύτερο τηλέφωνο του υπουργού που είναι στη λίστα ουσιαστικά δεν το χρησιμοποιεί. Πρόκειται για ένα καρτοκινητό που βρίσκεται στο υπηρεσιακό υπουργικό αυτοκίνητο.

Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισημαίνουν επίσης ότι στη λίστα δεν υπήρχαν τα τηλέφωνα των 4 αρχηγών Γενικών Επιτελείων ή του επικεφαλής Εξοπλισμών του Πενταγώνου που χειρίστηκαν εκείνη την περίοδο όλα τα θέματα ασφάλειας. Αντίθετα, υπήρχε το τηλέφωνο του αρχηγού Στόλου, που δεν ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα στα θέματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “