Kόντρες - σίριαλ για τα δημόσια έργα

Αντιμέτωπος με ένα ιδιαίτερα κρίσιμο δίλημμα βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο Πρωθυπουργός. Καλείται να πάρει θέση σε μια σύγκρουση που ανησυχεί πολύ το Μαξίμου: την κόντρα ανάμεσα σε έναν κορυφαίο υπουργό, τον κ. Γ. Σουφλιά, και την εφημερίδα «H Καθημερινή» η οποία μαζί με τον ραδιοσταθμό Σκάι αποτελούν βασικά επικοινωνιακά στηρίγματα της κυβέρνησης.

K. Καραμανλής. Την περασμένη εβδομάδα τον επισκέφθηκε στο γραφείο του ο Γ. Σουφλιάς και του κατέστησε σαφές ότι δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις. Τώρα, ο Πρωθυπουργός καλείται να πάρει θέση σε μια σύγκρουση ανάμεσα σε κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης και έναν παραδοσιακό σύμμαχο
Όπως λένε στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, το πρώτο θέμα στην ατζέντα του κ. K. Καραμανλή την εβδομάδα που πέρασε δεν ήταν η απεργία των ναυτεργατών, αλλά οι σκληρές επιθέσεις της παραδοσιακής εφημερίδας της παράταξης στον κ. Γ. Σουφλιά, τον οποίο κατηγορεί ανοιχτά για μεροληψία και προνομιακές σχέσεις στην ανάθεση δημοσίων έργων. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι την περασμένη εβδομάδα ο κ. Γ. Σουφλιάς πήγε στο γραφείο του Πρωθυπουργού, ζήτησε τη στήριξή του και κατέστησε σαφές ότι δεν θα υποχωρήσει αλλά θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τον εαυτό του και το έργο του.

Έχουν περάσει 20 μήνες από την ημέρα που ο κ. Αρ. Αλαφούζος και το επιτελείο της εφημερίδας του κάλεσαν σε γεύμα στο κτίριο του Φαλήρου τον υπουργό Περιβάλλοντος. Τότε έδειχναν όλα να είναι μέλι γάλα. Το γεύμα κράτησε αρκετή ώρα και ο εκδότης με τον υπουργό αντήλλασσαν φιλοφρονήσεις. Για όσους βέβαια γνώριζαν το κλίμα, ήξεραν ότι ο κ. Αρ. Αλαφούζος διερευνούσε από την πρώτη μέρα τις προθέσεις του κ. Γ. Σουφλιά για τη στάση που θα κρατήσει στο ζήτημα της κατανομής της πίτας των δημοσίων έργων. Κάποια στιγμή, μάλιστα, οι δύο άνδρες πήγαν κοντά στο παράθυρο για να απολαύσουν τη θέα του Φαλήρου και ο κ. Αρ. Αλαφούζος άφησε έναν υπαινιγμό με νόημα για την Αττική Οδό. Ο υπουργός Περιβάλλοντος πήρε το μήνυμα και αντί σχολίου αντέδρασε μ’ ένα σφιγμένο χαμόγελο.

Τώρα ο κ. Γ. Σουφλιάς προσφεύγει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για να περιορίσει τα καθημερινά χτυπήματα που δέχεται από την «Καθημερινή» και τον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι. Όσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Γ. Σουφλιά τον αποκαλούν με ευκολία «αγύριστο κεφάλι» και εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω σ’ αυτόν τον πόλεμο, ακόμη και αν αυτό του στοιχίσει την υπουργική του καρέκλα. Περισσότερο από τα σκληρά δημοσιεύματα της «Καθημερινής» τον υπουργό έχει εξοργίσει ένα χιουμοριστικό σποτάκι του Σκάι, στο οποίο ακούγεται ο δάσκαλος να λέει στους άτακτους μαθητές του τελευταίου θρανίου: «Εσάς, Σουφλιά και Μπόμπολα, θα σας χωρίσω…».

H στήριξη του Καραμανλή. Αυτή η εξέλιξη δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τον Πρωθυπουργό. Οι σχέσεις του κ. Καραμανλή με την οικογένεια Αλαφούζου έχουν περάσει από 40 κύματα. Την πρώτη περίοδο της ηγεσίας του αμφισβητήθηκε από την «Καθημερινή», αλλά κατάφερε με κόπο και προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα, κυρίως την τελευταία περίοδο της κυβέρνησης Σημίτη. Αποκατέστησε τις σχέσεις του σε τέτοιο βαθμό ώστε τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, τα πρωινά της Κυριακής, έπινε τον καφέ του με τον κ. Αρ. Αλαφούζο στη Νέα Μάκρη. H «Καθημερινή» στήριξε με όλες τις δυνάμεις της την άνοδο της N.Δ. στην εξουσία και πρωτοστάτησε στη μάχη κατά της κυβέρνησης Σημίτη με αιχμή τη διαπλοκή, ενώ πήρε ανοιχτά θέση υπέρ του βασικού μετόχου.

Τα σύννεφα άρχισαν να εμφανίζονται μετά τον πρώτο χρόνο της νέας διακυβέρνησης. Με αιχμή τα δημόσια έργα και την κατανομή τους, η «Καθημερινή» άρχισε μια συστηματική επίθεση κατά του κ. Σουφλιά, θεωρώντας ότι ο υπουργός συνεχίζει το «παλαιό καθεστώς». H εφημερίδα υιοθετεί και αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία τις αγωγές του προέδρου της Μηχανικής – σταθερού επιχειρηματικού αντιπάλου του κ. Γ. Μπόμπολα – κ. Πρόδρομου Εμφιετζόγλου για υψηλές τιμές και υπερβάσεις στο Αττικό Μετρό. Καταγγελίες γεμάτες αιχμές και υπονοούμενα ότι η κυβέρνηση της N.Δ. συνεχίζει να αναπαράγει, και μάλιστα με τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα, τον κύκλο της διαπλοκής.

Ο κ. Καραμανλής βρίσκεται σε δεινή θέση. Διότι ούτε τον υπουργό του – πόσο μάλλον που αυτός είναι ο κ. Γ. Σουφλιάς – μπορεί να αφήσει εκτεθειμένο, αλλά ούτε με την οικογένεια Αλαφούζου θέλει να συγκρουστεί βάζοντας απέναντί του οριστικά δύο ισχυρά στηρίγματα της παράταξής του στα Μέσα Ενημέρωσης. Σε λίγο καιρό μάλιστα αναμένεται να εκπέμψει και ο νέος τηλεοπτικός σταθμός του ομίλου. Μένει να φανεί λοιπόν αν η σύγκρουσή του θα είναι οριστική ή αν, όταν κοπάσει η θύελλα, θα αναζητήσει τρόπο ώστε να στήσει ξανά τις γέφυρες που μοιάζει να έχουν γκρεμιστεί.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “