Τέλος στην κυβερνητική περίοδο χάριτος

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχασε τους δύο σημαντικότερους πολιτικά μήνες της θητείας της. Από τη 16η Σεπτεμβρίου έως την αυριανή μέρα, οπότε θα εκλεγεί πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. είναι μόνη της στο γήπεδο και μάλιστα με ανανεωμένη, ισχυρή λαϊκή εντολή ώστε να προχωρήσει ταχύτατα στις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε.

Αυτός, όμως, ο πολύτιμος και μοναδικός πολιτικός χρόνος εξανεμίστηκε ανάμεσα στις παλινωδίες για τον ΦΠΑ και τα άσφαιρα πυρά των πικραμένων ανταρτών. Η καινούργια δικαιολογία για την ατολμία της κυβέρνησης να αναλάβει πρωτοβουλίες είναι οι διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις κορυφαίων υπουργών- από πού να κοπούν πόροι και πού να δοθούν.

Μόνον που γνωρίζουμε όλοι ότι δεν πρόκειται για πολιτικές διαφορές υπουργών αλλά για προσωπικές βεντέτες «αστέρων» του κόμματος που εκλέγονται στην ίδια περιφέρεια. Βεντέτες οι οποίες σε πολύ λίγο χρόνο δεν θα έχουν την πολυτέλεια να εκδηλώνονται με μισόλογα, αιχμές και διαρροές κύκλων. Την ερχόμενη Δεύτερα η χώρα θα έχει ισχυρό αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης με νωπή εντολή. Όποιος και εάν είναι αυτός, επειδή έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου αυτό το δίμηνο για να επιβληθεί στο κόμμα του και την κοινωνία, θα περάσει αμέσως στην επίθεση με όσα όπλα διαθέτει. Η περίοδος ξεγνοιασιάς για την κυβέρνηση τελείωσε.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “