Η Ν.Δ. βρήκε τον Γερμανό της

Άνω-κάτω κάνει τη Ν.Δ. η σφήνα του ΠΑΣΟΚ για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα με βάση το γερμανικό μοντέλο. Κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος τάσσονται ανοικτά υπέρ των ριζικών αλλαγών και εμφανίζονται διατεθειμένοι να συμφωνήσουν στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως η Β΄ Αθήνας.

Τρεις ημέρες μετά την επανεκλογή του Γ. Παπανδρέου, στη Ν.Δ. επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς η πρώτη παγίδα που είχε στήσει η κυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ με τον νέο εκλογικό νόμο εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο για την ίδια. Κι αυτό γιατί, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες, ο στόχος να εγκλωβιστεί το ΠΑΣΟΚ σε μια συζήτηση για το εάν πρέπει να εξασφαλιστεί η εκλογή ή όχι ισχυρών κυβερνήσεων όχι μόνον δεν επιτυγχάνεται, αλλά αντιθέτως η Ν.Δ. είναι εκείνη που κινδυνεύει πλέον

Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΙΔΑ

που είχε στήσει η κυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ με τον νέο εκλογικό νόμο εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο για την ίδια

να εγκλωβιστεί σε μια συζήτηση για το εάν αποδέχεται ή όχι μεγάλες τομές στο εκλογικό σύστημα.

Ενδεικτική του κλίματος αυτού ήταν η χθεσινή αντίδραση του κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος απέφυγε να σχολιάσει τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί το νομοσχέδιο. Συνεργάτες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, εξάλλου, ανέφεραν ότι «είναι πάγια η θέση του υπέρ του γερμανικού μοντέλου» και υπενθύμιζαν ότι αυτή τη θέση είχε επαναφέρει στο προσκήνιο κατά την αρχική φάση της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το ίδιο μοντέλο προκρίνει και η κ. Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη, η οποία ουσιαστικά προέτρεψε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ανοίξει τη συζήτηση. «Οι ιδέες είναι ενδιαφέρουσες και θα ευχόμουν ο κ. Παπανδρέου να τις θέσει με διάθεση συνομιλίας και συνεννόησης», ανέφερε (στον Αlpha) η πρώην πρόεδρος της Βουλής. Υπέρ του γερμανικού εκλογικού συστήματος τάχθηκε εκ νέου χθες και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ στους οπαδούς του συγκεκριμένου μοντέλου συγκαταλέγονται στη Ν.Δ. και οι κ.κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Σ. Χατζηγάκης, Ά. Σπηλιωτόπουλος, Μ. Χαρακόπουλος κ.ά.

Φίλια πυρά 
Επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. δεν έκρυβαν χθες τον προβληματισμό τους για την τροπή που παίρνει το ζήτημα. «Η κυβέρνηση κινδυνεύει να ρίξει άσφαιρα πυρά με τον εκλογικό νόμο και να εμφανιστεί ότι είναι άτολμη να προχωρήσει σε γενναίες αλλαγές», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Τα πρώτα βέλη προς αυτή την κατεύθυνση τα έριξε μάλιστα ο Πέτρος Τατούλης, ο οποίος έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ ενός αναλογικότερου νόμου και δηλώνει ότι μόνο για λόγους κομματικής νομιμοφροσύνης δεν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. «Εάν πραγματικά θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε το πολιτικό σύστημα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τον εκλογικό νόμο. Έχει μια μεγάλη ευκαιρία η κυβέρνηση να δείξει τη μεταρρυθμιστική της λογική», τόνισε (στη ΝΕΤ) ο πρώην υφυπουργός και διαμήνυσε ότι ο νόμος που ετοιμάζεται δεν αποτελεί «μεταρρύθμιση», αλλά «απλώς μια τροποποίηση», στο πλαίσιο μιας «διαχειριστικής λογικής». Άλλοι συνάδελφοί του δε, στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους, χαρακτήριζαν «φτωχό και λίγο» το επίμαχο νομοσχέδιο. Ούτε σχόλιο 
Οι επιτελείς σε Μαξίμου και Ρηγίλλης, πάντως, κινήθηκαν χθες με στόχο να κλείσει άμεσα η σχετική συζήτηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε κάθε σχόλιο με το επιχείρημα ότι ακόμη δεν έχει υποβληθεί επισήμως καμία πρόταση από τον κ. Παπανδρέου, ενώ ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ελ. Ζαγορίτης δήλωσε άγνοια για τα στελέχη του κόμματος που προκρίνουν το γερμανικό μοντέλο. Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν, πάντως, η κυβέρνηση να αφήσει στη Βουλή ένα παράθυρο ανοικτό για μελλοντικές αλλαγές, αφού πρώτα καλέσει το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει τις επικείμενες αλλαγές. 
«Θέλουμε εκλογικό νόμο που θα ανατρέπει τις εξαρτήσεις»

Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΧΗ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο δόθηκε χθες από το βήμα του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ. Ο κ. Γ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει στο διάλογο για νέο νόμο, υπό την προϋπόθεση ότι «θα ανατρέπει τις εξαρτήσεις και θα κατοχυρώνει την πολιτική αυτονομία», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού σχεδίου, κάνοντας λόγο για αλλαγές «που θα οδηγούν σε κυβερνήσεις σταθερότητας, ώστε να μπορούν να αντισταθούν στα συμφέροντα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι στις επιλογές της «κυριαρχεί η πελατειακή και συγκεντρωτική αντίληψη» και έκανε λόγο για την ανάγκη «να σπάσει η εξάρτηση της πολιτικής ζωής και από το μαύρο χρήμα και από τις παρεμβάσεις των ΜΜΕ». «Δεν μπορεί να δίνουν μαθήματα εκείνοι που χρησιμοποίησαν τον εκλογικό νόμο ως ανάχωμα την ώρα που ερχόταν η ήττα, για να μην μπορέσει η άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να κυβερνήσει», ήταν η αντίδραση του κ. Παυλόπουλου, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στο θέμα του βασικού μετόχου: «Όταν η κυβέρνηση Καραμανλή κι εγώ προσωπικά δίναμε τη μάχη για την καθιέρωση αυτονόητων κανόνων στο πολιτικό σύστημα, οι άλλοι ήταν προκλητικά απόντες και κάποιοι μιλούσαν για το φιάσκο του βασικού μετόχου», είπε σε έντονο ύφος.

● Στο μεταξύ, την καθιέρωση της απλής αναλογικής ζήτησαν για μια ακόμη φορά χθες το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, καταγγέλλοντας τα δύο μεγάλα κόμματα ότι προωθούν «καλπονοθευτικά συστήματα».

«Η κατάτμηση της Β΄ Αθήνας θα είναι το αλατοπίπερο σε ένα “άνοστο” νομοσχέδιο»

ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ στρατόπεδο φουντώνει και η συζήτηση για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και άλλων μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Με μια τέτοια κίνηση δήλωσαν χθες ότι συντάσσονται τόσο ο κ. Ζαγορίτης όσο και ο Κυρ. Μητσοτάκης, που εκλέγονται στη Β΄ Αθήνας, ενώ αρκετοί βουλευτές θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε να ήταν «το αλατοπίπερο σε ένα “άνοστο” νομοσχέδιο». Από το κυβερνητικό επιτελείο επέμεναν, ωστόσο, ότι οι αλλαγές που έχουν εγκριθεί από τον Πρωθυπουργό αφορούν μόνον το εκλογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα και τα εμπόδια στους εκλογικούς συνασπισμούς, ενώ εκτιμούσαν ότι η κατάτμηση εκλογικών περιφερειών θα δημιουργούσε αυτή την ώρα προβλήματα στη συνοχή της Ν.Δ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “