Σε γραμμή Σαρκοζί η Ν.Δ.

Σε σκληρή γραμμή- α λα Σαρκοζί- προχωράει η κυβέρνηση με στόχο να περάσει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις αλλαγές για το Ασφαλιστικό. 
Το πρώτο μέτωπο το άνοιξε με τα λεγόμενα «ευγενή» Ταμεία των επιστημόνων και των δημοσιογράφων- τα οποία είναι εύρωστα- σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν φοβάται να συγκρουστεί με τους ισχυρούς και τους προνομιούχους και κυρίως δεν φοβάται την αντιπαράθεση με τα μέσα ενημέρωσης. Έτσι ο υπουργός, πριν ανοίξει τα χαρτιά του για το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ και τα άλλα προβληματικά και ελλειμματικά Ταμεία, προαναγγέλλει την ενοποίηση των Ταμείων των μηχανικών, των γιατρών, των δικηγορών και των δημοσιογράφων, οι οποίοι θα ενταχθούν

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους όπως είχε συμβεί στο ΠΑΣΟΚ

σε έναν νέο ασφαλιστικό φορέα με το όνομα Ταμείο Επιστημόνων- Τύπου.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν καταλήξει ότι η πιο σωστή τακτική στην παρούσα φάση είναι να θολώσουν τα νερά με υπερβολές και λεονταρισμούς εναντίον εκείνων των οποίων τα Ταμεία έχουν καταφέρει είτε από υψηλές εισφορές είτε από καλή διαχείριση των αποθεματικών τους να μην είναι ελλειμματικά. «Οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί και οι δημοσιογράφοι δεν έχουν τη συμπάθεια των λαϊκών στρωμάτων. Θεωρούνται βολεμένοι. Εάν κερδίσουμε την πρώτη μάχη με τα “ρετιρέ”, τότε θα έχουμε σύμμαχο τα λαϊκά στρώματα ώστε να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές στα προβληματικά Ταμεία». Αυτή την άποψη εκφράζει έμπειρος βουλευτής της Ν.Δ., ο οποίος έχει γνώση των δημοσκοπήσεων που έχει στα χέρια του το Μαξίμου. Και θεωρεί ότι η κυβέρνηση πολιτικά και επικοινωνιακά ανοίγει με έξυπνο τρόπο το καυτό ασφαλιστικό ζήτημα.

Σκληρή γραμμή 
Τη σκληρή γραμμή Αλογοσκούφη – Μαγγίνα εναντίον των λεγόμενων «ρετιρέ» ενίσχυσε χθες ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του εναντίον των δημοσιογράφων. Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, παρότι προέρχεται από τη δημοσιογραφία, ήταν σκληρός στις διατυπώσεις του για να καταδείξει ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να χαριστεί σε κανέναν στις αλλαγές που σχεδιάζει στο Ασφαλιστικό. «Η κυβέρνηση θεωρεί χρήσιμο να συζητά με συνδικαλιστικούς φορείς και όχι μόνο με το Ταμείο των δημοσιογράφων γιατί αλλιώς θα θεωρείται ότι υπάρχει ειδική μεταχείριση για τους δημοσιογράφους, πράγμα το οποίο δεν επιθυμεί ούτε η κυβέρνηση ούτε οι δημοσιογράφοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν θα εξαιρεθεί από τη διαδικασία κανείς, για να μην υπάρχει κανενός είδους αίσθηση ότι αυτή η κυβέρνηση διακρίνει οποιοδήποτε. Δηλαδή συζητήσεις γίνονται και θα γίνονται για όλα τα Ταμεία και φυσικά και για το Ταμείο των βουλευτών που αναφέρατε ή των δικαστών. Κάνετε κάποιο λάθος. Ίσως γιατί αρχίσατε να ασχολείστε με το Ασφαλιστικό από τη στιγμή που επισκέφθηκε ο κ. Μαγγίνας την Ένωση Συντακτών». Οι δηλώσεις του κ. Θ. Ρουσόπουλου προκάλεσαν την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ, η οποία τον κάλεσε να ανακαλέσει τις αναφορές στους πρώην συναδέλφους, ενώ αποστάσεις από τις κυβερνητικές προθέσεις για το Ταμείο των δημοσιογράφων πήρε και ο βουλευτής της Ν.Δ. και δημοσιογράφος κ. Γ. Κοντογιάννης.

Τα προβληματικά Ταμεία 
Πάντως η τακτική της κυβέρνησης να προκαλέσει φασαρία ότι ετοιμάζεται να βάλει χέρι στα «ρετιρέ» δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα του Ασφαλιστικού όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές. «Ακόμη και εάν κερδηθεί αυτή η πρώτη η μάχη, καθώς οι δημοσιογράφοι και οι επιστήμονες δεν διαθέτουν κοινωνικές συμμαχίες, το δεύτερο βήμα μας θα είναι το δύσκολο και καθοριστικό: Όταν δηλαδή θα έρθει η ώρα να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο στο ΙΚΑ και στο ΤΕΒΕ που είναι οι μεγάλες πληγές του ασφαλιστικού συστήματος».

Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να επαναληφθεί ό,τι έγινε την περίοδο Σημίτη με τον περίφημο νόμο Γιαννίτση: «Ανησυχώ μήπως βγάλουμε τον κόσμο στους δρόμους, εισπράξουμε όλο το κόστος και τελικά αναγκαστούμε σε στροφή 180 μοιρών όπως έκανε η κυβέρνηση Σημίτη. Άλλωστε την ίδια τακτική ακολουθήσαμε και πριν από ένα χρόνο στις μεταρρυθμίσεις για την Παιδεία», λέει βουλευτής της Ν.Δ. και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προλάβει να διαπραγματευτεί και να καταλήξει σε μια συμφωνία με τα συνδικάτα πριν η υπόθεση πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και χαθεί ο έλεγχος.

Την ίδια ώρα βουλευτές και συνδικαλιστικά στελέχη του κόμματος της Ν.Δ., με πρώτο τον βουλευτή κ. Γ. Μανώλη, τηρούν αποστάσεις από τη σκληρή γραμμή της κυβέρνησης και προειδοποιούν Μαξίμου και Ρηγίλλης ότι δεν πρόκειται να συμπορευτούν με την κυβέρνηση εάν επιχειρήσει να μειώσει συντάξεις.

● Άλλο ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό στις σελίδες 52- 53 
Δεν φοβάται ανταρσία για το γερμανικό μοντέλο

ΤΟ ΠΡΩΤΟ νομοσχέδιο που θα ψηφίσει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2008 θα είναι ο εκλογικός νόμος. Σ΄ αυτό τον σχεδιασμό έχει καταλήξει η κυβέρνηση, η οποία έχει τη βεβαιότητα ότι και οι 152 βουλευτές της Ν.Δ. θα υπερψηφίσουν τον νόμο.

Οι τρεις αλλαγές πάντως του κ. Π. Παυλόπουλου θα κατατεθούν στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου και στελέχη της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι οι θιασώτες του γερμανικού μοντέλου με πρώτο τον κ. Γ. Σουφλιά δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας. Ταυτόχρονα ελπίζουν ότι στο ΠΑΣΟΚ όταν συγκληθεί υπό την κ. Άννα Διαμαντοπούλου η επιτροπή για τον εκλογικό νόμο θα υπάρξουν στελέχη της αντιπολίτευσης που θα διαφωνήσουν με τον γερμανικό νόμο που προτείνει ο κ. Γ. Παπανδρέου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “