Οι 40άρηδες όμορφα καίγονται

Σε βραδυφλεγή βόμβα εξελίσσεται το «εύρημα» Καραμανλή να βάλει στην πρώτη γραμμή της κυβέρνησής του τη γενιά των 40άρηδων. Τα τρία χρυσά παιδιά της Ν.Δ., ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, έδωσαν πράγματι αέρα ανανέωσης στηδεύτερη θητεία της κυβέρνησης, ενώ στη Ρηγίλλης μιλούσαν όλοι τον Σεπτέμβριο για «σπουδαίο πολιτικό και επικοινωνιακό εύρημα Καραμανλή».

Πριν όμως περάσουν καλά καλά τρεις μήνες από τις εκλογές, οι δύο από τους τρεις 40άρηδες βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα και στέλνουν κύματα οργής βουλευτών, στελεχών, συνδικαλιστών και πολιτών στο Μέγαρο Μαξίμου. Κεντρικό πρόσωπο της νέας κρίσης που μαστίζει την κυβέρνηση είναι ο φέρελπις και πολλά υποσχόμενος κ. Κωστής Χατζηδάκης. Νέος και ήπιος πολιτικός, ο υπουργός Μεταφορών με μεγάληκαι πετυχημένη για πολλούς- θητεία στην Ευρωβουλή, φιλελεύθερος στις απόψεις αλλά και συναινετικός, απέφευγε συστηματικά την πόλωση με την αντιπολίτευση. Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, γι΄ αυτό και πολλοί στη Ν.Δ. είδαν πολιτικά θετικά την τοποθέτησή του σ΄ αυτό το κρίσιμο υπουργείο. Τώρα δέχεται πυρά από τη νέα και την παλιά γενιά των βουλευτών της Ν.Δ. και κυρίως από τους συνάδελφούς του στη Β΄ Αθηνών, που τον χαρακτηρίζουν «αλεξιπτωτιστή» στην περιφέρεια και τον περιμένουν στη γωνία. Πράγματι ο κ. Κ. Χατζηδάκης είναι αλεξιπτωτιστής στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Η σταθερή του φιλοδοξία από το 2000 ήταν να πολιτευθεί στο Ρέθυμνο, όμως οι συνθήκες δεν τον ευνοούσαν. Ο «πατριάρχης» της παράταξης στον νομό Γ. Κεφαλογιάννης αποσύρθηκε μεν, αλλα πήρε τη σκυτάλη η κόρη του Όλγα, γεγονός που άφηνε ελάχιστα περιθώρια επιτυχίας σε όποιον άλλο υποψήφιο της Ν.Δ. στην περιοχή.

Και αιχμές υπουργών. Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης στην πρώτη σημαντική κίνησή του ως υπουργός αστόχησε. Πέραν των άλλων χειρισμών του, η φράση ότι «η Ολυμπιακή θα λειτουργεί μέχρι να κλείσει» ήταν μοιραία. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ο πρώτος υπουργός στον οποίο απαγορεύτηκε από τους συνδικαλιστές να πετάει με την εταιρεία την οποία εποπτεύει πολιτικά, ενώ κάθε μέρα που περνά οι αιχμές των συνάδελφων του πληθαίνουν. «Δεν είναι αλήθεια ότι ο Κωστής πήρε στα χέρια του μια καυτή πατάτα. Η πατάτα της Ολυμπιακής έχει κρυώσει εδώ και καιρό. Οι πολίτες στο σύνολό τους έχουν κατανοήσει ότι ο εθνικός αερομεταφορέας τούς κοστίζει πολύ ακριβά, ενώ πλέον τους παρέχει μέτριες υπηρεσίες. Εκείνο όμως που θέλουν είναι μία λύση που να μην εξευτελίζει την ιστορία της πάλαι ποτέ μεγάλης εταιρείας και να υπάρχει με μέριμνα του κράτους σύνδεση με τα νησιά», λέει βουλευτής της Ν.Δ. και προσθέτει: «Ο νέος υπουργός επέδειξε απειρία και δυσκόλεψε την εξεύρεση λύσης. Τώρα, εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα, ο υπουργός δεν μπορεί να κάνει ούτε μπρος ούτε πίσω. Γι΄ αυτό πρέπει να παγώσει για λίγο το θέμα και να το φέρει ξανά στο τραπέζι με άλλον τρόπο».

Πρώτος μετεξεταστέος ο Ευριπίδης

Την αρχή στα λάθη των 40άρηδωνόπως λένε βουλευτές της Ν.Δ.έκανε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Με το που πάτησε το πόδι του στο υπουργείο έβαλε φωτιά στην πολυετή προσπάθεια της Ν.Δ. για προσέγγιση του μεσαίου χώρου, λέει βουλευτής που ανήκει στην ίδια γενιά με τον υπουργό Παιδείας και τονίζει: «Με συνοπτικές διαδικασίες κατήργησε το βιβλίο της Ιστορίας, ικανοποιώντας πλήρως την επιθυμία τού ΛΑΟΣ».

Μεσαίος χώρος. Το επιχείρημα όσων συμφωνούσαν μαζί του, ότι ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης επιχειρεί να εμβολίσει το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη, συναντά πολλές αντιδράσεις μεταξύ των στελεχών της Ν.Δ. Ένα από τα στελέχη του λεγόμενου μεσαίου χώρου λέει χαρακτηριστικά κάτι τέτοιο θα είχε μια λογική στο επίπεδο του τακτικισμού, εάν γινόταν προεκλογικά, τότε που το άγχος της αυτοδυναμίας επέτρεπε πολλά. «Τώρα, αφού κερδίσαμε τις εκλογές, δεν καταλαβαίνω το νόημα αυτής της πολιτικής πράξης που παραβιάζει θεσμικές λειτουργίες. Για τα βιβλία αποφασίζουν οι επιστήμονες και όχι οι πολιτικοί», λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και επισημαίνει ότι η Μαριέττα Γιαννάκου μπορεί να έκανε πολλά λάθη, αλλά οι χειρισμοί της στο βιβλίο ήταν οι ενδεδειγμένοι για μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “