Κυβέρνηση σε νευρική κρίση

Πολιτικό αντιπερισπασμό επιχειρεί από σήμερα η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να απομακρύνει- προσωρινά έστω- τους προβολείς από τα τρία ανοιχτά μέτωπα τα οποία την έχουν οδηγήσει σε δεινή θέση.

Το Ασφαλιστικό, η Ολυμπιακή και η ανεξέλεγκτη ακρίβεια έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια σε μεγάλες κατηγορίες πολιτών ενώ η μεγάλη πανελλαδική απεργία της Τετάρτης έχει θορυβήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι ο κ. Π. Παυλόπουλος σε ρόλο πυροσβέστη καταθέτει άρον άρον τον εκλογικό νόμο αναμένοντας ότι θα μετακυλισθεί σε αυτό το ζήτημα η πολιτική αντιπαράθεση.

Οι ελπίδες ωστόσο να πετύχει το σχέδιο αντιπερισπασμού της κυβέρνησης είναι μηδαμινές καθώς «το θέμα του εκλογικού νόμου έχει ζητηθεί επαρκώς και η επιχειρηματολογία όλων των κομμάτων αλλά και στελεχών της Ν.Δ. που επιθυμούν το γερμανικό μοντέλο έχει εξαντληθεί»,

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΥ

Η κυβέρνηση καταθέτει άρον άρον τον εκλογικό νόμο αναμένοντας ότι θα μετακυλισθεί σε αυτό το ζήτημα η πολιτική αντιπαράθεση

όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. Παράλληλα, στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ήρθαν να προστεθούν και οι αποκαλύψεις («Πρώτο Θέμα») για τον υπουργό Απασχόλησης κ. Β. Μαγγίνα, ο οποίος μαζί με τον κ. Κωστή Χατζηδάκη αποτελούν αυτή την ώρα την αιχμή του δόρατος στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τις περίφημες μεταρρυθμίσεις. Ο υπουργός Απασχόλησης, όπως αποκαλύφθηκε, απασχολεί τρεις αλλοδαπούς στο κτήμα του στο Κορωπί οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση από τον κ. Β. Μαγγίνα, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη δυσφορία σε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αλλά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Συνδικαλιστές του κόμματος μάλιστα δεν δίστασαν να τον επικρίνουν δημοσίως και τον κάλεσαν να δώσει εξηγήσεις. Ανεπισήμως ωστόσο, από το περιβάλλον του υπουργού Απασχόλησης άφηναν να διαρρεύσει ότι ο κ. Μαγγίνας παρείχε δωρεάν στέγη σε μια οικογένεια Ινδών με αντάλλαγμα τη φύλαξη του σπιτιού του. «Είναι δεύτερη φορά μέσα σε 10 ημέρες που αποκαλύπτονται πράγματα για τον κ. Β. Μαγγίνα τα οποία τον εκθέτουν. Το πρώτο ήταν ο διορισμός της κόρης του στον ΟΤΕ και το δεύτερο η απασχόληση από τον ίδιο ανασφάλιστων αλλοδαπών», λέει με έμφαση βουλευτής της Ν.Δ. και τονίζει: «Πρέπει να δώσει μια πειστική εξήγηση ο υπουργός γιατί διαφορετικά αποδυναμώνεται πολιτικά και θα έχει τεράστια δυσκολία να χειριστεί το Ασφαλιστικό το οποίο βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του».

Οι χειρισμοί για την Ο.Α. 
Δεν είναι όμως το Ασφαλιστικό και ο κ. Β. Μαγγίνας τα μόνα αγκάθια της κυβέρνησης. Το θέμα της Ολυμπιακής από τους λαθεμένους χειρισμούς πήρε πολύ άσχημες διαστάσεις. «Δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να πει, ούτε καν να υπονοήσει, ο υπουργός Μεταφορών ότι θα κλείσει η Ολυμπιακή. Δεν λέγονται αυτά έτσι. Ενεργοποίησε πάλι τη συναισθηματική σχέση των πολιτών με τον εθνικό αερομεταφορέα ενώ έσπασε όλες τις γέφυρες συνεννόησης με τους εργαζομένους», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και προσθέτει: «Φοβάμαι μήπως για ακόμη μια φορά εισπράξουμε όλο το κόστος και στο τέλος οδηγηθούμε σε άτακτη υποχώρηση όπως και πριν από 2 χρόνια». Ο αρμόδιος υπουργός πάντως εμφανίζεται, όπως λέει στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του, αποφασισμένος να δώσει λύση και να μη βάλει το θέμα στο ράφι.

Έρχεται και η ακρίβεια 
Κυβερνητικοί και κομματικοί αξιωματούχοι της Ν.Δ. εκτιμούν πάντως ότι όσο πλησιάζουν οι γιορτές, τα θέματα του Ασφαλιστικού και της Ολυμπιακής θα υποχωρήσουν από τη δημοσιότητα και το θέμα που θα κυριαρχεί θα είναι η ακρίβεια που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πληγή για την κυβέρνηση επί μεγάλο χρονικό διάστημα.


Υπάρχει θέμα πολιτικής αξιοπιστίας για τον Β. Μαγγίνα

ΘΕΜΑ ΗΘΙΚΗΣ τάξης και πολιτικής αξιοπιστίας εγείρει, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η καταγγελία ότι τρεις ανασφάλιστοι αλλοδαποί- ένα ανδρόγυνο Ινδών, που εργάζονται ως επιστάτες, καθώς και ένας ομοεθνής τους κηπουρός- εργάζονται στην εξοχική κατοικία στο Κορωπί του υπουργού Απασχόλησης κ. Βασίλη Μαγγίνα.

Η εργασία του ζευγαριού των αλλοδαπών χαρακτηρίζεται από ειδικούς ως πλήρους απασχόλησης και θα έπρεπε να καταβάλλονται ένσημα, ενώ ο τρίτος θα έπρεπε να κόβει δελτίο παροχής υπηρεσιών, μέσω του οποίου θα γίνονταν οι κρατήσεις.

«Να δώσει εξηγήσεις» 
«Ο κ. Μαγγίνας οφείλει άμεσα να δώσει πλήρεις εξηγήσεις», δήλωσε σχετικά η υπεύθυνη του Τομέα Κοινωνικών Θεμάτων του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Τίθεται θέμα ηθικής τάξης και πολιτικής αξιοπιστίας για τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, υπογράμμισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ κ. Στάθης Ανέστης σε δήλωσή του για το θέμα παρατήρησε ότι «έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», προσθέτοντας ότι η εισφοροδιαφυγή είναι η μεγαλύτερη πληγή σήμερα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η παράνομη απασχόληση αλλοδαπού προβλέπει την επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ στον εργοδότη για κάθε αλλοδαπό που απασχολεί, καθώς και την καταβολή ενσήμων για ολόκληρο το διάστημα που εργάστηκε, με προσαύξηση 110%.

Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι πρόσφατα ο κ. Μαγγίνας εξήγγειλε πακέτο μέτρων για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής ενώ στις 16 Νοεμβρίου 2007, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το ΙΚΑ, στην ομιλία του επεσήμανε ότι «πρέπει να επισημανθεί η δυνατότητα αλλά και η υποχρέωση των εργαζομένων να καταγγέλλουν στα αρμόδια όργανα περιπτώσεις στις οποίες παρατηρείται αντασφάλιστη απασχόληση προσωπικού».

Τα στοιχεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων δείχνουν ότι η εισφοροδιαφυγή, στο σύνολο των Ταμείων, θα ανέλθει στο 20- 21% των συνολικών εσόδων, που σημαίνει ότι ποσό περίπου 5,8 δισ. ευρώ θα είναι οι απώλειες από την εισφοροδιαφυγή το 2007 (από 4,5 δισ. ευρώ το 2006).

Η κυβέρνηση να σταματήσει να μας κοροϊδεύει

ΤΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΟΥ, για τις καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του νομού, εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, που προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς δυναμικές αντιδράσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης των αναγκαίων έργων, αλλά και της χρηματοδότησης.

Μιλώντας στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στον Λαγκαδά, με θέμα τη σωτηρία της Κορώνειας και τα μέτρα στήριξης των αγροτών της περιοχής, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Κιλτίδη, ο κ. Ψωμιάδης επισήμανε ότι 13 μήνες μετά τις πλημμύρες του Σταυρού, του Μελισσουργού και της Ασπροβάλτας ο νομός μας δεν πήρε ούτε ένα ευρώ. «Σας στήριξα όσο κανένας άλλος, αλλά από δω και πέρα, εάν δεν σεβαστείτε τον λαό της Θεσσαλονίκης, θα με έχετε απέναντί σας. Η κοροϊδία πρέπει να πάψει. Η νομαρχία λειτουργεί και θα λειτουργεί έχοντας ως γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον των πολιτών. Αυτή είναι η απόφαση η δική μου και των συναδέλφων μου στη νομαρχία», τόνισε.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “