Ασφαλιστικό: λίφτινγκ στο παρά 5΄

Γυναίκες και βουλευτές αναγκάζουν την κυβέρνηση να κατεβάσει ταχύτητα στο Ασφαλιστικό, ενώ δυναμικά μπαίνει στον χορό των κινητοποιήσεων και η ΔΑΚΕ, προκαλώντας ταραχή στο κυβερνητικό επιτελείο.

Το επίμαχο νομοσχέδιο, στο οποίο επενδύουν στο Μαξίμου για να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα, έχει οδηγηθεί από αναβολή σε αναβολή, καθώς εμφανίζονται εμπόδια στον δρόμο προς τη Βουλή, τα οποία στην κυβέρνηση προσπαθούν την τελευταία στιγμή να ξεπεράσουν για να περιορίσουν και το πολιτικό κόστος.

Κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονταν χθες ότι έχει πέσει έξω ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης που προέβλεπε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης θα είχε δημοσιοποιηθεί πριν από τις 20 Φεβρουαρίου και θα ψηφιζόταν από τη Βουλή έως τα μέσα Μαρτίου. Το νομοσχέδιο ακολούθως πήρε νέα ημερομηνία για την τρέχουσα εβδομάδα, προκειμένου να εγκριθεί από την Κυβερνητική Επιτροπή, αλλά ούτε αυτό επετεύχθη, ενώ πλέον είναι αμφίβολο εάν θα περάσει από την Κυβερνητική Επιτροπή ακόμη και την προσεχή εβδομάδα. «Οι πιθανότητες είναι 60-40», τόνιζε χθες κορυφαία

8%

ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ που ψήφισαν Ν.Δ. δηλώνουν ότι θα στραφούν σε άλλα κόμματα λόγω του Ασφαλιστικού

κυβερνητική πηγή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή έπειτα από το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Παράλληλα, αναγνώριζε ότι υπάρχουν ακόμη «λεπτομέρειες» που πρέπει να αντιμετωπιστούν και γι΄ αυτόν τον λόγο έχει καθυστερήσει η δημοσιοποίηση των αλλαγών.

Πιθανή νέα αναβολή 
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Απασχόλησης, σε επικοινωνία που θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός με την κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά θα ληφθεί και η απόφαση για το εάν το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα στην Κυβερνητική Επιτροπή ή θα πάρει και νέα παράταση. Κατά τις ίδιες πηγές, το νομοσχέδιο «είναι ουσιαστικά έτοιμο» και θα περιλαμβάνει 158 άρθρα.

Το πρώτο εμπόδιο που άλλαξε το αρχικό χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης είναι οι γυναίκες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα από μια σειρά δημοσκοπήσεων που έχει στη διάθεσή του το Μαξίμου, προκύπτει ότι μεγάλο τμήμα των γυναικών ψηφοφόρων στρέφουν την πλάτη στη Ν.Δ. Μάλιστα, σημαντικό ποσοστό κατευθύνεται προς τον Συνασπισμό (περίπου το 8% των γυναικών που ψήφισαν Ν.Δ.). Κατά τις ίδιες μετρήσεις, ωστόσο, για αυτήν τη μεταστροφή δεν ευθύνεται η αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΝ και η εκλογή του Αλ. Τσίπρα, αλλά η έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία των γυναικών για τις ανατροπές που προωθούνται στο Ασφαλιστικό.

Τα ευρήματα έχουν σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο και, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να εξωραΐσουν τις ανατροπές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των γυναικών και να «χρυσώσουν το χάπι» για τις εργαζόμενες μητέρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα πλασματικά έτη ασφάλισης που θα δοθούν σε κάθε εργαζόμενη, με βάση των αριθμό των παιδιών της, είναι ένα ζήτημα που παραμένει ανοικτό, ενώ η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να στρέψει τους προβολείς και στην πρόσθετη άδεια μετ΄ αποδοχών που προαγγέλλεται για τις εργαζόμενες μητέρες. Την ίδια ώρα, την προώθηση του νομοσχεδίου έχουν φρενάρει και οι βουλευτές, οι οποίοι έχουν ξεσηκωθεί στο παρασκήνιο για το ενδεχόμενο να αλλάξει το συνταξιοδοτικό καθεστώς τους. Από το περασμένο φθινόπωρο- σε μια «έκρηξη λαϊκισμού», όπως την εξέλαβαν ακόμη και βουλευτές της Ν.Δ.- η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα υπάρξουν ανατροπές και στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των βουλευτών, αλλά στην πορεία οι εξαγγελίες έμειναν στα χαρτιά, υπό το βάρος και της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Ν.Δ. Ωστόσο, ύστερα και από τις αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων, στο Μαξίμου άλλαξαν εκ νέου ρότα και εξετάζουν αλλαγές για τα μέλη του κοινοβουλίου, οι οποίες πάντως δεν θα προωθηθούν άμεσα.

Αυτήν την ώρα, πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μην εμφανιστεί ότι κινείται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των κινητοποιήσεων. Με αυτό το σκεπτικό, στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο θα καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το συνταξιοδοτικό καθεστώς των βουλευτών, αλλά οι αλλαγές θα συγκεκριμενοποιηθούν αργότερα μέσα από νέες νομοθετικές ρυθμίσεις ή προεδρικά διατάγματα!

Αντάρτικο ξεκινά η ΔΑΚΕ

ΑΚΟΜΗ και η ΔΑΚΕ (Ν.Δ.) διατυπώνει την αντίθεσή της στις προωθούμενες κυβερνητικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό που προκαλούν απεργιακή θύελλα.

Η ΔΑΚΕ-ΔΕΗ σε χθεσινή της ανακοίνωση διατυπώνει ευθέως την αντίθεσή της με την ένταξη του ασφαλιστικού ταμείου της ΔΕΗ στο ΙΚΑ και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις απεργίες που αρχίζουν στην επιχείρηση από τη Δευτέρα. Όπως τονίζει η ΔΑΚΕ, το Ασφαλιστικό της ΔΕΗ λύθηκε ύστερα από σκληρούς αγώνες των εργαζομένων, αποτελεί ιδιαιτερότητα και η ίδρυση του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού (ΟΑΠ-ΔΕΗ) επιτεύχθηκε έπειτα από συμφωνία του κράτους με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ και κυρώθηκε με νόμο. Η ΔΑΚΕ οφείλει να επισημάνει ότι το ασφαλιστικό της ΔΕΗ Α.Ε. δεν είναι ασφαλιστικό ταμείο αλλά οργανισμός με περιουσία των εργαζομένων που είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ Α.Ε. και λειτουργεί ως ασφαλιστικό κεφάλαιο για τη λειτουργία του ΟΑΠ/ΔΕΗ. Επομένως, παρατηρεί η ΔΑΚΕ, κάθε προσπάθεια ανατροπής των νομοθετικών ρυθμίσεων που το διέπουν θα δημιουργήσει πολύπλοκα νομικά προβλήματα και ενδεχομένως να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη μετοχοποιημένη ΔΕΗ Α.Ε.

Στο μεταξύ απεργιακή θύελλα προκαλούν οι σχεδιαζόμενες ανατροπές στο Ασφαλιστικό από την κυβέρνηση. Απεργία άρχισαν χθες οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ που μετείχαν σε διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Νέα πανεργατική 24ωρη απεργία, την ημέρα που το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην επιτροπή της Βουλής, αποφάσισε και η ΓΣΕΕ. Τέλος απεργιακό πρόγραμμα για το Ασφαλιστικό αρχίζουν από τη Δευτέρα 3 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ με απόφαση της ΓΕΝΟΠΔΕΗ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “