Διπλή ζαριά Καραμανλή

Μάρτης γδάρτης έρχεται για την κυβέρνηση, καθώς μέχρι τις 4 Απριλίου θα κριθεί η αντοχή τής συνοχής της και η αποτελεσματικότητά της στο Σκοπιανό και στο Ασφαλιστικό.

Δύο θέματα υψηλού ρίσκου με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό κόστος, τα οποία οδηγούν τον Πρωθυπουργό να κινηθεί τις προσεχείς 4 εβδομάδες στην κόψη του ξυραφιού.

Στο Σκοπιανό ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη έχουν αποφασίσει να ρίξουν τη μεγάλη ζαριά με τον φιλόδοξο στόχο να βγουν κερδισμένοι όπου και εάν καθήσει το ζάρι. Τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί είναι δύο: το πρώτο λέει ότι θα πάνε μέχρι τέλους στη διαπραγμάτευση, αποφασισμένοι να πετύχουν τη σύνθετη ονομασία. «Εάν πετύχουμε αυτόν τον στόχο και καταφέρουμε τα Σκόπια, κάτω από τη μεγάλη πίεση της ανάγκης να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ, να αποδεχθούν τη σύνθετη ονομασία που εμείς επιθυμούμε, δηλαδή “Νέα Μακεδονία” ή “Άνω Μακεδονία”, θα έχουμε κερδίσει κάτι πολύ σημαντικό», υποστηρίζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Η κυβέρνηση φοβάται απώλειες προς τον ΛΑΟΣ

Ο στόχος. Και εξηγεί: «Ο λεγόμενος μεσαίος χώρος και όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι, δεξιοί και αριστεροί, που έχουν κατανοήσει ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι μαζί μας. Έτσι ο Πρωθυπουργός θα τονώσει το προφίλ του μεταρρυθμιστή καθώς θα πει ότι δεν διστάζει να πάει κόντρα στη λαϊκή του βάση προκειμένου να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα. Αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη θα εισπράξει το μεγάλο κέρδος ότι έχει λόγο και ρόλο στη διεθνή σκηνή. Άλλωστε έχει στοχοποιηθεί από “σκληρούς” πατριώτες των Σκοπίων οι οποίοι στα συλλαλητήρια φωνάζουν υβριστικά και σεξιστικά συνθήματα εναντίον της και αυτό είναι όπλο υπέρ της όταν συνομιλεί με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους».

Ο ίδιος υπουργός παραδέχεται πως σε μια ενδεχόμενη λύση με τα Σκόπια η κυβέρνηση θα έχει βάλει βούτυρο στο ψωμί του κ. Γ. Καρατζαφέρη. «Θα έχουμε απώλειες προς τον ΛΑΟΣ, καθώς θα του δώσουμε την ιδανική πλατφόρμα να πολιτευθεί το προσεχές εξάμηνο. Αυτές οι απώλειες θα φανούν το πρώτο διάστημα στις δημοσκοπήσεις, σύντομα όμως όταν φύγει το θέμα από το προσκήνιο και κοπάσει ο θόρυβος θα ανοίξουμε κάποιο άλλο θέμα με το οποίο θα εμβολίσουμε τον ΛΑΟΣ και πάρουμε πίσω τους ψηφοφόρους μας».

Το δεύτερο σενάριο. Το δεύτερο σενάριο,
το οποίο οι περισσότεροι στη Ν.Δ. θεωρούν ότι είναι και το επικρατέστερο, έχει ως εξής: ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη, εφόσον δεν πεισθούν τα Σκόπια να συμφωνήσουν σε σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής, θα προχωρήσουν σε βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Κι αυτό θα γίνει με τον πιο εντυπωσιακό και θορυβώδη τρόπο. Έτσι- λένε κυβερνητικές πηγές- τα ανακλαστικά των λεγόμενων «πατριωτών» θα λειτουργήσουν άμεσα. Η κυβέρνηση θα έχει απώλειες στους σκεπτόμενους πολίτες που θα την κατηγορήσουν για λαϊκισμό, θα κερδίσει όμως ξανά στη σκληρή της βάση και θα κλείσει για καιρό τη στρόφιγγα των διαρροών προς το ΛΑΟΣ.

«Σαλαμοποίηση» του Ασφαλιστικού για δημοσίους υπαλλήλους και βαρέα

Στο καυτό μέτωπο του Ασφαλιστικού, όλοι συμφωνούν στην κυβέρνηση ότι η καλύτερη λύση είναι η λεγόμενη σαλαμοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι στο νομοσχέδιο των 158 άρθρων που θα έρθει την ερχόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα στη Βουλή, δεν θα είναι μαζί ότι όλα τα δυσάρεστα και επώδυνα μέτρα. Οι ρυθμίσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους μετατίθενται για το φθινόπωρο- δηλαδή επ΄ αόριστον- όπως και το άγριο μαχαίρι στα βαρέα και ανθυγιεινά. Έτσι, στην κυβέρνηση ελπίζουν πως στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν τουλάχιστον δεν θα μπουν στο παιχνίδι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Παράλληλα, αναζητούνται μέχρι την τελευταία ώρα ρυθμίσεις που να «χρυσώνουν τα χάπι» των γυναικώνκυρίως εκείνων σε ηλικία 40-45 ετών σήμερα – οι οποίες με το νέο Ασφαλιστικό χάνουν οριστικά το προνόμιο της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Σύνθετη ονομασία για Σκόπια ζητά η Αθήνα

Μια σύνθετη ονομασία με βάση έναν γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα των Σκοπίων επιχειρεί να πετύχει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τον κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Θέλουμε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας που θα ισχύει έναντι όλων είπε ο κ. Καραμανλής χθες το πρωί στη Βουλή, απαντώντας στην ώρα του Πρωθυπουργού. Αυτή τη διαπραγματευτική «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας ανέπτυξε ο πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη κ. Βασιλάκης κατά τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με τον κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Στη συνάντηση, ο κ. Βασιλάκης παρουσίασε όλες τις ελληνικές αντιρρήσεις στο κείμενο- πρόταση που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Νίμιτς, ο οποίος αναμενόταν αργά χθες βράδυ να συναντηθεί για το ίδιο θέμα και με τον εκπρόσωπο της σκοπιανής πλευράς κ. Νικολά Ντμιτρόφ.

«Λέμε ναι σε μια καθαρή βιώσιμη λύση για το όνομα των Σκοπίων, η οποία δεν μπορεί να οικοδομηθεί στη βάση μιας ονομασίας που απλώς θα περιγράφει το ισχύον πολίτευμα στη γειτονική χώρα. Μια τέτοια ονομασία δεν είναι σύνθετη, άρα δεν μπορεί να αποτελέσει λύση», επισήμανε ο Πρωθυπουργός, απορρίπτοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς σύνθετες ονομασίες του τύπου «Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας», «Δημοκρατική ή Λα οκρατική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Παράλληλα, τόνισε πως «η σειρά των ονομάτων που προτείνονται δεν είναι ούτε εξαντλητική, ούτε δεσμευτική».

Ο Πρωθυπουργός έστειλε και χθες προς την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων μήνυμα να συναινέσουν σε λύση κοινά αποδεκτή εάν επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Εμείς εκφράζουμε τις ειλικρινείς μας προθέσεις και την πολιτική βούληση να στηρίξουμε τους γείτονές μας τόσο στην πορεία τους προς το ΝΑΤΟ όσο και τον ευρωπαϊκό τους βηματισμό, όμως η θέση μας ως προς το θέμα του ονόματος είναι σαφής» και τόνισε: «Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “