Το ασφαλιστικό ήταν μόνο η αρχή!

Ετεροχρονισμένα και λαχανιασμένα η κυβέρνηση ετοιμάζεταινα προχωρήσει, με διαδικασίες εξπρές μέχρι τον Ιούνιο, όλα τα επώδυνα μέτρα που έχουν στα συρτάρια τους οι υπουργοί. Το σκεπτικό των εμπνευστών του σχεδίου της σκληρής γραμμής είναι απλό: τώρα που οι πολίτες, έτσι και αλλιώς, είναι δυσαρεστημένοι με το Ασφαλιστικό, ας αδράξουμε την ευκαιρία και να κάνουμε ό,τι δεν κάναμε επί 4 χρόνια, ώστε μέσα στο καλοκαίρι να κλείσει ο κύκλος της μεγάλης φθοράς και από το φθινόπωρο η κυβέρνηση να ακολουθήσει, με φιλολαϊκές κινήσεις, σε πορεία ανάκαμψης.

«Τώρα πρέπει να σπάσουμε όλα τα αυγά μαζί…», αναφέρει κομματικό στέλεχος που συνομιλεί τακτικά με τον Πρωθυπουργό και διαβεβαιώνει ότι όλοι οι υπουργοί έχουν πάρει σαφή εντολή από το Μαξίμου να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις μέτρα και ρυθμίσεις που μπορούν να ενδυθούν με «μεταρρυθμιστικό μανδύα». Μέσα από τις διαδοχικές συνομιλίες που είχε τις τελευταίες ημέρες ο Πρωθυπουργός με τους στενούς συνεργάτες του και κορυφαία στελέχη του κόμματος, έχει καταλήξει στην απόφαση να ανοίξει τώρα η κυβέρνηση όλο το πακέτο των λεγόμενων «μεταρρυθμίσεων» και να υποστεί ταυτόχρονα όλο το πολιτικό κόστος από τις αλλαγές.

«Κάθε βήμα θα ανοίγει και μια πληγή στην εικόνα της κυβέρνησης. Είναι προτιμότερο να πάμε τώρα σε συγκρούσεις με δεδομένο το κόστος και αμέσως μετά να τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανάκαμψης της κυβέρνησης, χωρίς να υπάρχουν τότε ανοικτά μέτωπα», σημειώνει το ίδιο στέλεχος και εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια οπισθοχώρησης, επειδή υπάρχει μεγάλη λαϊκή αντίδραση για το Ασφαλιστικό. Ο «Καποδίστριας». Το επόμενο μεγάλο βήμα που μπορεί να προβληθεί ως «μεταρρυθμιστική κίνηση» θα είναι ο «Καποδίστριας Νο 2», τον οποίο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει έως το τέλος Ιουνίου. Μέσα από το νέο σχέδιο συνενώσεων η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% οι δήμοι και κοινότητες. Στο υπουργείο Εσωτερικών θεωρούν βέβαιο ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις, γι΄ αυτό τον λόγο ο κ. Παυλόπουλος σχεδιάζει να κινηθεί με βάση την πρόταση της ΚΕΔΚΕ, ώστε να έχει τη στήριξη του κ. Νικ. Κακλαμάνη. Παράλληλα, το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστούν και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες δεν θα προωθηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, με αυτοτελές νομοσχέδιο, αλλά θα συμπεριληφθούν στην πρόταση νόμου για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Το κύριο βάρος της κυβέρνησης θα δοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στις ιδιωτικοποιήσεις. Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν πως ήταν «μάννα εξ ουρανού» η είσοδος της Deutsche Τelekom στον ΟΤΕ (μέσω της εξαγοράς των μετοχών της ΜΙG) και υποστηρίζουν ότι έως το τέλος Μαρτίου θα έχει οριστικοποιηθεί η μεταβίβαση στους Γερμανούς και ποσοστού μετοχών που ελέγχει το Δημόσιο, παράλληλα με το μάνατζμεντ του Οργανισμού. Με φόντο τον ΟΤΕ, η κυβέρνηση αναμένει να ανοίξει το επόμενο μέτωπο κοινωνικών αντιδράσεων, αλλά αυτή τη φορά σε Μαξίμου και Ρηγίλλης εκτιμούν ότι η Ν.Δ. θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη και δεν θα βρεθεί στριμωγμένη στη γωνία.

Αντίστοιχο κλίμα καταγράφουν στο κυβερνητικό επιτελείο και στο μέτωπο των λιμανιών, όπου το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων έχει ήδη περάσει από τη Βουλή. Από την Κυβερνητική Επιτροπή, εξάλλου, έχει ανάψει «πράσινο φως» για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ (σε πρώτο στάδιο τις Ταχυμεταφορές), ενώ το υπουργείο Μεταφορών εμφανίζεται έτοιμο να εφαρμόσει το «μοντέλο ΟΤΕ» για τις εργασιακές σχέσεις και στις άλλες ΔΕΚΟ.

Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. 
Την ίδια στιγμή, προβάλλοντας το πακέτο των «μεταρρυθμίσεων», στη Ν.Δ. προσπαθούν να απαξιώσουν και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ή ανασχηματισμό που κυκλοφορούν στους κομματικούς διαδρόμους. Κορυφαία κομματική πηγή τονίζει ότι ο νέος σχεδιασμός φανερώνει πως δεν υπάρχει στη σκέψη του Πρωθυπουργού το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα και πολύ περισσότερο το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. «Οι μόνες εκλογές που υπάρχουν στον ορίζοντα είναι οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2009», λέει με έμφαση η ίδια πηγή, αφήνοντας ωστόσο με τη δήλωση αυτή ανοικτά τα σενάρια που κάνουν λόγο για διπλές κάλπες τον Ιούνιο του 2009 (εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές). Εξίσου κατηγορηματικός εμφανίζεται ο ίδιος παράγοντας και για τον ανασχηματισμό, υποστηρίζοντας ότι ο Κ. Καραμανλής «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει την κυβέρνηση μέσα σε έξι ή οκτώ μήνες από τις εκλογές, όχι μόνο γιατί ακολουθεί άλλο χρονοδιάγραμμα, αλλά κι επειδή μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε αυτή την περίοδο και ομολογία αποτυχίας του κυβερνητικού σχήματος».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “